Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre sărbătorile de iarnă şi COVID: Nu e bine să ne jucăm de-a doctorul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România cncav.gov.ro
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România cncav.gov.ro

Valeriu Gheorghiţă, medicul militar care coordonează campania de vaccinare anti-COVID în România, face un apel la oameni pentru a se vaccina, fiind singura armă împotriva virsului SARS CoV-2. Atfel, nu vom avea sărbători liniştite.

Despre pandemia care a lovit anul trecut, medicul, invitat la podcastul părintelui Visarion Alexa, spune că nu a avut un sentiment de teamă, alături de colegii săi, la apariţia primului caz în România.  S-a gândit cum să trateze mai bine şi să respecte protocoalele pentru a nu se infecta.

Întrebat dacă a mai mers la biserică după ce v-a vaccinat, medicul Gheorghiţă a răspuns pozitiv şi a precizat că nu înţelege de ce vaccinul şi credinţa au fost puse în antiteză. "Sunt lucruri care merg mână în mână, nu se exclud. Suntem trup şi suflet, trebuie să ne ocupăm de sănătatea trupească, dar şi de cea a sufletului. Cred că aceste lucruri trebuie să meargă împreună, nu separat. Dacă sufletul nu e bine, sigur că ne îmbolnăvim, şi invers. Astfel se creează această abordare completă a ceea ce înseamnă fiinţă umană"(minutul 23).

"Dr. Google" a adâncit dezinformarea

Despre scepticismul unor privind vaccinare, dar şi despre informaţiile care sunt culese de la "Dr. Google", medicul spune că acest lucru a adâncit dezinformarea, se intră într-o zonă de speculaţie. "Avem tendinţa să spunem că ne pricepem la toate şi începem să amestecăm aceste lucruri. Ştiţi cum e la noi? Când începem să citim tot mai mult apar şi întrebările şi ne dăm seama cât de multe lucruri nu ştim. De aceea e bine să întrebăm un medic atunci când avem o problemă de sănătate".

Despre tratamentele vehiculate în spaţiul public pentru COVID-19, medicul spune că Ivermectina nu este eficientă. "Sunt studii ştiinţifice care arată că doza folosita pentru un pacient nu este eficientă, ca atare nu se recomandă. Ar trebui utilizate dozele foarte mari pe care organismnul uman nu le poate tolera. Trebuie să descurajăm această practică de a încerca pe corpul nostru tot felul de medicamente care aduc numai dezavantaje: amână prezentarea la medic pentru că îţi dă falsa siguranţă că eşti bine, au efecte toxice şi au şi efecte adverse, unele care chiar pot să pună viaţa în pericol. Nu e bine să ne jucăm de-a doctorul!(minutul 40).

Medicul face apel la oameni să se adreseze doctorilor, indiferent de ce problemă de sănătate au, însă spune că aici avem o problemă la capitolul încredere în sistemul medical. "Oamenilor le este frică de medici, le este frică de ATI. Aici ajung oameni foarte gravi, care nu pot să respire singuri. Doar unul din 2 iese bine din ATI. Despre perioada Crăciunului în privinţa infectărilor cu COVID-19, Valeriu Gheorghiţă a spus că şi-ar dori sărbători liniştite, însă eforturl trebuie să fie comun. I-ar plăcea ca oamenii să facă lucruri din convingere, nu din constrâţngere sau frică. "Dacă vom avea o acoperire vaccinală de peste 70% ne-am putea bucura de sărbători tihnite. Suntem contracronometru cu acest virus, îşi doreşte să persiste, este un organism viu, îşi doreşte să nu dispară!"(minutul 44).

Merge la Liturghie

Părintele Visarion Alexa a povestit că l-a cunoscut pe Valeriu Gheorghiţă în curtea bisericii. Nu, ieri, nu, alaltăieri, cu mult timp în urmă.  Ani de zile a participat la Liturghie, s-a spovedit, s-a împărtăşit.

"Suntem oameni şi trebuie să ajungem la miezul nostru, adică la suflet. Trebuie să facem totul pentru a ne face viaţa mai uşoară, să putem trăi mai bine, să nu mai avem acel sentiment că ceva ne lipseşte. De fapt, acel ceva care ne lipseşte este legătura cu Divinitatea. Pentru mine, a merge către Biserică şi către un duhovnic reprezintă un gest de smerenie, în primul rând trebuie să-ţi dai seama că ai nevoie de asta. Pentru noi, ca oameni este cel mai important lucru. 

Evident, ca medic  am fost martor la multe situaţii limită, în care erau pacienţi terminali. Este greu să priveşti momentele, pentru că în faţa morţii toţi suntem singuri", a explicat medicul.(minutul 14).

 Vă mai recomandăm şi:

Ce se întâmplă cu Certificatul Verde Digital după administrarea dozei trei - booster de vaccin anti-COVID-19

SERIAL, episod-pilot | În caftan şi cu işlic. Cine au fost fanarioţii, domnii străini care au condus Ţările Române?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite