Cum se pot programa la vaccinare pacienţii cu boli cronice. Peste 233.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID, în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul total de reacţii adverse înregistrate au fost de 809 reacţii Foto: Arhivă
Numărul total de reacţii adverse înregistrate au fost de 809 reacţii Foto: Arhivă

Numărul total de doze administrate de la data de 27 decembrie este de 235.239 de persoane, dintre care peste 233.000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, a declarat cooordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Au fost distribuite până la acest moment circa 331.097 de doze. În stoc se regăsesc 268.882 de doze la care se adaugă 14.000 de doze de la Compania Moderna” Medicul a mai spus că până astăzi, au fost vaccinate196.734 de persoane din etapa I, ceea ce reprezintă 75% din numărul persoanelor eligibile din acea etapă.

„După cum ştim prima etapă a campaniei de vaccinare a început la data de 27 decembrie 2020 cu cele zece unităţi medicale destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19. La acest moment, pe data de 19 ianuarie 2021 sunt vaccinate 196.734 de persoane din etapa I, ceea ce reprezintă 75% din numărul persoanelor eligibile din prima etapă, la care mai sunt programate deja 27.577 de persoane până la data de 31 ianuarie, ceea înseamnă un procent estimat de circa 89% dintre persoanele eligibile din etapa I, care ar putea fi vaccinate” a spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

În ceea ce priveşte etapa a doua de vaccinare, medicul militar, Valeriu Gheorghiţă a spus că doar ieri au fost vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de judeţe.”

„În ceea ce priveşte etapa a doua de vaccinare, după cum ştim a început pe 15 ianuarie cu vaccinarea personalului şi a beneficiarilor din centrele medico-sociale şi centrele rezidenţiale, în data de 18 ianuarie la ora 17:00 erau vaccinate 7.694 de persoane din centrele medico-sociale din 34 de judeţe” a mai spus medicul Valeriu Gheorghiţă.

Totodată, la acest moment avem active „659 de centre de vaccinare totalizând 933 de cabinete de vaccinare, de puncte de vaccinare” a declarat Gheorghiţă.

"Pentru etapa a doua, strict pentru etapa a doua, avem 299 de centre, totalizând 487 de fluxuri de vaccinare sau puncte de vaccinare, restul centrelor continuă activitatea pentru finalizarea etapei I de vaccinare."

De asemenea medicul a reamintit că persoane cu vârsta peste 65 de ani, se pot programa prin următoarele modalităţi:

  • individual pe platformă,
  • prin intermediul aparţinătorilor, care pot să adauge până la nouă persoane, ca beneficiari ai vaccinării,
  • prin intermediul Direcţiei de asistenţă socială din primărie,
  • prin intermediul medicului de familie ,
  • prin serviciul de call center.

Persoanele care au vârstă sub 65 de ani şi se cunosc în evidenţă cu boli cronice care au fost incluse în categoria persoanelor şi a bolilor cronice, respectiv eligibile pentru etapa a II a strategiei de vaccinare se pot programa de asemenea prin mai multe modalităţi:

  • individual,
  • prin aparţinători,
  • prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din primărie.

Valeriu Gheorghiţă reaminteşte şi că în aceste trei situaţii este nevoie de interogarea bazei de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru a se valida că într-adevăr respectiva persoană este în evidenţă cu o boală cronică.

Şi deoarece au fost situaţii în care persoanele nu se regăseau în baza de date a Casei naţionalei de Asigurări de Sănătate, din acest punct de vedere există două alternative:

  • programarea se poate face prin medicul de familie, medicul curant care validează direct acea persoană ca fiind în evidenţă cu boală cronică, fără să mai fie nevoie de interogare a bazei de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, 
  • prin serviciul de call center se efectuează programarea, iar persoana respectivă se va prezenta la centrul vaccinare cu un document medical pe  care îl are în evidenţă, adică o scrisoare medicală sau un bilet de externare din spital.

   

Persoanele care desrvesc acctivităţi esenţiale 

„În ceea ce priveşte personalul care deserveşte activităţi esenţiale, din infrastructura critică a statului, modalitatea de programare se face prin intermediul angajatorului, angajatorul îşi stabileşte şi se înregistrează pe pagina web a platformei de programare, ulterior încarcă lista cu personalul şi se poate face încărcarea listei- practic lista cu mai multe persoane şi nu individual şi din acest punct de vedere angajatorul poate finaliza programarea individuală a persoanei sau fiecare persoană individual se poate regăsi prin căutarea CNP-ului, îşi introduce numărul de telefon şi ulterior finalizează programarea, în centrul de vaccinare şi ziua în care doreşte să meargă spre vaccinare” a explicat Gheorghiţă.

Vleriu Gheorgiţă a mai spus că la acest moment, din data de 15 ianuarie sunt programate 340.573 de persoane, până astăzi la ora 10:00, dintre care:

  • prin intermediul serviciului de call center au fost programate circa 16% dintre aceste persoane reprezentând 52.938 de persoane, 
  • prin intermediul medicului de familie sau medicului curant circa 12%, dintre aceste persoane, reprezentând 41.463 de persoane.
  • individual sau prin aparţinători, 44% dintre persoane aproximativ reprezentând 148.056 de persoane,
  • prin intermediul angajatorilor 28% dintre persoane, reprezentând aproximativ 98.116 persoane.

În ceea ce priveşte categoriile Ghorghiţă a spus că un procent optim al persoanelor vaccinate este de aproximativ 75% personal la risc, persoane vulnerabile, respectiv 25% persoane care deservesc activităţi esenţiale.

Până în acest moment fiind vaccinate:

  • 23%- persoanele evidenţă cu boli cronice cu vârsta sub 65 de ani,
  • persoane cu vârste peste 65 de ani reprezintă aproximativ  51% din numărul total de persoanelor programate, ceea ce înseamnă în valoarea absolută 172.997 de persoane,
  • personalul care deserveşte activităţi esenţiale - aproximativ 26%.

Numărul total de doze administrate de la data de 27 decembrie este de 235.239, dintre care:

  • 233.288 de persoane vaccinate cu prima doză,
  • respectiv 1951 persoane vaccinate cu doza de rapel.

La ora 13:30 erau vaccinate 20.303 persoane cu prima doză şi circa 548 de persoane care îşi efectuau doza de rapel.

Reacţii adverse

”Numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare şi ulterior reacţii adverse înregistrată la platforma Agenţia Naţională a Medicamentelor şi dispozitivelor medicale din România au fost de 809 reacţii comune şi minore şi nu s-au înregistrat reacţii adverse severe la persoanele pe care noi le-am vaccinat până la acest moment” a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite