Pacienţii din zonele defavorizate vor avea acces mai uşor la servicii medicale: asistenţi comunitari, caravane şi ajutor pentru gravide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Stiridiaspora.ro
FOTO: Stiridiaspora.ro

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, o lege prin care este facilitat accesul persoanelor din localităţile defavorizate la serviciile medicale. Caravane, asistenţi medicali comunitari şi oferirea de ajutor sporit gravidelor, sunt câteva dintre prevederile proiectului de lege, care urmează să meargă spre promulgare.

Proiectul de lege prevede oferirea de asistenţă medicală mobilă în zonele cu o acoperire deficitară a serviciilor medicale, pentru „prevenţie şi profilaxie, screening-ul afecţiunilor medicale cele mai prevalente, control medical periodic, general şi de specialitate, precum şi livrarea medicamentelor din programele naţionale de sănătate, la domiciliu”, se arată în forma adoptată de Senat. 

Asistenţa medicală mobilă se asigură de către: medic (inclusiv medic stomatolog), farmacist, asistent medical şi moaşă şi implică acordarea de servicii medicale prin următoarele structuri: 

  • cabinete şi unităţi medicale mobile sau cabinete de medicină de familie, şcoli, cabinete şcolare, săli de sport;
  • caravane medicale, organizate în clădiri cu autorizaţie sanitară de funcţionare, corturi medicale, rulote sau alte vehicule special amenajate, constucţii modulare. 

Astfel se servicii medicale se vor acorda cu prioritate gravidelor, copiilor şi altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenţilor medicali comunitari. Totodată, aceste servicii sunt furnizate şi persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate şi mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum şi persoanelor care nu au card de sănătate. 

În comunităţile lipsite de medic de familie sau cu un număr insuficient de medici de familie, primăriile trebuie să asigure prezenţa cel puţin a unui asistent medical comunitar

Ajutor medical pentru gravide

„Gravidele şi lăuzele care nu au împlinit 18 ani beneficiază de asigurarea cu prioritate a serviciilor de sănătate preventive sau curative şi a consulturilor medicale de specialitate desfăşurate prin intermediul ambulatoriilor mobile, al cabinetelor, unităţilor mobile şi al caravanelor medicale”, arată proiectul de lege.

De asemenea, „în cazul identificării gravidelor şi a lăuzelor care nu au împlinit 16 ani, asistenţii medicali comunitari şi moaşele vor sesiza serviciile sociale locale şi unităţile de învăţământ pentru aplicarea măsurilor de protecţie socială necesare, susţinerea continuării participării şcolare, inclusiv protecţia împotriva oricărei forme de abuz sexual”. În plus, la indicaţia medicului de familie, gravidei aflate în situaţie de vulnerabilitate socială i se asigură decontarea transportului intrajudeţean sau interjudeţean, pentru deplasarea la spital, în vederea urmăririi sarcinii. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite