Secretar de stat din Sănătate: „Următoarele zile sunt decisive. Când rata de infectare depăşeşte 1, nu mai sunt recomandate măsuri de relaxare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat la Digi24 că se observă o creştere semnificativă a numărului de infectări cu coronavirus şi că următoarele zile vor fi decisive pentru a observa cum va decurge situaţia. El a precizat că dacă se depăşeşte rata de infectare de 1, nu mai sunt recomandate măsuri de relaxare.

"Toate ţările care au adoptat măsuri de relaxare au înregistrat o creştere a numărului de infectări. La noi, creşterea este semnificativă, trebuie să vedem exact cum decurg zilele următoare. E o creştere semnificativă.

Este un criteriu - rata de 1. Când depăşeşti această bornă, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare, pentru că riscul este exponenţial. Eram la 0,6...0-,7 şi urmează să evaluăm. Nu este singurul criteriu important, el variază în funcţie de numărul de focare, de elasticitatea sistemului de sănătate. Ideea e să putem să tratăm toate persoanele care se îmbolnăvesc. Trebuie să ai capacitatea să oferi tratament.

Sunt două tipuri de cazuri - cele generale, transmiterea comunitară şi cele punctuale, focarele.

Virusul există în societate, e o transmitere comunitară. Trebuie să ne adaptăm viaţa, vom trăi cu acest virus. Vara 2020 nu va arăta ca restul.

Dacă într-o zi apar două - trei focare, numărul de probe prelevate este mai mare.

Numărul de cazuri depinde de desfăşurarea anchetelor epidemiologice.

Este esenţial ca experţii să fie cei care fundamentează deciziile. Analizele lor au fost precise, pe baza lor s-au luat deciziile şi s-au dovedit eficiente. Ar trebui să cpntinuăm să păstrăm recomandările experţilor", a explicat Andrei Baciu, la Digi24.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire. Este cea mai ridicată cifră din data de 8 mai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite