Genetician la Cambridge: Varianta indiană a coronavirusului, un pericol real pentru ţările europene. Vaccinarea este singura soluţie

Genetician la Cambridge: Varianta indiană a coronavirusului, un pericol real pentru ţările europene. Vaccinarea este singura soluţie

Mircea Iliescu: Vaccinurile pe care le avem sunt folositoare în a preveni îmbolnăvirea gravă FOTO: Getty Images

Mircea Iliescu, genetician la Cambridge, atrage atenţia că "varianta indiană" a coronavirusului este un pericol real pentru ţările europene până când majoritatea populaţiei nu va fi vaccinată. Mutaţia, care este suspectată că ar fi scufundat India într-o criza sanitară majoră, potrivit OMS, a fost detectată în cel puţin 17 ţări, printre care Belgia, Elveţia, Grecia şi Italia.

Ştiri pe aceeaşi temă

“În Europa, până nu vom imuniza destui oameni, adică majoritatea, orice variantă a virusului este un pericol real. Cazul Indiei este foarte interesant şi ne poate învăţa lucruri. India se relaxase la un moment dat. Premierul avea mesaje triumfaliste, că a trecut pandemia, că totul este bine, pentru că au avut noroc cu valul trecut. Dar iată că a apărut o nouă variantă, care cel mai probabil este răspunzătoare cu creşterea explozivă de cazuri”, a spus profesorul Mircea Iliescu, în cadrul unei ediţii speciale a Ştirilor TVR.
 
În contextul în care OMS consideră această variantă mai contagioasă, mai letală şi capabilă să depăşească bariera vaccinurilor, cercetătorul afirmă şi că „vaccinurile pe care le avem sunt folositoare în a preveni îmbolnăvirea gravă”
 
„Toate variantele acestea noi au mai multe mutaţii. Cel mai probabil, vaccinurile pe care le avem sunt folositoare în a preveni îmbolnăvirea gravă. Vaccinarea este, oricum, singura soluţie. Această variantă indiană are două mutaţii. Una pare să o facă mai infecţioasă, cealaltă este foarte asemănătoare cu mutaţia din Africa de Sud – adică una care pare să ocolească puţin răspunsul nostru imunitar. Asta nu înseamnă că vaccinul nu ar funcţiona. Înseamnă că poate ne-ar reinfecta, dar nu ar fi o boală gravă. Asta este, de fapt, miza pentru care trebuie să vaccinăm cât mai mulţi. Problema noastră e că atunci când avem puţini vaccinaţi, cum e în România şi în alte ţări europene, aceste variante pot să explodeze în populaţie” a explicat Mircea Iliescu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările