Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniştrilor apărării, pe tema coronavirus/ Nicolae Ciucă a prezentat acţiunile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La videoconferinţă a participat şi ministrul Apărării Nicolae Ciucă FOTO gov.ro
La videoconferinţă a participat şi ministrul Apărării Nicolae Ciucă FOTO gov.ro

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a participat, miercuri, prin sistem de video-conferinţă, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniştrilor apărării, convocată de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, având ca temă principală implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianţei. La reuniune au participat, totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, pe parcursul sesiunii a fost evaluat sprijinul pe care NATO îl asigură statelor aliate şi partenere ca răspuns la criza COVID-19 şi a fost analizată perspectiva asumării unor acţiuni distincte pentru a preveni transformarea crizei sanitare pe care o reprezintă pandemia de coronavirus într-o criză securitară.

„Totodată, miniştrii apărării aliaţi au discutat despre consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienţei şi a pregătirii civile, utilizarea mecanismelor şi capabilităţilor NATO şi au analizat consecinţele geo-strategice ale pandemiei.

În acelaşi timp, a fost decisă elaborarea unui plan de răspuns la pandemii, pe baza lecţiilor desprinse şi a celor mai bune practici existente la nivelul statelor aliate şi al organizaţiilor internaţionale în contextul actualei crize, în sprijinul întăririi rezilienţei la nivel aliat şi al pregătirilor pentru un posibil nou val de îmbolnăviri de COVID-19 sau alte pandemii viitoare”, a transmis MApN.

Ministrul Nicolae Ciucă a prezentat eforturile întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului în România prin sprijinul acordat de către MApN autorităţilor naţionale.

„De asemenea, ministrul român al apărării a evidenţiat importanţa menţinerii şi consolidării posturii de descurajare şi apărare aliate şi contracararea campaniilor de dezinformare şi de propagare a ştirilor false legate de pandemia de COVID-19. În încheierea intervenţei sale, ministrul Ciucă a reiterat angajamentul României pentru continuarea participării la operaţiile, misiunile şi activităţile NATO, unde militarii statelor aliate se confruntă nu doar cu ameninţări specifice teatrelor de operaţii, ci şi cu cele legate de răspândirea virusului, solicitând, în context, monitorizarea atentă a situaţiei la nivel aliat”, a mai transmis MApN.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite