Ministrul Sănătăţii: Există diferenţe între raportările deceselor Covid. Spitalele n-au ştiut să raporteze corect. Raportul rămâne secret

Ministrul Sănătăţii: Există diferenţe între raportările deceselor Covid. Spitalele n-au ştiut să raporteze corect. Raportul rămâne secret

Ioana Mihăilă nu vrea să facă pubblic raportul comisiei care a analizat felull în care s-au raportat decesele de COVID-19

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, pune diferenţele de raportare a morţilor de COVID-19 în platformele Corona Form şi Alerte MS, în principal, pe seama birocraţiei şi a nepriceperii raportărilor de către spitale. Diferenţa între cele două platforme este de circa 5.000 de decese.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Mihăilă a declarat joi că în sistemul CoronaForms s-au înregistrat 16.120 de decese pentru 2020, iar în Alerte MS - 18.948 de decese. "Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct miocardic acut este 18.670", a spus Mihăilă. 
 
Potrivit lui Mihăilă, au existat diferenţe de raportare şi de 500 de decese în cele două platforme, la nivelul unui singur spital. Ministrul a spus că organizarea raportării deceselor la nivelul spitalelor diferă de la un spital la altul, că a existat o confuzie a celor care au raportat în sistemul Alerte MS, nu fost sărite raportări către direcţiile de sănătate publică, precum şi întârzieri în raportările în sistem. 
 
”Nu aş căuta greşeli şi vinovaţi, ci m-aş concentra pe ameliorarea procesului de raportare”, a mai spus oficialul. 
 
Mihăilă a adăugat că diferenţele de raportare în cele două platformee există chiar de la începutul pandemiei. 
 
"Cred că trebuie să acceptăm faptul că sunt două surse de date, sursele provenite din certificatele medico-legale, dar aceste date ne vor fi furnizate cu oarecare întârzire pentru prelucarea datelor, şi o sursă de date care ne dă o privire în timp real a numărului de decese. Această privire în timp real trebuie actualizată cu numărul de date din certificatele medico-legale", a explicat ministrul Sănătăţii. "În raport nu sunt precizate aspecte care fac referire la o posibilă rea credinţă a celor care au raportat", a susţinut Mihăilă,
 
Totodată, Mihăilă a precizat că datele publice oferite de Grupul de Comunicare Strategică zi de zi provin din aplicaţia Corona Forms, unde decesele sunt raportate după CNP, în timp ce datele adunate în Alerte MS provin din patru surse agregate: INS,, INSP, CNAS şi spitale. 
 
Mihăilă a lăsat să se înţeleagă că raportul întocmit de comisia de analiză a datelor referitoare la decesele de COVID-19 nu va fi făcut public. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările