Legea Vaccinării obligatorii dezbătută în Comisia de Sănătate. A fost adoptată în unanimitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care introduce vaccinarea obligatorie este discutată astăzi în Comisia de sănătate din Parlament, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Alianţa Părinţilor protestează în faţa Parlamentului faăţă de adoptarea acestei legi.

UPDATE Proiectul legii vaccinării, blocat în sertarele Camerei Deputaţilor de peste 2 ani şi jumătate, va fi deblocat săptămâna aceasta, iar apoi, cel mai probabil săptămâna viitoare, ar urma să intre la votul final în Camera Deputaţilor. 

Proiectul nu va aduce obligativitatea vaccinării, deoarece consensul politic a fost obţinut pe o formă care nu prevede obligativitatea, ci doar recomandarea vaccinării cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, conform hotnews.ro.

  

În plus, o eventuală prevedere ca accesul copiilor nevaccinaţi să fie interzis în şcoli şi grădiniţe, dorită de unele voci, risca să fie neconstitutională şi ar fi încălcat dreptul acestora la educaţie. 

Legea care prevede obligativitatea vaccinării este blocată de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaţilor, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017. Proiectul a fost iniţiat de Guvernul Tudose. Legea care a trecut de senat in 2017 prevede sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor ce pot merge de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei.

Legea prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. La înscrierea în unităţile de învăţământ ar urma să fie solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Alianţa Părinţilor din România protestează faţă de posibilitatea adoptării acestui act normativ.

„Această lege, anticonstituţională, obligă toţi copiii şi adulţii să fie vaccinaţi de mai multe ori, în fiecare an, şi oricând va decide un ministru (pus politic). Ţări europene civilizate, precum Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Elveţia, Luxemburg, Irlanda, Potugalia, Spania, nu au vaccinare obligatorie.

China are vaccinare obligatorie şi e bântuită de coronavirus”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Zeci de mii de îmbolnăviri

România ocupă un nedorit loc fruntaş în topul ţărilor europene în care se înregistrează epidemii de astfel de boli ale copilăriei. Concret, conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, cele de pe 20 decembrie 2019, numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România a ajuns la 18.908, din care 64 de decese.

Numai în perioada 16 – 20 decembrie 2019 au fost raportate încă 76 de noi astfel de cazuri în 9 judeţe. Fruntaşe sunt judeţele Neamţ şi Sălaj (cu 16, respectiv, 15 cazuri), dar au existat şi cazuri răzleţe în Bihor sau Prahova. 

Cu un număr mult mai mic îmbolnăviri de rujeolă, alte ţări europene au luat măsuri drastice şi au introdus vaccinarea obligatorie, iar pedepsele pentru încălcarea reglementărilor nu sunt de neglijat. Germania, de exemplu, a luat măsura introducerii obligativităţii vaccinării anti-rujeolice, de la data de 1 martie 2020, cu toate că în această ţară, conform Institutului Robert Koch, s-au înregistrat anul trecut numai 501 astfel de cazuri. Astfel, potrivit noii legi, părinţii vor trebui să demonstreze că şi-au vaccinat copiii înaintea înscrierii la grădiniţă sau la şcoală. În cazul în care nu vor putea dovedi că au făcut acest lucru, părinţii riscă amenzi de până la 2.500 de euro pentru fiecare copil. În plus, riscând aceleaşi amenzi, părinţii copiilor care sunt deja înscrişi la grădiniţe şi şcoli vor trebui să aducă dovada vaccinării până la data de 31 iulie 2021. Legea mai prevede că părinţii care nu îşi vaccinează copiii vor achita cote majorate ale contrubuţiilor pentru sănătate. 

Măsuri similare s-au anunţat şi în Franţa, cu doi ani în urmă. Astfel, atunci s-a trecut de la trei tipuri de vaccin obligatoriu de făcut la copii (difterie, tetanos şi poliomielită) la 11 tipuri de imunizari, fiind introduse, între altele, cele pentru rujeolă şi menigită. 

Vaccinurile sunt preparate biologice care conţin suspensii de microorganisme omorâte, atenuate sau derivate ale microorganismelor, care dau imunitate împotriva unor boli prin stimularea producerii de anticorpi. Acestea sunt administrate frecvent prin injectare, dar există şi varianta soluţiilor orale sau a spray-ului nazal.

De exemplu, variola, o boală virală contagioasă care a lăsat în Europa 400.000 de victime anual, omorând 80% din copiii infectaţi, a fost eradicată la nivel global prin vaccinare, iar poliomielita, boală infecţioasă care produce paralizie infantilă, este în curs de eradicare tot prin vaccinare. Experţii atrag atenţia că decizia de a nu vaccina are consecinţe nu numai la nivelul sănătăţii personale ci şi global, la nivelul populaţiei, prin apariţia epidemiilor, uneori cu tulpini mult mai virulente.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite