Medicii de familie trec la consultaţiile prin telefon sau online. Cum vor putea fi cumpărate medicamentele cu reţetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat o ordonanţă care le permite medicilor să consulte pacienţii de la distanţă şi să emită reţete pe e-mail, iar cardul de sănătate a fost suspendat. Decizia vine pe fondul creşterii bilanţului îmbolnăvirilor de COVID-19 la peste 2.000 de cazuri.

În plină epidemie produsă de coronavirus, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care medicilor le este permis să consulte pacienţii de la distanţă, prin telefon sau videoconferinţă.

De asemenea, aceştia vor putea elibera reţete online, pe e-mail, fără cardul de sănătate, care va fi suspendat pe perioada stării de urgenţă. „Pe perioada stării de urgenţă, consultaţiile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, respectiv în pachetul minimal de servicii medicale, pot fi acordate şi la distanţă, acestea putând fi acordate atât de medicii de familie, cât şi de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, şi pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii/oră. (...) Medicul de familie, precum şi medicul de specialitate din ambulatoriul clinic vor consemna consultaţiile medicale la distanţă în registrul de consultaţii şi fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care acestea au fost efectuate, şi va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical. Documentele vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Unele farmacii vor să profite

Sandra Alexiu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a explicat pentru „Adevărul” că măsura a fost dată pentru a nu mai pune pacienţii, de multe ori vârstnici, pe drumuri. „Putem consulta acum de la distanţă şi putem da reţetele tot pe cale electronică. În plus, vom putea să eliberăm prescripţii medicale în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist. În general, nu mai facem vizite acasă decât în cazuri excepţionale, dar toată ziua stăm cu pacienţii la telefon sau în apeluri video. Vizite vom face la pacienţii cu forme uşoare de COVID-19, când se va decide tratarea acestora acasă”, a explicat Sandra Alexiu.

Reprezentanta medicilor de familie a atras, însă, atenţia ca au apărut entităţi care vor să speculeze această situaţie. 

„Au apărut farmacii care au contactat medici de familie cărora le-au cerut să le trimită direct lor, pe e-mail, reţetele pacienţilor, aceştia urmând să se prezinte numai pentru ridicarea medicamentelor. Este o situaţie total ilegală şi totodată profund imorală”, a precizat Sandra Alexiu.

Conform experţilor, din acest moment, un pacient va putea prezenta, pe telefon, fotografia reţetei gratuite, iar farmacistul va elibera medicamente. Pacienţii care nu au un telefon de o generaţie mai nouă vor fi obligaţi să se prezinte la farmacie având notate seria şi numărul reţetei precum şi reperele de identificare ale cabinetului care a emis documentul. Toate aceste date le vor fi dictate la telefon chiar de către medicii de familie, iar farmaciştii vor putea identifica reţeta în sistem.

Cifrele COVID-19 în România

Un ultim bilanţ anunţat de autorităţi arată că, marţi la prânz, un număr de 2.245 de români au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Asta după ce de la precedenta informare au fost înregistrate 293 de noi cazuri de COVID-19. Dintre persoanele infectate, 220 au fost declarate vindecate şi externate, cele mai multe fiind din Timişoara şi Bucureşti. La ATI erau internaţi 62 de pacienţi, între care 36 în stare gravă. 78 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID 19 au decedat.

Pe teritoriul României, 11.576 de persoane erau, ieri, în carantină instituţionalizată, iar alte 123.577 de persoane erau în izolare la domiciliu şi se aflau sub monitorizare medicală. Poliţia a comunicat că, într-o singură zi, au fost întocmite 15 dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, iar 8.276 de persoane au fost amendate că nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei cărora le-au fost aplicate amenzi în valoare totală de 13.174.104 lei. 

Scările de bloc, dotate cu distribuitor de dezinfectanţi

Ordonanţa militară numărul 4 obligă primăriile ca începând cu data de 31 martie să pună la toate intrările blocurilor de locuinţe dispozitive cu soluţii dezinfectante. 

Astfel, de ieri, numai în Bucureşti, 50.000 de scări de bloc, potrivit datelor centralizate de hotnews.ro, ar fi trebuit să fie dotate cu astfel de dispozitive. Suma care trebuia să fie pusă la bătaie de primăriile din Capitală nu este de neglijat, dacă avem în vedere că un astfel de dispenser costă, în medie, 100 de lei, iar un litru de dezinfectant poate fi achiziţionat cu cel puţin 60 de lei. Un mic calcul ne arată că efortul financiar al primăriilor depăşeşte 8 milioane de lei, iar edilii se plâng că nu le-au putut încă monta pentru că nu au găsit de unde să le achiziţioneze. Astfel, primarii din Bucureşti spun că vor aplica măsura, în condiţiile în care găsesc să cumpere aceste produse, dar se tem că acestea ar putea fi furate. În plus, există voci care spun că dispenserele vor fi rapid golite de cetăţeni. „Nu ştiu cât o să ţină, fiindcă dacă ia fiecare în casă, cu borcănaşul, sau iau dispenserul cu totul, degeaba punem. Ne spuneau cei de la mall-uri cum veneau oamenii cu borcănaşul ca să ia săpunul de la baie sau hârtia igienică”, susţine Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2.

BOR: De Paşte ieşiţi la balcoane cu o lumânare aprinsă

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au comunicat că, în acest an, Slujba de Înviere va fi atipică şi, aşa cum au cerut autorităţile, aceasta va fi oficiată fără enoriaşi. Biserica Ortodoxă îi sfătuieşte pe credincioşi să stea acasă, de unde pot urmări slujba de la distanţă, la televizor sau pe internet, iar la miezul nopţii pot ieşi în balcon ori în curte cu o lumânare aprinsă. 

Reprezentanţii BOR spun că Lumina de la Ierusalim nu va mai ajunge în România, aşa cum se întâmpla în alţi ani, pentru simplul motiv că Biserica Învierii a fost închisă pentru prima dată pe timp de pace. „De la Ierusalim este exclus anul acesta să mai fie adusă Lumina. Lumina este la fel de sfântă şi atunci când e aprinsă din candela de pe un altar, din ultimul cătun. Ştim bine că nu putem ieşi din casă după ora 22.00 fără un motiv aprobat de autorităţi. Reglementările sunt făcute de autorităţi pentru siguranţa tuturor”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite