Prostia nu doare, dar costă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să ne bocim soarta, mai bine am construi în spirit european. România pierde în fiecare zi din cauza prostiei.

Tare s-au mai isterizat politicienii şi animatorii TV când cu reprezentanţa Ţinutului Secuiesc la Bruxelles! Au luat foc când au aflat că biroul este găzduit (gratis, o, Doamne!) de Reprezentanţa Regiunilor Ungare. Dar n-au fost curioşi să afle cum funcţionează drăcovenia. Ei bine, ea promovează imaginea regiunilor, furnizează informaţii autorităţilor locale şi sectorului privat, caută parteneri pentru proiectele regionale.

Instituţia este susţinută financiar de Banca de Dezvoltare a Ungariei. Aceasta investeşte fonduri publice în proiecte locale, pentru atingerea convergenţei cu statele mai dezvoltate. Ei bine, iată un bun exemplu de parteneriat între stat, ca finanţator, şi autorităţile locale şi sectorul privat - ca beneficiari.

Nu faptul că judeţele secuieşti sunt găzduite acolo ar trebui să ne revolte. Ci faptul că România nu dispune de un astfel de instrument. În loc să ne bocim soarta, mai bine am dovedi imaginaţie şi am construi în spirit european. Măcar pentru a se inspira, europarlamentarii şi ceilalţi oficiali români de la Bruxelles ar fi făcut bine să participe la eveniment, în loc să-i întoarcă spatele, ofuscaţi.

Acasă, Opoziţia a pierdut un bun prilej pentru a scoate în evidenţă lipsa de proiect şi de viziune europeană a puterii. A plâns cu lacrimi de crocodil pe umerii ţărişoarei, în loc să arate cum o va reprezenta ea mai  bine pe arena europeană, cum va servi ea interesele autorităţilor locale şi ale sectorului privat.

Cât despre Putere, aceasta a tăcut, la început, încurcată. A dat până la urmă câteva declaraţii de condamnare, ca să rămână la stenogramă. Ultimul, preşedintele Băsescu, parcă făcând cu ochiul partenerilor de la UDMR: „Lăsaţi, băieţi, că până mâine se uită!"

Şi aşa am avut ocazia să-i vedem pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu îmbrăcaţi în straie de peremişti, iar pe ministrul Valeriu Tabără înghiţindu-şi vorbele. El, care pe vremea când activa în fruntea PUNR-ului, s-ar fi legat cu lanţuri de gardul Palatului Victoria, al Comisiei Europene, al ONU, în faţa grozăviei Reprezentanţei secuilor la Bruxelles!

Cu cât se apropie alegerile, oamenii aceştia parcă îşi pierd minţile. Uită de principii, devin isterici, se ţin de diversiuni. Când să-şi mai bată capul cu proiecte de reprezentare a intereselor României?

Toate acestea ne costă enorm. România pierde în fiecare zi din cauza lipsei sale de proiect pe termen lung, a lipsei de viziune şi, până la urmă, de patriotism a conducătorilor ei şi a acelora care le fac opoziţie. Şi, bineînţeles, pierde din cauza prostiei. A prostiei liderilor politici, care ne cred atât de proşti. Şi a prostiei noastre, că înghiţim asta. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite