Cunoscut medic român: „Câteva spitale au toate tehnologiile din lume. Însă aici nu se tratează toţi românii”

Cunoscut medic român: „Câteva spitale au toate tehnologiile din lume. Însă aici nu se tratează toţi românii”

FOTO Arhivă / Facebook

Doctorul Vasile Sârbu, fondator al Universităţii Ovidius din Constanţa şi un cunoscut medic în România, a firmat că în ţară există spitale care au toate tehnologiile existente în lume, dar nu toţi românii se tratează la acestea.

Ştiri pe aceeaşi temă

În plus, medicul a punctat că este o diferenţă mare între acestea şi spitalele în care se tratează majoritatea românilor, iar din acest punct de vedere medicii români s-au adaptat cu dificultate la noile tehnologii.

„Medicii români s-au adaptat cu dificultate la noile tehnologii, care sunt foarte scumpe.

Sunt câteva spitale care au toate tehnologiile din lume, cum ar fi Institutul Clinic Fundeni, însă la noi nenorocirea este că între spitalele normale, cu tehnologii aduse la nivelul actual al medicinei, şi spitalele obişnuite în care se tratează românii e o distanţă uriaşă.
 
Dacă vă duceţi în Franţa, Germania, Anglia sau o ţară dezvoltată medical, o să vedeţi că şi la Londra, şi într-un spital mic dintr-un orăşel oarecare tehnologiile sunt la fel. Adică dispun şi de CT, şi de RMN, şi de cateterism cardiac şi de tot ceea ce trebuie.
 
La noi, ca să le faci pe astea, trebuie să te deplasezi către nişte doctori cu nume sau către nişte instituţii private ori de stat, unde să-ţi faci respectiva investigaţie", a declarat presei dr. Vasile Sârbu la prima Conferinţă Naţională "Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI", de la Târgu Mureş.
 
Medicul a oferit un exemplu şi a spus că dacă un pacient ar vrea să vadă dacă are metastaze în faza chimică, când nu se văd la RMN sau la CT, ci doar la o tehnologie foarte modernă - PET-CT, nu are acces pentru că astfel de aparate se găsesc doar în marile centre universitare.
 
„Vizavi de adaptarea medicii româneşti, este clar o disoluţie între medicina de bază (...) Sănătăţii şi cercetării ar trebui să i se dea din PIB-ul României cât are nevoie. Dacă vă uitaţi cât dă Japonia pentru cercetare, este 11%, iar România dă undeva la 2 şi ceva - 3 la sută din PIB-ul ei. În al doilea rând, trebuie să coborâm de la vârful medicii româneşti, care au de toate - sunt câteva centre şi la noi în ţară pe care le-am numi astrale, câteva, care fac genetică, transplant de celule - ca noi să avem sănătatea cât de cât egală cu a unui confrate din Germania sau Franţa, trebuie să aibă acces, în orăşelul lui, la tehnicile actuale", a arătat dr. Sârbu.
 
Medicul constănţean afirmă că avem tehnologii şi doctori, astfel că trebuie să existe endoscopişti în toate spitalele mici, să se facă puncţii, să fie laboratoare în toate spitalele, inclusiv în cele mici.
 
„Avem facultăţi bune, avem doctori pe care ni-i ia Apusul, se duc pentru tehnologii bune, condiţii bune şi salarii bune. Cum aş concluziona eu chestia asta? Plecând de la o imagine care nu-mi aparţine mie, ci a pictat-o cel mai mare pictor al nostru, Nicolae Grigorescu. Cum a sintetitzat el românismul nostru într-un tablou?
 
A pictat 'Carul cu boi'. Avem har cu carul şi ne conduc boii. Care nu fac ceea ce v-a spus eu. De ce? Ştiu că avem har, cu carul... Nici ăştia nu sunt boi, care ne conduc, pentru că ei şi ar vrea să facă, dar greutăţile sunt foarte mari şi puţin câte puţin să sper că vom ajunge şi noi să avem aceste tehnologii în toate locurile, nu doar la Târgu Mureş, ci şi la Reghin, şi la Sighişoara, şi la Vinţu de Sus, şi la Vinţu de Jos", a mai spus dr. Sârbu.
 
Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş şi Asociaţia Medicală Română, sub patronajul Academiei Române, organizează, începând de miercuri, timp de patru zile, prima Conferinţă Naţională "Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI", una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice organizate în ultimii 10 ani, la Târgu Mureş, scrie Ziare.com.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările