A fost adoptată OUG prin care se permite împuşcarea urşilor. Tanczos Barna: Primarii vor decide cum vor fi îndepărtate animalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care prevede intervenţia în cazul atacurilor urşilor. Potrivit documentului, în cazul urşilor care ajung în intravilanul localităţilor se permite împuşcarea, doar dacă siguranţa cetăţenilor este pusă în pericol.

„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanţele locale, analizând expertiza profesională şi gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.

OUG prevede că „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual” prin următoarele metode: 

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare şi relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau împuşcare

În cazul în care ursul îndeprtăat revine în apropierea locuinţelor, se permite tranchilizarea acestuia, care va fi efectuată de medicul veterinar.

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranţa cetăţenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenţie acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenţie va fi condusă de primar/viceprimar şi va fi formată dintr-un jandarm, un vânător şi un medic veterinar. Animalul va putea fi ucis în funcţie de ceea ce spune echipa de intervenţie.

„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenţie imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenţie imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea şi relocarea, eutanasierea sau împuşcarea ursului.

Sunt ferm convins că nu noi din Bucureşti trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanţele locale, analizând expertiza profesională şi gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să îşi poată apăra comunitatea de pericol în condiţiile legii, fără frică”, a scris ministrul Mediului, pe Facebook.

După ce ursul va fi ucis, balana şi craniul vor fi predate Gărzii forestiere şi vor rămâne în proprietatea statului, iar carcasa va revine celui care a făcut extragerea, adică fondurilor de vânătoare.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin autoritatea publică locală care are contract de permanenţă cu Gestionarul sau prin Garda forestieră, în cazul în care intervenţia a fost efectuată de aceasta din urmă.

După şedinţa de guvern, premierul Florin Cîţu a anunţat că a cerut de la ministerul Mediului o strategie pe termen lung pentru gestionarea populaţiei de urs, scrie Digi24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite