Raluca Turcan declară că autorităţile nu iau în calcul momentan redeschiderea şcolilor care şi-au mutat activitatea în mediul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că în momentul de faţă, autorităţile nu "acţionează" pentru redeschiderea şcolilor care desfăşoară cursurile online, precizând că se referă la cele intrate în acest scenariu pe motiv de extindere a infectărilor. Turcan a explicat că şcoala este un mediu sigur, dar la o rată de infectare de peste 3 la mia de locuitori, se consideră că există pericol în comunitate.

Raluca Turcan a fost întrebată, miercuri seară, la B1 Tv, dacă poate confirma informaţia conform căreia autorităţile analizează o redeschidere graduală a şcolilor şi grădiniţelor începând cu clasele mici, indiferent de rata de infectare dintr-un judeţ sau dintr-o localitate.

Vicepremierul a amintit că, înainte de începerea anului şcolar, erau voci care solicitau amânarea, susţinând că nu este sigur şi că "ne trimitem copiii la moarte", dar "s-a dovedit că mediul şcolar este un mediu sigur".

Ea a menţionat şi pragurile în funcţie de care se stabilesc scenariile după care se desfăşoară cursurile.

"De ce am stabilit aceste praguri? Şi în felul acesta explic şi de ce, în momentul de faţă, nu acţionăm pentru redeschiderea şcolilor online, intrate pe motiv de extindere a infecţiei. Pentru că atunci când eşti peste 3 infectări la mia de locuitori, pe o perioadă de 14 zile, se presupune că există pericol în comunitate şi chiar dacă şcoala este un spaţiu sigur e foarte posibil să te îmbolnăveşti până la şcoală, după şcoală, după care să vii la şcoală şi în felul acesta să dai boala colegilor sau profesorilor", a explicat Turcan.

Ea a spus că anumite comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă ar trebui să fie puţin mai exigente cu solicitările de a intra în scenariul roşu, în condiţiile în care în localitate nu s-a ajuns la rata de infectare de 3 la mie.

"Ce mă nemulţumeşte însă (...) este faptul că sunt anumite comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cu toate că sunt cu număr de infectări până în 1,5 sau chiar între 1,5 şi 3 la mie, au introdus şcolile în online, inclusiv clasele I-IV, a VIII-a şi a XII-a. Şi aici inclusiv la videoconferinţele cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor le-am cerut să fie puţin mai exigenţi cu solicitările şcolilor prin Consiliile de Administraţie şi dacă sunt între 1,5 şi 3 la mie infectare comunitară în localitate să nu accepte aşa de uşor introducerea claselor I-IV, a clasei a VIII-a şi a XII-a în scenariul online exclusiv. Deci aici eu mi-aş dori mai multă severitate din partea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi să ţină cu dinţii pentru fiecare zi în plus la şcoală, cu învăţământ faţă în faţă", a punctat vicepremierul.

Turcan a precizat însă, comentând situaţia din Bistriţa - unde iniţial s-a decis ca şcolile să funcţioneze în scenariul galben, deşi municipiul depăşise rata de infectare de 3 la mie -, că ordinul comun prevede explicit că după pragul de 3, şcolile intră automat în scenariul roşu, care prevede cursuri exclusiv online.

Vicepremierul a spus că instituţiile de control trebuie să fie mult mai prezente.

"Eu mi-aş fi dorit să văd mult mai multă rapiditate în sancţionarea profesorilor care nu predau online, care refuză să predea online. Eu am fost cadru didactic asociat, atâta timp cât exista cadrul legal să-mi permită lucrul acesta, niciodată n-aş fi avut vreo problemă să-mi înregistreze cineva orele şi să fie transmise live. Atâta timp cât tu nu ai altă cale de a educa copiii pe care te-ai angajat, prin meseria pe care o ai, să îi educi mi se pare absolut revoltător să refuzi să predai online sau să refuzi să îţi fie înregistrate lecţiile", a adăugat Turcan, spunând că inspectorii şcolari trebuie să fie mai fermi.

Autorităţile analizează redeschiderea graduală a grădiniţelor şi a şcolilor, cu începere de la clasele mici, au declarat pentru Edupedu.ro surse din Ministerul Educaţiei şi surse politice. Potrivit acestora, se are în vedere redeschiderea pentru început a grădiniţelor şi a învăţământului primar (clasele pregătitoare – a IV-a).

În funcţie de analizele de parcurs, ar putea fi redeschise şi clasele a VIII-a şi a XII-a, conform surselor Edupedu.ro.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite