De ce anumite categorii profesionale ar trebui vaccinate obligatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Medicul Gabriel Diaconu e de părere că pentru anumite categorii profesionale – medici şi asistente, personal de apărare sau ordine publică, profesori – vaccinarea ar trebui să fie obligatorie.

Acesta a explicat că, în SUA, Pentagonul a luat decizia să vaccineze obligatoriu întreg personalul militar.

„Aici vorbim de nucleul de putere militară al Statelor Unite. Aici nu vorbim că Franţa a decis să îşi vaccineze doctorii, ci de o democraţie-reper pe planetă care a luat decizia să vaccineze obligatoriu tot personalul militar. Aici e de discutat dacă putem sau nu să luăm asta drept reper: obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar, pentru personalul militar, pentru personalul aflat în Educaţie, pentru personalul din HoReCa (o chestiune pe care iarăşi am trecut-o cu vederea), pentru personalul din industria alimentară. Din punctul de vedere al dreptului muncii sunt obligativităţi suplimentare în anumite meserii faţă de altele”, a declarat medicul psihiatru.

Dr. Gabriel Diaconu spune că, deşi în faţa legii toţi suntem egali – şi, drept urmare, actul medical este benevol – dacă ne uităm la meserii prin filtrul de medicină a muncii, în anumite domenii sunt anumite „filtre suplimentare”.

„Dacă vorbim despre obligativitate, vor exista ecouri în piaţă din partea antivacciniştilor, care se vor lamenta că – vezi Doamne – e sfârşitul democraţiei dacă îi obligăm pe oameni să se vaccineze. Sunt de părere că, în ceea ce priveşte sănătatea publică, vor fi anumite categorii profesionale pentru care vaccinarea trebuie să fie obligatorie, la fel cum sunt obligatorii anumite măsuri şi restricţii atunci când vine vorba strict de igienă”, arată dr. Gabriel Diaconu.

Precizările medicului psihiatru vin în contextul ratei scăzute de vaccinare în rândul personalului auxiliar din spitale, respectiv asistente şi brancardieri.

Infirmierele şi brancardierii, doar 50% vaccinaţi

„Prefer să greşim în faţa obligativităţii, decât să greşim şi să spunem că totul pe lumea asta este benevol, pentru că benevolatul presupune persoane care sunt instruite astfel încât să ştie cu ce sunt de acord. Sunt foarte mulţi români care nu sunt instruiţi. Şi aici nu vorbim despre oamenii de rând. Dar în momentul în care ai brancardieri şi infirmiere – care sunt cu un nivel minim de instruire medicală – şi stai să te uiţi că undeva la 1 din 2 nu sunt vaccinaţi, dar ei merg în spital, atunci avem o problemă! 70% din personalul medical s-a vaccinat, dar din personalul mediu sau auxiliar cu 30% mai puţin, ori asta nu mi se pare corect. De vreme ce lucrezi în sistemul de sănătate public sau privat şi interacţionezi cu oameni bolnavi este firesc să fii bine echipat astfel încât să nu fii vector de transmitere a bolii. Ai libertatea să nu te vaccinezi, dar în momentul respectiv este la discreţia sistemului de sănătate să îţi spună: ne pare rău, du-te şi munceşte în altă meserie. Nu este o îngrădire a dreptului la muncă atât timp cât respecţi rigorile”, arată dr. Gabriel Diaconu.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr.col. Valeriu Gheorghiţă, a afirmat însă că nu consideră că vaccinarea obligatorie ar fi soluţia potrivită pentru a creşte acoperirea vaccinală naţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite