Gigi de Buftea, peste Gigi de Pipera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Pistol, consilier judeţean de Ilfov, deţine împreună cu familia sa 650 de hectare de teren, cu 200 mai mult decât familia lui Gigi Becali. Gheorghe Pistol îşi foloseşte rudele ca paravan pentru tranzacţii imobiliare. Mama sa are 120 de hectare de teren, iar sora- 58. 

Mâna dreaptă a baronului PDL de Ilfov, Cristache Rădulescu, consilierul judeţean Gheorghe Pistol (38 de ani) este unul dintre cei mai mari latifundiari din zona Capitalei. Proprietăţile sale imobiliare sunt răspândite în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa, mai cu seamă în zona oraşului Buftea. Personaj discret, Pistol preferă să-şi conducă afacerile din umbră, cel mai adesea sub paravanul unor apropiaţi. O mare parte dintre terenuri  au fost donate sau cumpărate pe numele mamei, Ioana Năstase, şi al surorii lui, Margareta Pistol. Aceasta din urmă face parte din Organizaţia de femei a PDL Buftea. Cu cele 650 de hectare de teren ale familiei sale, Gheorghe Pistol l-a depăşit chiar şi pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali, despre care se spune că deţine 450 de hectare de teren în nordul Capitalei, în Voluntari.

Avere impresionantă

În evidenţele Primăriei Buftea, sora lui Gheorghe Pistol, Margareta, (42 de ani) figurează cu 107 terenuri, în suprafaţă totală de peste 58 de hectare. Mama, Ioana Năstase (63 de ani), este şi mai "avută", aceasta deţinând 199 de terenuri, în suprafaţă de aproximativ 120 de hectare. La acestea se mai adaugă terenurile pe care Gheorghe Pistol a preferat să le lase chiar pe numele său. „Latifundiara" Ioana Năstase are o pensie modestă de 536 de lei. Modeste sunt şi locuinţele familiei Pistol. Ioana Năstase locuieşte, împreună cu fiica sa Margareta, la Buftea, într-un apartament de bloc. Consilierul judeţean Gheorghe Pistol preferă şi el traiul la bloc, fiind vecin de imobil cu mama şi cu sora sa.

Declaraţia de avere, din anul 2009, a consilierului judeţean Gheorghe Pistol l-ar face invidios până şi pe Gigi Becali. Pe cele opt pagini ale declaraţiei, Pistol a trecut nu mai puţin de 317 terenuri, cu suprafeţe cuprinse între 500 mp şi 45 de hectare de teren. La acestea se mai adaugă câteva imobile în care au funcţionat sau funcţionează firmele sale. Este vorba de Ing Construct SRL, Euro System SRL, Gun Computers SRL şi KDP Construct SRL. Cu excepţia ultimei firme, toate celelalte sunt în faliment. Multe dintre loturile de teren deţinute de familia consilierului judeţean au valoare foarte mare, aflându-se pe traseul viitoarei şosele de centură a Capitalei.

Birou în casa atribuită unuI bolnav de SIDA

Gheorghe Pistol îşi conducea afacerile imobiliare, până nu demult, din apartamentul Primăriei. Aici îl căutau toţi cei care doreau să cumpere sau să vândă o proprietate. Locuinţa are o poziţie strategică, în acelaşi bloc funcţionând cele două birouri notariale din Buftea. Tranzacţiile cu terenuri perfectate de Pistol erau parafate apoi la notariat. Anul trecut, Elena Dragomir a făcut demersuri la Primăria Buftea pentru a intra definitiv în posesia apartamentului. Astfel, la 1 iulie 2009, Dragomir, care nu realizează niciun venit şi trăieşte doar din ajutorul social, a depus la Primărie o cerere de cumpărare a locuinţei închiriate. Gheorghe Pistol susţine că nu a folosit niciodată locuinţa închiriată de Primărie Elenei Dragomir. "Eu i-am igienizat apartamentul, tot eu i-am plătit şi medicamentaţia. Întâmplător, consiliera mea este naşa copilului Elenei Dragomir.

 I-a botezat copilul. Probabil, nu mai avem voie să mai facem nici acte de creştinism", a declarat consilierul judeţean. Potrivit acestuia, de vină pentru acest scandal ar fi edilul de Buftea. "Totul a plecat de la primar, care are impresia că suntem într-o competiţie şi că cineva vrea să-i ia locul. Vă daţi seama că nu mă pretez eu la un apartament...", a mai spus Pistol. Primarul localităţii a refuzat să comenteze prea mult situaţia. "Este un proces pe rol, la Judecătoria Buftea. Am fost daţi în judecată de Elena Dragomir, care nu a locuit niciodată în apartament", a declarat edilul, lăsând să se înţeleagă că în spatele acţiunii în instanţă s-ar afla tot consilierul judeţean. Pe de altă parte, Gheorghe Pistol a refuzat să răspundă solicitărilor "Adevărul" de a-şi exprima un punct de vedere referitor la situaţia sa imobiliară. Deşi este unul dintre cei mai înstăriţi ilfoveni, consilierul judeţean Gheorghe Pistol locuieşte într-un modest apartament de bloc. În acelaşi imobil locuieşte şi mama sa, Ioana Năstase. Pistol nu s-a mulţumit însă cu un singur apartament, aşa că, în 2008, el a ocupat o locuinţă social repartizată unei bolnave de SIDA.



În 2006, Primăria Buftea a repartizat Elenei Dragomir un apartament cu două camere, situat în centrul oraşului, pe Bulevardul Mihai Eminescu. Apartamentul în cauză fusese folosit de Judecătoria Buftea pentru a adăposti arhiva instituţiei. Contractul de închiriere a fost semnat de primarul de la acea vreme, ­Constantin Bălălău, un apropiat al consilierului judeţean Gheorghe Pistol. Motivul declarat al atribuirii locuinţei a fost unul de natură socială: Elena Dragomir nu realizează niciun venit, are o fiică minoră în întreţinere şi este bolnavă de SIDA. Ea se află în evidenţele Primăriei Buftea cu un ajutor social în valoare de aproximativ 250 de lei lunar. Din aceşti bani, femeia trebuia să plătească o chirie lunară de 35 de lei.

Contract ilegal de subînchiriere

Elena Dragomir nu a locuit niciodată în apartamentul primit de la Primăria Buftea, ea fiind doar un paravan pentru consilierul judeţean Gheorghe Pistol. În 2009, Primăria Buftea a dispus o anchetă socială în legătură cu situaţia locativă a Elenei Dragomir. În raport, angajaţii Primăriei au consemnat că "spaţiul (locuinţa socială) este folosit de către domnul George Pistol". Prin intermediul unui interpus, consilierul său personal, Magdalena Oprea (38 de ani), liderul PDL Buftea, a încheiat cu Elena Dragomir un contract prin care a subînchiriat apartamentul, pentru 700 de lei pe lună. Contractul este însă nul de drept, pentru că legea nu permite subînchirierea locuinţelor sociale. Magdalena Oprea, omul de încredere a lui Gheorghe Pistol, conduce o parte dintre afacerile acestuia. La adresa din Bulevardul Mihai Eminescu poate fi văzut venind atât Gheorghe Pistol, care îşi parchează maşina (Mercedes E classe, de culoare argintie, cu nr. IF-10-GUN,) în spatele blocului, cât şi Magdalena Oprea. Cea din urmă conduce un Opel Astra, al cărui număr conţine tot combinaţia  „GUN".

Scandal la evacuare

Primăria Buftea a refuzat să mai prelungească actul de închiriere al Elenei Dragomir, iar în şedinţa din 27 octombrie 2010 Consiliul Local a decis repartizarea apartamentului firmei locale de gospodărire, Buftea Admin Cons SRL.  În momentul în care reprezentanţii societăţii au încercat ­să-şi preia noul sediu au fost împiedicaţi de oamenii lui Gheorghe Pistol. Mai mult, consilierul judeţean a recurs la ameninţări. „Mi-a zis că nu iese din apartament decât cu rezoluţie de la executorul judecătoresc. Apoi, m-a şi ameninţat: «Măi băieţică, ar fi bine să-ţi vezi de treaba ta şi să uiţi de Buftea, pentru că nu ştii cu cine te pui!»", a declarat pentru "Adevărul" Maricel Coman, directorul firmei edilitare SC Buftea Admin Cons.

Elena Dragomir este de negăsit. De la izbucnirea scandalului, femeia a dispărut din Buftea. Rudele sale spun că ar fi internată, împreună cu fiica cea mică, la un spital din Capitală.  După ce Gheorghe Pistol a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate, declaraţia de avere a acestuia de pe site-ul Consiliului Judeţean Ilfov a dispărut. În locul său a fost publicat un alt document, în care au fost trecute doar 15 terenuri intravilane, toate achiziţionate de Pistol înainte de a fi ales consilier judeţean, de dinainte de 2008. Cele 15 terenuri, situate pe raza oraşului Buftea, însumează  20 de hectare.

Executat de bancă

Criza a afectat afacerile cu terenuri derulate de liderul PDL Buftea. În urmă cu câţiva ani, când preţul proprietăţilor crescuse ameţitor, Pistol a luat mai multe credite, în valoare de câteva milioane de euro, pe care le-a garantat cu terenuri. Astfel, în 2007, Pistol a contractat la Volksbank două credite, unul în valoare de 610.000 euro, iar altul de 1,2 milioane de euro. În 2008, Pistol a mai împrumutat, de la aceeaşi bancă, 312.000 euro. Aproape de faliment, Gheorghe Pistol nu mai are cu ce plăti creditele. În septembrie 2010, Volksbank a scos la mezat câteva dintre proprietăţile latifundiarului, din localitatea Crevedia. Este vorba de un teren de 4.200 mp şi de mai multe hale de producţie, în care a funcţionat una dintre firmele sale. Preţul de pornire a fost de 500.000 de euro. Dacă în urmă cu câţiva ani achiziţia proprietăţii la acest preţ ar fi fost considerată un chilipir, acum nimeni nu s-a înghesuit să cumpere.

În decembrie 2010, Volksbank a scos la vânzare alte proprietăţi aparţinând familiei Pistol, pentru recuperarea creditului restant. Alte datorii, în valoare de aproximativ 600.000 de lei (143.000 de euro), în spatele cărora s-ar afla tot Gheorghe Pistol, le reclamă Tipografia Eurografica. Serviciile au fost prestate, în campania electorală, către Buftea TV, televiziune unde apare ca asociat mâna dreaptă a consilierului judeţean, Magdalena Oprea. Pentru recuperarea datoriei, Eurografica a intentat un proces la Tribunalul Bucureşti.

Distribuţia terenurilor pe membru de familie

Gheorghe Pistol - figurează 317 terenuri, în suprafaţă totală de 472 de hectare de teren.
Margareta Pistol (sora) -  figurează cu 107 terenuri, în suprafaţă totală de peste 58 de hectare.
Ioana Năstase (mama) - figurează cu 199 de terenuri, în suprafaţă de 120 de hectare.

Un lup tânăr pe piaţa imobiliară

Gheorghe Pistol (38 de ani) a făcut primii bani vânzând calculatore. De altfel, două dintre primele sale firme, Gun Computers SRL şi Euro System SRL, ambele intrate în faliment între timp, au ca obiect de activitate „fabricarea calculatoarelor şi a altor echipamente electronice". Pistol a obţinut cele mai multe terenuri între anii 2004 şi 2007, când ţăranii din zonă încă vindeau terenuri la preţuri foarte mici. Gheorghe Pistol a ajuns consilier judeţean în 2008, pe listele PD-L, fiind un apropiat al preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu. Pistol este pasionat de creşterea porumbeilor.

Gigi Becali are avere mai mare

image
image

450 de hectare este suprafaţa totală a terenurilor deţinute de familia lui Gigi Becali, în zona Pipera-Voluntari.

Considerat, până acum, cel mai mare latifundiar din zona Capitalei, Gigi Becali resimte din plin criza economică. Terenurile sale, evaluate în urmă cu câţiva ani la sute de milioane de euro, acum nu mai valorează nici măcar jumătate. De-a lungul timpului, Becali a achiziţionat peste 440 de hectare de teren în apropierea Capitalei. Cele mai multe terenuri ale latifundiarului din Pipera sunt grupate în Voluntari, Baloteşti şi Otopeni. La acestea se mai adaugă alte mii de hectare de pământ în zona Brăilei şi a Piteştiului.

Actualul finanţator al Stelei a intrat în afaceri imediat după Revoluţie. După propriile spuse, Becali a importat blugi din Turcia, iar cu banii astfel obţinuţi a început să achiziţioneze pământ. Terenurile cumpărate pe mai nimic de la ţărani, în anii '90, au ajuns să valoreze milioane de euro, în perioada boomului imobiliar. Investiţiile imobiliare l-au propulsat pe Gigi Becali în topul celor mai bogaţi români. Dacă în 2005 averea sa era estimată la aproximativ 500 de milioane de euro, un an mai târziu, pe fondul creşterii fără precedent a preţurilor la terenuri, averea aproape că i s-a dublat.  Criza a afectat drastic afacerile imobiliare ale lui Becali. Potrivit „Forbes 500 miliardari", în 2010, averea lui Gigi Becali nu depăşeşte 200 de milioane de euro. Potrivit milionarului, alte 100 de milioane de euro au fost împrumutate unor apropiaţi, dar şi Clubului Steaua. Pentru a se redresa, Becali a declarat că şi-a revizuit strategia afacerilor imobiliare. Acum nu vrea să mai vândă terenuri, pentru că preţul a scăzut foarte mult. Pentru a obţine profit, latifundiarul vrea să ridice blocuri de locuinţe cu ajutorul firmei sale de construcţii, Arcom SA. Prin această societate, Becali speră să se redreseze financiar şi să intre în Programul guvernamental „Prima casă". Lipsa de cash, pe fondul crizei, l-a împiedicat pe Becali să finalizeze construcţia unor locuinţe la Zimnicea. 

A vândut două hectare cu 10 milioane de euro

Gigi Becali a vândut recent, către Portland Trust, un teren de 20.000 de metri pătraţi situat la intersecţia şoselelor Barbu Văcărescu şi Pipera. Gigi ar fi obţinut din tranzacţie 10 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite