Prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni. Aprilie debutează cu temperaturi mai mici decât cele normale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Daniel Guta, Adevărul
Foto Daniel Guta, Adevărul

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat, luni, cum va fi vremea în următoarele două săptămâni, 29 martie - 5 aprilie. Temperaturile vor creşte treptat, dar luna aprilie începe cu temperaturi mai scăzute decât valorile normale perioadei.

Banat

În prima parte a intervalului, vremea se va încălzi treptat, astfel că temperature aerului va creşte de la valori sub normele perioadei la început (maxime de 12-14 grade şi minime de 3-5 grade) la o medie a celor diurne de 18-20 de grade şi nocturne de 6-8 grade, peste cele climatologic specifice.

Începând cu data de 3 aprilie, până la sfârşitul celor 2 săptămâni de prognoză meteo vor fi oscilaţii termice, astfle că zilele calde vor alterna cu perioade caracterizate de o vreme mai rece. Minimile termice în Banat vor fi de la 3 la 8 grade.

Până în data de 1 aprilie regimul pluviometric va fi deficitar, ploi slabe fiind posibile doar pe spaţii mici. În data de 2 aprilie vor fi local manifestări de instabilitate atomsferică (averse, descărcări electrice), ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, probabilitatea pentru ploi temporare va fi relativ ridicată şi vor fi posibile perioade cu excedent pluviometric.

Crişana

Valorile termice vor fi în creştere treptată între 30 martie şi 2 aprilie, de la valori mai scăzute decât cele obişnuite ale perioadei la început (maxime de 10-13 grade şi minime de 2-5 grade) la o medie a celor diurne de 17-19 grade şi nocturne de 5-8 grade, peste cele climatologic specifice.

Începând cu data de 3 aprilie, până la sfârşitul celor 2 săptămâni de prognoză meteo vor fi oscilaţii termice, astfle că zilele calde vor alterna cu perioade caracterizate de o vreme mai rece. Minimile termice în Crişana vor fi de la 2 la 7 grade.

Până pe 1 aprilie vor fi ploi doar pe spaţii restrânse, iar din 2 aprilie vor fi la nivel local manifestări instabile de atmosferă. Pe parcursul celor 2 săptămâni va exista probabilitatea ridicată pentru ploi temporare şi vor fi perioade în care cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

Transilvania

La începutul celro 2 săptămâni, vremea va fi mai rece, atât peste zi, cât şi noaptea, unde vor fi minime negative în cea mai mare parte a regiunii. Temperatura va creşte treptat, iar după data de 2 aprilie acestea vor atinge valori mai mari decât cele specifine perioadei.

Estimările prognostice indică o alternanţă a zilelor cu vreme caldă (valori la amiază de 15-20 de grade) cu perioade caracterizate de valori mai mici decât cele specifice în prima decadă a lunii aprilie (11-14 grade). Şi regimul termic nocturn va avea oscilaţii, iar mediat regional va fi de 0-5 grade.

Pînă în data de 2 aprilie regimul pluviometric va fi în general deficitar, doar pe spaţii restrânse urmând a ploua în general slab.

Maramureş

În prima parte a intervalului, temperatura aerului va creşte treptat de la valori ce vor caracteriza o vreme rece (ziua 9-11 grade şi noaptea 0-3 grade) la un regim în jurul celui specific perioadei din an, astfel că în 2 aprilie se vor înregistra maxime de 14-16 grade şi minime de 2-6 grade.

În perioada 29 martie -1 aprilie pe alocuri vor fi ploi slabe, cu caracter trecător, astfel că regimul pluviometric va fi unul deficitar, iar în 2 aprilie vor fi local manifestări de instabilitate atmosferică (averse cu descărcări electrice). Apoi, până la sfârşitul intervalului de referinţă, vor fi perioade cu ploi mai frecvente şi posibil moderate sau însemnate cantitativ.

Moldova

Până pe 2 aprilie vremea se va încăzli treptat astfel că de la valori uşor sub cele medii multianuale la început (maxime de 10-14 grade şi minime de 0-4 grade) temperaturile vor ajunge mai ridicate decât norma primei decade de aprilie, respectiv 17-20 de grade la amiază şi 4-7 grade noaptea. 

Regimul pluviometric va fi deficitar până în data de 2 aprilie (când local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică -averse şi descărcări electrice). Ulterior, vor fi şi perioade cu probabilitate de ploaie mai ridicată.

Dobrogea

Intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât cea normal perioadei (cu maxime de 9-12 grade şi minime de 2-5 grade), dar se va încălzi semficativ începând cu data de 2 aprilie, când se vor înregistra temperaturi de 15-18 grade la amiază.

Va ploua local şi temporar la începutul intervalului şi din nou, după data de 3 aprilie, vor fi perioade cu probabilitate mai ridicată de ploaie, astfel că este posibil un regim pluviometric apropiat de cel normal.

Muntenia

Între 30 martie şi 2 aprilie temperature va fi într-o creştere continua, de la valori mai mici pentru perioada aceasta până la cele normale. Temperatura va ajunge la o medie a celor diurne de 18-20 de grade şi a celor nocturne de 3-5 garde, dar pot exista valorile şi mai mari decât cele specifice perioadei.

Până în data de 3 aprilie va ploua slab şi trecător pe spaţii restrânse, apoi vor fi perioade cu probabilitate mai ridicată pentru ploi ce pot fi în general moderate cantitativ.

Oltenia

La începutul intrvalului valorile termice vor fi în general apropiate celor ale perioadei actuale. Din 2 aprilie vor fi zile mai călduroase în care temperature va fi şi de 19-20 de grade la amiază.

Până în data de 2 aprilie, pe spaţii mici va ploua slab şi trecător. Ulterior, vor fi perioade cu probabilitate mai ridicată pentru ploi ce pot fi local moderate cantitativ.

La munte

Până în data de 2 aprilie, vremea se va încălzi treptat, astfel că de la valori în general sub cele specifice perioadei la început (ziua -1...-4 grade şi noaptea -8...-3 grade) la temperaturi peste cele normale, maxime în medie de 4-10 grade şi minime de -4...2 grade. 

La începutul intervalului, pe spaţii mici şi trecător vor fi precipitaţii mixte. După data de 2 aprilie, vor fi perioade cu probabilitate mai ridicată pentru precipitaţii, local moderate sau însemnate cantitativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite