Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022.

Potrivit meteorologilor, o masă de aer cald îşi va face prezenţa în ţara noastră, astfel că temperaturile vor fi mai ridicate pentru această perioadă în prima jumătate a lunii decembrie, mai ales în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.

Din 20 decembrie, valorile în termometre vor reveni la normal în aproape toată ţara. La fel, cantităţile de precipitaţii estimate în perioada Crăciunului şi a Anului Nou vor fi apropiate de cele normale, în majoritatea zonelor ţării.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest intervalul 6 - 13 decembrie 2021, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Cu excepţia regiunilor vestice şi nord-vestice, unde cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor deficitară, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaţilor de Curbură.

Între 13 – 20 decembrie 2021, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane.

Temperaturile medii se vor situa între 20 - 27 decembrie 2021 în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu o tendinţă uşor.

Mediile valorilor termice se vor situa între 27 decembrie 2020– 3 ianuarie 2022 în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale, la nivelul întregii ţări.

   

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 06 – 19 DECEMBRIE 2021

Banat

La începutul intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 2 grade şi cea a minimelor de -4...-2 grade. Vremea se va încălzi pe parcursul zilelor de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie de 1...3 grade. Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4...6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. 

Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie.

Crişana

La începutul intervalului, temperatura va fi în scădere astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de numai 1 grad şi minime de -4...-3 grade. Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime în general de 7...8 grade şi la minime, în medie de 1...2 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 4...5 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -2...0 grade, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. 

Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză prezenta estimare indică precipitaţii puţine la nivelul acestei regiuni.

Transilvania

În prima săptămână de prognoză se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta. În primele zile se va răci semnificativ, astfel de la o medie regională de 6 grade în prima zi, se va ajunge la 0 grade pe 8 noiembrie, când şi minimele termice vor scădea la o medie de -6...-5 grade. După această zi rece, vremea se va încălzi, iar pe parcursul zilelor de 10 şi 11 decembrie, temperaturile maxime vor reveni la o medie de 6...7 grade, iar minimele vor tinde spre -1...0 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului sunt estimate maxime în medie de 2...4 grade, iar minimele cu o tendinţă de scădere uşoară de la o zi la alta, vor avea o medie de -4...-2 grade. 

Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, în primele zile ale intervalului, dar mai ales în ziua de 7 decembrie. Temporar se vor semnala precipitaţii şi în intervalul 10 – 13 decembrie, iar până spre finalul celei de-a doua decade, probabilitatea de apariţie a acestora va fi mai redusă.

Maramureş

În primele zile ale perioadei analizate, temperatura va fi în scădere treptată, astfel că pe 8 decembrie vremea va fi rece pentru această dată, cu o medie a maximelor de 0 grade şi minime de -4 grade. Vremea se va încălzi în zilele de 9, 10 şi 11 decembrie, când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime în general de 6...8 grade şi la minime ce se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, tendinţa temperaturii fiind de uşoară scădere, astfel că maximele vor fi în medie de 3...4 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -3...-1 grad, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

Vor cădea precipitaţii moderate cantitativ, la începutul intervalului, dar cu o probabilitate ridicată şi în perioada 9 – 12 decembrie. Pentru a doua săptămână de prognoză prezenta estimare indică precipitaţii pe arii mai restrânse şi slabe cantitativ.

Moldova

Vremea va intra într-un proces de răcire, ce va cuprinde treptat întreaga regiune, astfel că în zilele de 8 şi 9 decembrie, valorile termice diurne vor fi uşor negative, la o medie de -1...0 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -6 grade. Spre finalul săptămânii se va încălzi, media estimată pentru temperaturile maxime, urmând să atingă 5...7 grade, iar a celor minime va ajunge la 1...2 grade. Pentru a doua săptămână, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii, astfel că maximele vor fi în medie de 3...4 grade, iar minimele vor fi uşor negative, la o medie de -2...0 grade, valori comparabile cu mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie. 

Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în restul intervalului, cu o probabilitate mai ridicată în 10 şi 11 decembrie.

Dobrogea

În prima săptămână de prognoză se vor înregistra variaţii semnificative de temperatură de la o zi la alta. În 6 şi 7 decembrie vremea va fi caldă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12...14 grade şi minime de 6...8 grade. În următoarele două zile (8 şi 9 decembrie) se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 5...6 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -1 grad. Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 12...14 grade, iar a celor minime la 6...8 grade. Pentru a doua jumătate a intervalului şi în această regiune, regimul termic nu va avea variaţii semnificative, tendinţa fiind de scădere treptată, astfel că maximele vor fi în medie de 6...7 grade, iar minimele de 2...3 grade. 

Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi însemnate de apă. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în zilele de 10 şi 11 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului.

Muntenia

În primele două zile ale intervalului vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 8...10 grade şi minime de 3...5 grade. Ulterior se va răci accentuat, astfel că valorile termice diurne vor scădea la 4...6 grade, iar temperaturile minime din dimineaţa de 9 decembrie se vor situa în jurul valorii de -3 grade. Spre finalul săptămânii se va încălzi din nou, media estimată urmând să revină la 10 grade, iar a celor minime la 3...4 grade. După 12 decembrie, tendinţa temperaturii va fi de scădere treptată, astfel că până spre finalul celei de-a doua decade a lunii decembrie sunt estimate maxime, în medie de 5...7 grade şi minime de 0...1 grad.

 Aria precipitaţiilor va fi în extindere în primele zile ale intervalului, astfel că în 7 decembrie local se vor înregistra cantităţi însemnate de apă. Local şi temporar, se vor semnala precipitaţii şi în zilele de 10, 11 şi 12 decembrie, iar cu o probabilitate mai redusă şi în restul intervalului.

Oltenia

În primele zile, vremea va intra într-un proces de răcire astfel că pe 8 decembrie media maximelor va fi de 4...5 grade şi cea a minimelor în dimineaţa de 9 decembrie de -3...-2 grade.

Vremea se va încălzi spre finalul săptămânii (10 – 12 decembrie), când la nivelul regiunii se va ajunge la maxime ce se vor situa în jurul valorii de 8 grade şi la minime, în medie de 2...3 grade.

Pentru a doua parte a intervalului, nu sunt aşteptate variaţii semnificative ale temperaturii,

astfel că maximele vor fi în medie de 5...6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade, valori destul de apropiate de mediile multianuale specifice pentru a doua decadă a lunii decembrie.

În zilele de 6 şi 7 decembrie temporar se vor semnala precipitaţii, iar local cantităţile de apă vor fi însemnate. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată şi în perioada 9 – 12

decembrie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite