Ministerul Sănătăţii, precizări după solicitarea Ministerului Educaţiei privind folosirea testelor din salivă: Nu presupune pregătire medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Ministerul Sănătăţii a precizat, referitor la procedura de administrare a testelor rapide antigen din salivă la elevi şi angajaţi ai instituţiilor de învăţământ, că aceasta nu presupune pregătire medicală sau condiţii speciale, iar legislaţia nu exclude utilizarea lor la domiciliu. „,Decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecţie asimptomatice în rândul elevilor.

„Rezultatul pozitiv al unui test de salivă ridică suspiciunea de posibilă infecţie (caz suspect) şi trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiţii speciale de lucru. Ca urmare, legislaţia în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educaţional”, a arătat MS.

Potricit sursei citate, la nivelul sistemului educaţional, unităţi de învăţământ sau Ministerul Educaţiei, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării şi către cine se va face raportarea, în funcţie de numărul de utilizatori, personalul didactic şi nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităţilor de învăţământ etc.

Ministerul Sănătăţii a amintit că „introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educaţiei încă din luna februarie a acestui an şi tot această instituţie a solicitat specialiştilor din Sănătate o instrucţiune de utilizare”.

„Ministerul Sănătăţii asigură cadrele didactice, dar şi pe părinţi de întreaga consideraţie şi înţelegere privind situaţia creată, dar reamintim că testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical. Aceasta este o măsură de prevenţie ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situaţiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă. Ca urmare, domeniul educaţional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptăţit să decidă şi cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătăţii va sprijini acest demers”, a precizat MS.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au arătat că procedura de management a cazului de infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere, iar în aceste zile, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Ministerului Educaţiei se vor întâlni pentru a elabora actul normativ.

În 11 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătăţii să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unităţile de învăţământ.

În 12 noiembrie, după consultarea cu specialiştii din sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a elaborat şi transmis Ministerului Educaţiei metodologia solicitată.

În 15 noiembrie, Ministerul Educaţiei a cerut Ministerului Sănătăţii „clarificări” privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ, solicitând MS să precizeze dacă aceste teste pot fi făcute acasă, sub supravegherea părinţilor, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea lor în şcoală şi dacă procedura de testare se aplică şi pentru preşcolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite