Persoanele care împiedică intervenţia în cazul urşilor pot primi amenzi până la 10.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Persoanele care împiedică prin orice mijloace intervenţia imediată a autorităţilor în cazul urşilor coborâţi în intravilanul localităţilor pot fi sancţionate cu amendă între 7.000 şi 10.000 de lei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă.

„Cei care spun că se pricep cel mai bine la urşi spun că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. Timpul pierdut cinci ani de zile nu se va recupera în şase luni, cu siguranţă. Pentru noi cel mai important lucru este studiul să vedem unde suntem acum. Pas cu pas lucrurile pot fi rezolvate, dar cel mai important lucru este să ştim unde suntem acum. Am semnat contractul de finanţare şi începem evaluarea pe baze ştiinţifice”, a spus Tanczos într-o conferinţă de presă.

Acesta a menţionat că OUG privind aprobarea metodelor de intervenţie la urs, de Guvern, a suferit câteva modificări faţă de varianta propusă de Ministerul Mediului, dar şi că scopul principal este asigurarea securităţii comunităţilor din zonele în care problema a devenit „extrem de gravă”.

„În OUG vorbim strict despre intravilan. Intervenţia rapidă a fost una ineficientă şi s-a rezumat la alungare. Am văzut că sunt localităţi unde nu se mai poate ieşi pe stradă. Aprobarea derogării durează câteva luni.”, a afirmat ministrul.

OUG prevede că orice persoană poate sesiza apariţia ursului şi că „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual” prin următoarele metode: 

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare şi relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau împuşcare

În cazul în care ursul îndepărtat revine în apropierea locuinţelor, se permite tranchilizarea acestuia, care va fi efectuată de medicul veterinar.

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranţa cetăţenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenţie acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenţie va fi condusă de primar/viceprimar şi va fi formată dintr-un jandarm, un vânător şi un medic veterinar. Animalul va putea fi ucis în funcţie de ceea ce spune echipa de intervenţie.

Costurile privind intervenţia se achită de unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia s-a efectuat intervenţia în baza contractului de prestări servicii de permanenţă încheiat cu gestionarul, respectiv a contractului de prestări servicii încheiat cu medicul veterinar de liberă practică şi se decontează de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita tarifelor standard stabilite prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi în baza documentelor justificative depuse de unităţile administrativ - teritoriale la Gărzile forestiere.

Împiedicarea intervenţiei asupra urşilor este pedepsită cu amendă

Dacă fapta nu constituie infracţiune, persoanele care intervin prin orice mijloace asupra intervenţiei asupra urşilor pot primi amendă. 

„Împiedicarea prin orice mijloace a intervenţiei imediate de către orice persoane constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională între 7.000 şi 10.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune. Constatarea şi sancţionarea faptei prevăzute la alin. (1) se realizează de către ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Române, respectiv ofiţeri şi agenţi din cadrul Poliţiei Române.”, se arată în Ordonanţa de Urgenţă.

Ordonanţa prevede că pot fi împuşcate şi ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite