Localurile din Centrul Vechi, pline ochi cu tineri dezlănţuiţi chiar şi după 12 noaptea. Medici: Restricţiile s-ar putea întoarce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Pixabay
Imagine: Pixabay

Mii de petrecăreţi s-au distrat în Centrul Vechi al Capitalei în acest weekend, unde au uitat de pandemie, după ce autorităţile au prelungit programul de funcţionare a localurilor în cazul petrecerilor private până la ora 2.00. Asta în timp ce rata de acoperire vaccinală a ajuns la 26% la nivel naţional şi la 45% în Capitală, încă departe de procentul de imunizare de grup de 70% de la care s-ar putea opri răspândirea virusului.

Specialiştii apreciază că acest prag creşte în cazul noilor tulpini, mai infecţioase, situaţie în care acoperirea vaccinală de la care se poate vorbi despre siguranţă este de peste 85%

Guvernul a aprobat, pe data de 3 iunie, modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă, astfel încât nunţile, botezurile se pot desfăşura până la ora 2.00 noaptea, iar cluburile, terasele şi barurile pot funcţiona până la ora 0.00. Cu toate acestea, în weekendul trecut, Centrul Vechi al Capitalei a fost plin de petrecăreţi şi după miezul nopţii, deoarece nu toate localurile au închis la miezul nopţii. Potrivit celor prezenţi, nici Poliţia nu a fost prea activă în zonele în care localurile au rămas deschise şi după miezul nopţii.

Răzvan Cherecheş – profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca – e de părere că procentul de imunizare în rândul populaţiei ar trebui să fie cu atât mai mare, cu cât noile tulpini sunt mai infecţioase. 

„Dacă tulpina de virus este mai infecţioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup, fără restricţii suplimentare. Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecţioasă, vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate. Pentru a ne putea relua viaţa normală, trebuie accelerat ritmul de vaccinare, în caz contrar vom vedea la toamnă o creştere a numărului de cazuri, în principal dintre persoanele nevaccinate”, a scris pe Facebook prof. Răzvan Cherecheş. 

imunitare de grup tullpini

Când intervine imunitatea de grup în cazul noilor tulpini

Specialistul în sănătate publică arată că, în cazul variantei originare din Wuhan a SARS-CoV-2, o persoană infectează alte trei, iar numărul de cazuri scade când 2 din 3 oameni sunt vaccinaţi cu schema completă. În acest caz, imunitatea de grup trebuie să fie de 67% pentru ca virusul să nu se mai răspândească.

În cazul tulpinii din Marea Britanie, lucrurile se schimbă: o persoană bolnavă poate transmite virusul la alte 4, iar cazurile scad când 3 din 4 persoane sunt protejate. Imunitatea de grup se manifestă de la 75%.

Tulpina din India este şi mai infecţioasă: o persoană poate infecta până 6 alţi oameni. În acest caz, 5 din 6 persoane trebuie să fie vaccinate cu schema completă pentru ca numărul de infectări să scadă, iar imunitatea de grup intervine abia la 83%.

În momentul de faţă, potrivit datelor oficiale, doar 3,7 milioane de români sunt imunizaţi împotriva SARS-CoV-2, iar 4,4 milioane au primit cel puţin o singură doză de vaccin, ceea ce înseamnă un procent de circa 26%. Rata de acoperire vaccinală în Bucureşti a ajuns la circa 45%. 

Medic: Nu s-a „închis” pandemia

În acest context, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, face apel la prudenţă şi arată că România e încă departe de pragul de imunizare a populaţiei de la care virusul nu se mai transmite. 

„În mod clar este vorba de o normalitate în condiţii de pandemie, pentru că nu s-a «închis» pandemia, deşi ne-am dori să fie ca o uşă pe care să o închidem dintr-odată. Toată pandemia am discutat de acea cale de mijloc sau de echilibru. Într-un final, nu toţi cei care sunt acolo pe stradă sunt vaccinaţi, nu toţi au garanţia că nu se vor infecta. Faptul că de la ora 2.00 nu mai pot sta în stradă, dar până atunci pot să o facă nu înseamnă că nu există un risc să se infecteze şi până atunci. Sigur, riscul e mai mic în exterior, lucrurile acestea le ştim. Dar e clar că nu există distanţare. Pe de altă parte, după un an şi jumătate cred că toţi îşi doresc să aibă acea euforie, acea energie. Ar fi ideal să reuşim ca în loc de ea să existe acea parte care să aducă un echilibru, până când lucrurile se aşază într-adevăr”, a declarat dr. Adrian Marinescu. 

Medicul atrage atenţia că există riscul ca numărul de infectări să crească din nou din toamnă, mai ales că România nu a atins încă pragul de imunizare a populaţiei de 70%.

„Nu m-aş gândi deocamdată la Valul 4, nici nu l-aş numi val, dar mă gândesc la un risc ca numărul de infectări să crească. Şi să nu se vadă în momentul de faţă, dar să se vadă peste o lună şi, eventual, să ajungem la sfârşitul verii când lucrurile vor fi mai complicate. Ori, e clar că nimeni nu mai vrea altceva decât o situaţie liniştită. (…) Dacă am avea o acoperire vaccinală de 80%, atunci sigur că discuţiile ar fi mai clare şi nu am mai vorbi nici de ora 2.00 ca oră de închidere şi nici de restricţii”, a mai spus medicul. 

Reprezentant OMS: Transmiterea comunitară s-ar putea reîntoarce

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), consideră că restricţiile s-ar putea reîntoarce odată cu creşterea numărului de cazuri de COVID-19.

„În momentul în care va apărea o tulpină mai uşor transmisibilă, atunci sigur că şi populaţia receptivă va fi mai mare în ţările cu acoperire vaccinală mai mică şi invers, va fi o populaţie receptivă mai mică în ţările cu acoperire vaccinală mai mare. În cursul acestei toamne, poate reapărea o problemă care ar putea să genereze măsuri sau restricţii suplimentare. Nu pentru cei vaccinaţi, dar pentru cei susceptibili să se îmbolnăvească sau să transmit boala. Aceasta este filosofia acestei acoperiri vaccinale la care toată lumea face referire. Nu vrem să ne mai întoarcem la restricţii (…) şi ăsta este un mesaj corect pentru toată populaţia”, a declarat dr. Alexandru Rafila. 

Medicul arată că cifrele legate de noile cazuri de COVID-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică”, dar atrage atenţia că o transmitere comunitară ar putea reveni odată cu răspândirea noilor tulpini.

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare – de exemplu, cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică –, atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare”, a mai spus dr. Alexandru Rafila.

Componenta altruistă a vaccinării

Despre relaţia dintre infecţiozitate şi mortalitate a vorbit şi dr. Adrian Wiener, medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în primul val al pandemiei.

„Mare parte – 70% din transmiterea bolii – este la persoane sub 40 de ani, la tineri. În acelaşi timp, o mare parte din mortalitate – poate peste 85% – este la persoane vârstnice. Această relaţie dintre mobilitate şi vulnerabilitate este cea care, practic, dictează în fiecare zi acel grafic pe care ni-l prezintă autorităţile: cu numărul de infectări, numărul de decese. Componenta altruistă a vaccinării – mă vaccinez ca să nu fiu o verigă în lanţul de transmitere – e importantă. Trebuie să înţelegem că toţi oamenii care se infectează în fiecare zi iau boala de la altcineva, de la o altă persoană. Nu există excepţie de la această regulă”, a mai spus dr. Wiener. 

Cum îşi revine industria de evenimente după pandemie

Industria evenimentelor se dezgheaţă greu, pe de o parte din cauza condiţiilor pe care organizatorii încă le au de respectat, iar pe de alta, pentru că nimeni nu se încumetă să trimită invitaţiile de nuntă peste noapte.

Primul weekend în care s-au putut organiza, legal, evenimente cu zeci de persoane în sălile închise sau pe terasele restaurantelor n-a fost gura de oxigen pe care industria evenimentelor o aşteaptă. Încă nu există răspuns la toate întrebările, iar regulile se impun în continuare peste noapte, se plâng patronii localurilor.

„Avem nunţi contractate din 2019, care se fac în 2023. Cei care nu s-au grăbit au mai reprogramat. O mică parte au făcut câte o cununie civilă, ici-colea“, spune Alex, şeful unei formaţii care, până anul trecut, era în situaţia de a-şi alege la ce nunţi să cânte, însă acum primeşte pe bandă rulantă vestea că mirii se mai gândesc când vor face nunta, dacă rămân împreună.

„Aveam evenimente în iulie-august şi măcar speram ca acelea din august să rămână. Şi m-au sunat mirii că vor să amâne pentru că le e frică să nu se revină cu alte reguli. Autorităţile cred că nunţile se pun de pe-o zi pe alta, nu înţeleg că omului îi trebuie cel puţin patru luni să se organizeze“, spune Adrian Cercel, care administrează 11 săli de evenimente în zona Olteniei. 

„Mulţi, în pandemie, s-au despărţit”

Cu toate acestea, primul weekend l-a prins pe Adrian fără vreun eveniment, în principal pentru că avea programate petreceri cu sute de invitaţi, greu de organizat în noile condiţii în care se impune limita de 50 persoane la interior, de 70 la exterior, sau toată lumea vaccinată pentru a nu se mai ţine cont de numărul nuntaşilor (condiţie imposibil de realizat, cred cei implicaţi în organizare).

„Mulţi, în pandemie, s-au despărţit. 27 de nunţi am pierdut aşa“, a mai spus Adrian Cercel, care descrie o situaţie foarte grea a lucrătorilor din domeniu. A rămas cu doar doi angajaţi şi i-a ajutat, atât cât i-a stat în putinţă, pe foştii colaboratori.

„Aveam 88 de oameni pe care-i chemam weekend de weekend, poate şi pe săptămână“, a mai spus directorul firmei care organiza, înainte de pandemie, şi petreceri cu 1.300 de invitaţi şi pentru care acum ajutorul promis de Guvern, care n-a mai ajuns, ar însemna enorm. Inexplicabil, crede acesta, cei din industrie nu doar că nu sunt ajutaţi, dar plătesc în continuare autorităţilor locale taxa de restaurant, deşi n-au avut activitate. 

„Au acum copiii şi 5 luni, şi 6 luni…“

Pandemia i-a scos la iveală şi pe cei cu relaţii sus-puse, care şi-au permis să încalce legea fără teama de repercusiuni, se plâng întreprinzătorii „de rând“. „S-au cam făcut pe naşpa, acum ar fi trebuit să fie bătaie pe botezuri, dar nu e, din acest motiv“, se plânge patronul unui restaurant. 

Alexia, fotograf de evenimente, a constatat, la rândul său, că industria îşi revine cu adevărat timid. „Petreceri restrânse, botezuri, în general. Am observat că au acum la botez şi 5 luni, şi 6 luni, copilaşii, înainte de pandemie erau botezaţi la 2-3 luni, semn că părinţii au aşteptat relaxarea condiţiilor. Însă de vaccinat, din ce am constatat, în continuare sunt puţini, în afară de noi, cei implicaţi în această industrie, care s-au vaccinat“, a dezvăluit fotograful.

Cei din industria evenimentelor sunt convinşi că lucrurile nu vor mai sta ca înainte, aşa că încearcă să se adapteze. „Lucrăm la nişte săli de evenimente pentru pandemie, pentru anul viitor, cu acoperiş retractabil şi un perete retractabil, ne-am apucat vrând-nevrând“, a mai spus Adrian Cercel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite