IRES: Subiectul Covid 19 se discută în peste 3 sferturi din familiile României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza epidemiei, oamenii formează cozi la magazine
Din cauza epidemiei, oamenii formează cozi la magazine

Un sondaj publicat de IRES si realizat in perioada 10-11 martie arată că "subiectul COVID-19 se discuta, cel putin o data pe zi, in trei sferturi dintre familiile din Romania".

"Pe un fond de mediatizare extrem de puternica, 99% dintre romani au auzit despre epidemia de coronavirus, boala aparuta in decembrie 2019 in provincia Wuhan din China si care se extinde la nivel mondial.

Doua treimi dintre participanţii la studiu (67%) se declară ingrijoraţi pentru ei şi pentru familiile lor cu privire la epidemia COVID-19. Îngrijorarea se manifestă în proporţii mai ridicate în rândul femeilor (76%) şi în rândul vârstnicilor (83%).

74% dintre cei chestionati discută cel puţin o dată pe zi despre acest subiect cu familia, 58% fac acest lucru cu prietenii, 33% cu colegii de birou, iar 21% cu vecinii. 

Peste un sfert dintre români (30%) se simt foarte informati cu privire la masurile pe care trebuie sa le ia pentru a se proteja impotriva coronavirusului, iar 1 din 6 (59%) spun ca se simt bine informaţi", arată IRES.

Românii cred că măsurile autorităţilor sunt bune dar sistemul sanitar lasă de dorit.

"Măsurile recente luate de autorităţi pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar şi de favorabilitate. 81% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învăţământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre şi din Italia pe cale aeriană, feroviară şi rutieră şi 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.

În acelaşi timp, " 72% dintre participanţii la studiu spun că au puţînă şi foarte puţînă încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face faţă situaţiei privind coronavirusul", însă 35% spun că "au încredere multă şi foarte multă".

Cât priveşte cumpărăturile în exces, 1 respondent din 10 a recunoscut că şi-a cumpărat "alimente de strictă necesitate în cantităţi mai mari decât de obicei".

"95% dintre participanţii la studiu declara că, de la apariţia primelor cazuri în România, s-au informat cu privire la evoluţia bolii în ţară noastră. 13% şi-au anulat călătorii în ţară, 13% şi-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor, 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantităţi mai mari decât de obicei, 11% şi-au anulat călătorii în străînătate", mai arată rezultatele sondajului IRES.

De altfel, "62% dintre respondenţi se declara îngrijoraţi cu privire la călătoriile în străînătate. Jumătate dintre participanţii la studiu se declara îngrijoraţi să meargă în mall-uri sau în mari magazine (51%) şi în proporţii similare să participe la spectacole/evenimente (55%), să facă excursii în ţară (51%), să folosească mijloacele de transport în comun (51%)", precizează sursă citată.

Cam jumătate dintre respondenţi spun că epidemia poate influenţă organizarea alegerilor locale din acest an.

Sondajul IRES a fost realizat pe 926 de persoane de 18 ani şi peste, în perioada 10 - 11 martie 2020, prin metodă CÂŢi, având o eroare maximă tolerată de +/- 3,28%.

6 din 10 români consideră că măsurile luate de autorităţile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului sunt potrivite. Totuşi, mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participanţii la studiu cred că sunt exagerate.

Peste trei sferturi dintre respondenţi evaluează drept bună şi foarte bună activitatea autorităţilor române privind măsurile preventive cu privire la această situaţie, însă 50% dintre respondenţi declara că au puţînă şi foarte puţînă încredere în statul român privind gestionarea situaţiei privind coronavirusul", precizează IRES.

În cazul în care s-ar află în situaţia de a fi autoizolati, la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionaţi spun că ar fi îngrijoraţi de faptul că nu ar avea acces la medicamente şi tratament adecvat, mai arată rezultatele sondajului.

"Pe locurile următoare în lista îngrijorărilor se află lipsa resurselor financiare (13%), insuficientă hranei (12%), plictiseală (11%), pierderea locului de muncă (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 5% declara că nu ar avea nicio îngrijorare", arată rezultatele sondajului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite