Interviu cu medicul Radu Lupescu. Ce a făcut diferenţa între campaniile de vaccinare din Franţa şi România
0Decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, pentru lupta anti-COVID, în calitate de preşedinte al comunităţii medicale a unui spital privat din Strasbourg, medicul francez de origine română Radu Lupescu a explicat pentru „Adevărul“ care este secretul succesului campaniei de vaccinare din ţara de adopţie şi ce au făcut autorităţile franceze, spre deosebire de cele din România, ca un procent cât mai mare al populaţiei să se imunizeze
„Adevărul“: Campania de vaccinare este în România una cu rezultate foarte slabe, cu toate că atunci când a demarat era promiţătoare. Consideraţi că scoaterea restricţiilor de autorităţile de la Bucureşti în lunile iunie-iulie a avut ca rezultat „omorârea” procesului de vaccinare? Ce a făcut Franţa pentru a nu ajunge în această situaţie? Întrebarea vine în contextul în care Parisul a decis să impună obligativitatea certificatului verde european pe transportul feroviar, de exemplu, încă din vară.
Dr. Radu Lupescu: Campania în România a început excelent şi chiar o dădeam ca exemplu pentru rapiditate. Din păcate, pe parcurs s-a pierdut. În Franţa, tocmai pentru a învinge reticenţele, s-a decis să fie aplicată o procedură mai complicată, cel puţin la început. În primul rând, campania de vaccinare începuse cu persoanele în vârstă, mai ales cele din casele de vârstnici. Rapid, vaccinarea a fost extinsă la persoanele de peste 65 de ani sau cu comorbidităţi care lucrau în casele de vârstnici sau unităţile de spitalizare de lungă durată. Se făcea o consultaţie medicală pre-vaccinală pentru a elimina eventualele contraindicaţii şi pentru a semna consimţământul pentru vaccinare.
Apoi, începând cu a doua săptămână din ianuarie, s-a extins la medicii şi personalul spitalelor şi clinicilor, care aveau peste 50 de ani sau comorbidităţi. Pe scurt, campania a început mai greu în Franţa, în primul rând din cauza priorităţilor, şi în al doilea rând, foarte important, pentru că s-a voit întâmpinarea rezistenţei unui segment al populaţiei la imunizare.
Totuşi, în vară, numărul vaccinărilor a scăzut şi în Franţa...
Intensitatea campaniei de vaccinare a scăzut mult şi asta a coincis cu răspândirea variantei Delta în Franţa, mai contagioasă, şi a devenit destul de clar că imunitatea naturală nu va fi atinsă în acest ritm. La sfârşitul lunii iunie era vaccinată cu o doză în Franţa aproximativ 50% din populaţie, iar 33% aveau două doze, ceea ce era clar insuficient. Drept urmare, la începutul lunii iulie, Consiliul ştiinţific al Franţei, care consiliază guvernul de la Paris în gestionarea crizei sanitare pe durata pandemiei de COVID-19, nota deja mai multe lucruri îngrijorătoare. În primul rând este vorba de răspândirea variantei Delta şi de creşterea numărului de cazuri, situaţie similară cu cea din vara 2020. În plus, experţii notau că nu este destul de rapidă campania de vaccinare.
Au urmat măsurile…
Da, de aici a pornit ideea de a impune obligativitatea vaccinării la personalul medical şi paramedical şi de a introduce treptat certificatul verde digital sau a unui test negativ recent pentru accesul în diverse obiective. În acelaşi timp, preşedintele Macron a anunţat măsuri de susţinere a economiei. Drept rezultat, s-au vaccinat peste 70 la sută dintre francezi, iar acum incidenţa COVID-19 echivalentă este în Franţa de numai 0,96 la mie. Numărul de pacienţi spitalizaţi în ATI este foarte mic, ceea ce ne permite să tratăm practic toţi pacienţii care au nevoie de îngrijire. Actualmente, numărul de cazuri cotidiene scade, iar epidemia este în regresie. Restaurantele sunt deschise, putem participa la manifestaţii sportive şi culturale, copiii merg la şcoală şi la activităţi extraşcolare. O viaţă aproape normală.
Deci, pe scurt, fără o relaxare timpurie a măsurilor şi impunerea certificatului verde pentru a provoca vaccinarea cetăţenilor?
Da, exact. De exemplu, acum în Franţa se vorbeşte de a suprima obligativitatea purtării măştilor în şcoli. Mi s-a părut absolul prematur având în vedere că aceasta este populaţia nevaccinată şi că intrăm în sezonul de toamnă-iarnă, când ştim că este un risc mai ridicat de transmitere, calculat anul trecut la 40%.
Cine este medicul Radu Lupescu
Radu Lupescu este originar din Bucureşti, unde a absolvit Liceul „Sfântul Sava“ şi apoi a fost admis la Medicină. La Revoluţie, era student în anul I. Dezamăgit de mineriarele din '90, Radu Lupescu a plecat din România, lăsând tot în urmă. A ajuns în Franţa şi s-a angajat în sudul Alsaciei, la o fabrică unde se producea carton pentru pachetele de ţigări. Ulterior şi-a terminat studiile şi a ajuns medic anestezist.
Pentru modul în care a luptat cu pandemia, în luna ianuarie, Radu Lupescu, care este doctor în medicină şi preşedintele Asociaţiei medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Ordinul Naţional al Meritului, potrivit decretului publicat în Jurnalul Oficial al Franţei