Eurostat: Tinerii români pleacă din casa părintească, în medie, la 28 de ani. Fetele primele, iar băieţii cu patru ani şi jumătate mai târziu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari diferenţe de sexe s-au înregistrat în România, unde bărbaţii au plecat la 30 ani, iar femeile la 25,5 ani, (diferenţa de 4,5 ani) Foto: Arhivă
Cele mai mari diferenţe de sexe s-au înregistrat în România, unde bărbaţii au plecat la 30 ani, iar femeile la 25,5 ani, (diferenţa de 4,5 ani) Foto: Arhivă

Potrivit unei statistici realizate de Eurostat, cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, vârsta medie la care tinerii din UE au părăsit casa părintească a fost, în 2020, de 26,4 ani. În România, tinerii se mută de la părinţi, în medie, la aproape 28 de ani: fetele pleacă primele, iar băieţii cu patru ani şi jumătate mai târziu.

Astfel, potrivit Eurostat, cel mai târziu părăsesc casa părintească croaţii, la o vârstă medie de 32,4 ani, urmaţi de slovaci la 30,9 ani, maltezi şi italieni la 30,2 ani şi portughezi la 30 de ani. 

În schimb, cele mai mici vârste medii la care pleacă tinerii de acasă, toate sub 22 de ani, s-au înregistrat în Danemarca la 21,2 ani, în Luxemburg  la 19,8 şi în Suedia la 17,5 ani.

În majoritatea ţărilor nordice şi occidentale, tinerii au părăsit casa părintească în jurul vârstei de 20 de ani, în timp ce în ţările din sud şi din est vârsta medie a fost în jur de 30 de ani.

statistica plecarea de la casa parinteasca foto eurostat

Bărbaţii stau mai mult decât femeile în casa părintească

În UE, în medie, bărbaţii au părăsit casa părintească la vârsta de 27,4 ani, iar femeile la 25,4 ani. Această tendinţă a fost observată în toate ţările, adică fetele au plecat de acasă în medie mai devreme decât băieţii.Singura excepţie a fost Suedia, unde fetele au plecat în medie cu 0,1 ani după băieţi.

Cele mai mari diferenţe de sexe s-au înregistrat în România, unde bărbaţii au plecat la 30 ani, iar femeile la 25,5 ani, (diferenţa de 4,5 ani), urmată de Bulgaria, cu o diferenţă 4,2 ani, bărbaţii plecând la 32 de ani şi femeile la 27,8 ani. Pe locul trei, Croaţia, unde bărbaţii au plecat de acasă la 34 de ani şi respectiv femeile la 30,9 ani, reprezentând al treilea cel mai mare decalaj dintre sexe- de 3,1 ani. 

Suedia, Luxemburg şi Estonia au înregistrat cele mai mici decalaje dintre sexe, cu 0,1, 0,4 şi, respectiv, 0,5 ani diferenţă între bărbaţii şi femeilele părăsesc casa părintească. 

Decalajul de gen a fost mai mare în ţările în care tinerii au părăsit casa părintească mai târziu şi mai puţin pronunţat în ţările în care au plecat mai devreme.

statistica plecarea de la casa parinteasca foto eurostat
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite