De ce am putea ajunge să fim blocaţi noaptea în case, în numele luptei anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţia infectărilor cu noul coronavirus a făcut autorităţile să se gândească să restricţioneze circulaţia pe timp de noapte în zonele în care pandemia este în plin avânt şi a închis deja şcolile.

Se ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de COVID-19, măsură care a fost luată deja în mai multe ţări europene. Numărul tot mai mare de cazuri a obligat autorităţile să suplimenteze paturile ATI din Capitală, dar nu a putut amâna pelerinajul la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. 

„Avem în evaluare decizia de a restricţiona circulaţia pe timpul nopţii”, a anunţat premierul, care a subliniat că autorităţile aşteaptă efectul măsurilor de prelungire a stării de alertă în cazul depăşirii indicelui de 3 la mia de locuitori. „Se face evaluare pentru că deja sunt localităţi importante, printre care şi Bucureşti, unde urmărim rezultatele aplicării măsurilor în vigoare. Obiectivul nostru este ca oamenii să ducă o viaţă cât mai normală. Obiectivul nostru este ca economia să funcţioneze la parametrii obişnuiţi. Obiectivul nostru este ca toate activităţile, în măsura în care este posibil, să se desfăşoare, astfel încât viaţa omului să fie cât mai puţin afectată de epidemie. Acestea sunt obiectivele noastre. Sigur că putem atinge aceste obiective doar dacă avem cooperarea societăţii în ansamblul său, a tuturor companiilor, instituţiilor, formatorilor de opinie. Respectarea normelor de protecţie sanitară poate permite derularea unei vieţi normale, fără ca virusul să atingă un nivel care să ne impună să luăm decizii restrictive”, a adăugat Ludovic Orban.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, ieri, că în Bucureşti s-au înregistrat 555 de noi cazuri de COVID-19, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 31.231 de cazuri. Cu o rată de infectare de 3,35 la mia de locuitori, Capitala rămâne astfel liderul clasamentului cu noile cazuri de COVID-19, la mare distanţă de judeţul Alba, care a înregistrat 227 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp, la nivelul ţării, au fost raportate 3.855 de cazuri noi de COVID-19. Alţi 73 de români au murit din cauza infecţiei cu coronavirus, în timp ce la ATI sunt internaţi 828 de pacienţi COVID-19.

Nu s-a discutat, dar s-a autorizat

Pe acest fond, ieri dimineaţă, moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost aşezate în baldachinul de lângă Catedrala Patriarhală din Capitală pentru pelerinajul care a fost deschis oficial. Nu este foarte clar cine a dat aprobarea ca acest pelerinaj să aibă loc, mai ales că premierul Ludovic Orban a negat că ar fi discutat despre acest subiect cu Patriarhul Daniel. „Nu s-a luat nicio decizie. Nu am angajat niciun fel de înţelegere până acum”, declara premierul în urmă cu câteva zile.

Pelerinaj Sf Dumitru FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că toate autorizaţiile au fost luate. „E un demers pe care Patriarhia şi Arhiepiscopia Bucureştiului le-au făcut ca în fiecare an la instituţiile care au în activitatea lor inclusiv responsabilitatea de a acorda aprobare pentru un astfel de eveniment – DSP, Jandarmeria Bucureşti, Prefectura şi Primăria Bucureşti.

Am gândit condiţii speciale în care va avea loc pelerinajul, în contextul neobişnuit de alertă în care se află Bucureştiul. Vasile Bănescu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

Am gândit condiţii speciale în care va avea loc (pelerinajul - n.red.) în contextul neobişnuit de alertă în care se află Bucureştiul, condiţii care vor fi respectate exemplar”, a declarat Vasile Bănescu. 

Măsurile sanitare impuse de Patriarhie

De altfel, Patriarhia a anunţat că toate raclele cu moaşte (mai sunt depuse şi cele ale Sfântului Stelian – Ocrotitorul copiilor, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Nectarie) sunt acoperite cu geam transparent şi sunt dezinfectate de voluntari după fiecare închinător. 

În plus, conform Patriarhiei, la sărbătoare participă numai credincioşii din municipiul Bucureşti, iar accesul la raclă se face pe un singur rând de persoane, păstrând distanţa de 1,5 m între credincioşi. Apoi, s-a creat un flux unic de circulaţie a credincioşilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie, iar voluntarii au oferit credincioşilor materiale de dezinfectare şi igienă. În fine, din cauza pandemiei, credincioşii vor putea să vină să se roage la moaştele sfântului Dimitrie cel Nou doar trei zile. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite