UPDATE Informare de furtuni şi vânt, valabilă de joi până vineri. Cod galben de furtuni pentru mai multe judeţe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Informarea emisă de meteorologi va fi valabilă de joi, de la ora 12.00, şi până vineri, la ora 12.00 FOTO Adevărul
Informarea emisă de meteorologi va fi valabilă de joi, de la ora 12.00, şi până vineri, la ora 12.00 FOTO Adevărul

Începând de joi, de la ora 12.00, şi până vineri, la ora 12.00, este în vigoare o informare de furtuni şi vânt. Specialiştii au anunţat că avertizarea va cuprinde prima oară centrul şi estul ţării, după care se va extinde în jumătatea de sud a ţării. De asemenea, au fost emise avertizări de Cod galben de furtuni pentru mai multe judeţe din ţară.

UPDATE Sud-estul judeţului Galaţi (

inclusiv municipiul Galaţi şi localităţile Frumuşiţa, Tuluceşti, Vânători, Smârdan, Piscu, Schela, Pechea, Tudor Vladimirescu) se află, pâmă la ora 20.25. sub Cod galben de furtuni. 

Se vor semnala 

ploi cu caracter torenţial ce pot atinge 25 - 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie şi grindină de mici dimensiuni.

UPDATE Până la ora 20.00, judeţele Sibiu şi Alba se află sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate averse de ploaie cu caracter torenţial, ce vor atinge 25 - 30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiune mică şi medie şi intensificări ale vântului.

UPDATE Bucureştiul şi judeţul Ilfov se află, până la ora 18.30, sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate 

averse cu caracter torenţial ce vor atinge 25 -30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului.

UPDATE Judeţul Vrancea şi jumătatea de sud a judeţului Dâmboviţa se află, până la ora 18.00, sub Cod galben de furtuni. Se vor semnala averse cu caracter torenţial ce vor atinge 25 -30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină şi intensificari ale vântului.

UPDATE Până la ora 17.00, judeţul Bistriţa Năsăud se află sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate frecvente descărcări electrice, averse de ploaie ce vor depăşi izolat 20 - 25 de litri pe metru pătrat şi grindină de dimensiuni mici şi medii.

UPDATE Judeţul Covasna, zona Sfântu Gheorghe, Ghidfalău, Arcuş, Haghig, se află, pâmă la ora 16.20, sub Cod portocaliu de furtuni, fiind anunţate averse de ploaie cu caracter torenţial, ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, cu menţiunea că în zonă au căzut deja în ultima oră cantităti de peste 30 de litri pe metru pătrat, şi intensificări ale vântului

Judeţele Covasna, Harghita şi Braşov se află, până la ora 16.15, sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate averse de ploaie ce pot cumula 25-30 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni mică şi medie, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

De asemenea, până la ora 16.00, judeţele Dolj, Iaşi, Vaslui, şi Neamţ se află sub avertizare de Cod galben de furtuni. Se vor semnala descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, averse ce vor depăşi izolat 20-30 de litri pe metru pătrat şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Judeţul Ilfov (pe aliniamentul Petrăchioaia, Găneasa, Cernia şi Glina) se află, până la ora 15.50, sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate averse cu caracter torenţial ce vor atinge 25 -30 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului.

Totodată, până la ora 15.30, judeţele Tulcea, Constanţa, Botoşani, Suceava, Vrancea şi Galaţi se află sub Cod galben de furtuni. Au fost anunţate frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, grindină de mici şi medii dimensiuni, cantităţi de precipitaţii ce pot atinge 15 - 20 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 25 - 30 de litri pe metru pătrat.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în după-amiaza zilei de joi, 4 iunie, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, îndeosebi în Moldova, Transilvania şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali.

Spre seară, noaptea şi în dimineaţa zilei de vineri, 5 iunie, instabilitatea atmosferică se va semnala în jumătatea de sud a ţării.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, pe arii restrânse vijelii şi căderi de grindină. 

Cantităţile de apă vor depăşi local 15 litri pe metru pătrat şi izolat 30 - 40 de litri pe metru pătrat.

Ca urmare a emiterii acestei informări, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a atras atenţia autorităţilor locale să ia toate măsurile necesare pentru a limita posibilele accidente sau pagube produse de rafalele puternice de vânt, având în vedere că, în prezenţa acestui fenomen, există riscul prăbuşirii copacilor sau panourilor publicitare ori al desprinderii de elemente de pe faţadele sau acoperişurile imobilelor. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pe două săptămâni. Început de vară călduros, cu maxime ce vor depăşi 30 de grade în unele zone

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pe două săptămâni (1 – 14 iunie), potrivit căreia, vara va începe cu temperaturi ridicate în toată ţara. Mai mult, în unele zone valorile termice se vor situa peste cele normale, ele depăşind 30 de grade.

Prognoza meteo pe trei luni: vom avea parte de o vară caniculară şi secetoasă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pe trei luni, potrivit căreia vom avea parte de o vară caniculară, cu valori termice ce vor depăşi în unele zile 35 de grade. De asemenea, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi sub cele normale în majoritatea regiunilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite