OMS admite că noul coronavirus se răspândeşte şi prin aer. Noile recomandări ar putea fi dezastruoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia vine după ce 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au tras un semnal de alarmă referitorul la faptul că persoanele se pot contamina inhalând particulele virale ce plutesc în aer.
Decizia vine după ce 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au tras un semnal de alarmă referitorul la faptul că persoanele se pot contamina inhalând particulele virale ce plutesc în aer.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer. Specialiştii OMS au anunţat că un nou set de recomandări va fi prezentat zilele viitoare. Acestea ar putea răsturna planurile autorităţilor. Dacă distanţa socială recomandată se va modifica de la un metru cât este în prezent, activitatea mai multor instituţii şi companii ar putea fi bulversată.

„Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19”, a declarat, marţi, Maria Van Kerkhove, expert tehnic OMS. 

Anterior, OMS informase că virusul care cauzează maladia respiratorie COVID-19 se transmite în primul rând prin mici picături de secreţii expulzate din nasul şi gura unei persoane infectate.

Decizia de a revizui modul de transmitere a noului coronavirus, precum şi recomandările actuale, survine după ce 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au subliniat existenţa unor dovezi care arătă că inhalarea particulelor virale ce plutesc în aer pot conduce la infectarea cu coronavirus. 

Astăzi, Benedetta Allegranzi, expert tehnic al OMS pentru prevenirea şi controlul infecţiilor, a recunoscut că există „dovezi emergente” despre transmiterea pe calea aerului a noului coronavirus, dar că această concluzie nu este însă una definitivă.

„Posibilitatea transmiterii prin aer (a noului coronavirus, n.r.) în spaţiile publice - în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise - nu poate fi exclusă. Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers”, a spus Benedetta Allegranzi, în cadrul conferinţei de presă a OMS, organizată la Geneva.

Orice modificare din evaluarea pe care OMS o face în privinţa riscului de transmitere a virusului ar putea afecta actuala recomandare de păstrare a unei distanţe de un metru între oameni. Guvernele lumii, care se bazează pe OMS pentru a-şi construi politicile de recomandări naţionale, ar putea să îşi ajusteze la rândul lor măsurile de sănătate publică implementate pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Maria Kerkhove a anunţat că OMS va publica un comunicat ştiinţific care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a SARS-CoV-2 în zilele următoare.

„Este nevoie de un pachet complet de intervenţii pentru a putea să stopăm transmiterea virusului. Acest pachet include, nu doar distanţarea fizică, ci şi folosirea măştii sanitare atunci când aceasta este potrivită pentru anumite spaţii, în special acolo unde distanţarea fizică nu poate fi respectată şi în special pentru angajaţii din domeniul medical”, a mai spus Maria Kerkhove.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite