Sociologul Gelu Duminică: „Zonele unde au avut loc conflicte intra-comunitare  sunt ghetto-uri. Ele nu există pe harta localităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Gelu Duminică spune că zonele unde au avut loc conflicte în prima zi de Paşte  sunt tratate de edili ca zone care nu există pe harta localităţii, unde investiţiile sunt extrem de puţine.

Sociologul de etnie romă care militează pentru drepturile şi emaniciparea acestei minorităţi a

a postat pe Facebook un text în care explică prin ce se aseamănă toate zonele care au apărut în prima zi de Paşte pe harta confictelor:

„Gârcini - Sacele, Micro 9 - Hunedoara, Mimiu- Ploieşti, Rahova - sectorul 5. În toate aceste comunităţi am avut conflicte intra-comunitare ieri. Toate aceste comunităţi au un lucru un comun: sunt ghetto-uri.

În România există, de multe zeci de ani, foarte multe zone sărace în care locuiesc, laolaltă, sute sau chiar mii de persoane. În toate, în ciuda faptului că astfel de comunităţi există în analize de nevoi sociologice şi de 50-60 de ani, supra-reprezentarea unei etnii/minoritate este evidentă, clivajul de dezvoltare între această zonă şi restul localităţii fiind şi mai evidentă.

Sărăcia, supra-reprezentarea asistaţilor sociali, lipsa accesului la servicii de educaţie de calitate care generează şi o slabă pregătire profesională, locuirea precară sau vulnerabilă, slabul acces la utilităţile de bază, natalitatea mult mai ridicată decât media, riscuri şi provocări medicale super ridicate, infracţionalitate şi conflicte, prezenţa drogurilor şi exploatarea resurselor marginale, etc sunt numai câteva dintre caracteristicile ghetoului de oriunde din lume. Literatura de specialitate vorbeşte despre cercul vicios al dezavantajelor/sărăciei care, în lipsa unei intervenţii, se autoreproduce la infinit.

Din păcate, in România, astfel de zone sunt tratate (de edili) ca zone care nu există pe harta localităţii, investiţiile fiind extrem de puţine şi, de obicei centrate, pe asistare şi nicidecum pe dezvoltare. Din ştiinţa mea, România nu are niciun program de Regenerare Urbană, chiar dacă mecanismul financiar european este dedicat unor astfel de comunităţi şi poate fi folosit.

Nu încerc să ofer vreo scuză pentru ceea ce descreieraţii ăia au făcut. Sper ca legea să fie aplicată în litera şi în spiritul ei. Însă, întotdeauna trebuie să ne uităm la cauze şi mai ales la ce putem face astfel încât astfel de lucruri să nu se mai întâmple şi în viitor.

Intervenţia în criza generată de conflict se face cu Poliţia şi Jandarmii. Intervenţia în prevenţie se face cu programe de regenerare şi dezvoltare urbană/locală şi cu un sistem de educaţie incluziv şi de calitate“.

Mai multe echipaje de poliţişti, jandarmi şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale au intervenit, duminică seară, pentru a aplana un conflict izbucnit în Sectorul 5 al Capitalei, între mai multe persoane. În timpul intervenţiei, a fost folosit armamentul din dotare, fără a exista persoane rănite, iar mai mulţi dintre cei implicaţi sunt duşi la audieri.

Bătaie ca în filme, duminică, 19 aprilie şi în cartierul Gărcini din Săcele, judeţul Braşov. Zeci de romi au pornit un adevărat război, iar pentru asta au folosit un întreg arsenal de luptă, de la pari şi furci şi până la cuţite. Bătaia ar fi izbucnit după ce, pe fondul consumului de alcool, romii şi-au amintit de un conflict mai vechi, care a rămas netranşat.

Pe aceeaşi temă:

Activistul rom Ciprian Necula, despre incidentele grave de Paşte: „Scandalagiii le oferă rasiştilor exemple şi oamenilor de bună credinţă îndoieli“

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite