Cu ce restricţii vine „la pachet” depăşirea pragului de 3 infectări la 1.000 de locuitori în Capitală. Nu este exclusă impunerea carantinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine:Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine:Inquam Photos / Octav Ganea

Odată cu depăşirea pragului de 3 persoane infectate cu SARS-CoV-2 la 1.000 de locuitori în Bucureşti, purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile deschise ar trebui să devină obligatorie, iar activitatea restaurantelor sau a cinematografelor să fie interzisă, potrivit Hotărârii CNSU din 13 octombrie. Cu toate acestea, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, nu este convins că Bucureştiul trebuie să intre în scenariul roşu.

Capitala a depăşit, oficial, pragul de infectare de 3 persoane la mia de locuitori, ieri, în momentul în care au fost raportate 770 de noi îmbolnăviri în numai 24 de ore.

Potrivit Hotărârii nr. 49 din 13.10.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), la depăşirea pragului de infectare de 3 la mia de locuitori vor fi luate măsuri drastice de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Numai că aceste măsuri pot fi instituite la 48 de ore de la depăşirea pragului de 3/1.000 de infectări, la iniţiativa autorităţilor locale. În cazul Capitalei, este vorba de prefect, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

În privinţa şcolilor, un ordin comun semnat între Ministerul Educaţiei (MEC) şi cel al Sănătăţii (MS) prevede că, în situaţia în care indicele de infectare este de peste 3/1.000, şcolile ar trebui să intre, teoretic, în scenariul roşu, cu predare exclusiv online. Ordinul 5487/1494/2020 lasă această decizie, de asemenea, la aprecierea autorităţilor locale.

Prefectul nu crede în cifre 

În aceste condiţii, prefectul Gheorghe Cojanu ar fi trebuit să convoace Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU), însă acesta a declarat, pentru Edupedu.ro, că o va face acest lucru abia luni sau marţi.

„În legislaţie scrie că în 48 de ore comitetele pentru situaţii de urgenţă judeţene şi cel municipal se întrunesc, după depăşirea unei rate a infectărilor de 3 la mie. Deci, dacă astăzi s-a anunţat (n.r. – duminică), 48 de ore înseamnă luni şi marţi. 3,02 e foarte puţin depăşit, ca să panicăm lumea. O să vedem, mai ales că rata după care ne orientăm noi este cea comunicată lunea. În fiecare luni, este comunicată rata aferentă celor 14 zile anterioare. Mâine (n.r. – luni) vom lua o decizie, dar astăzi nu”, a declarat Cojanu, din izolare la domiciliu unde a fost plasat după ce a fost contact al unei persoane diagnosticate cu COVID-19.

Cojanu declara, pe 13 octombrie, chiar atunci când CNSU s-a întrunit pentru a stabili noi reguli şi restricţii menite să limiteze răspândirea noului coronavirus, că va lua măsuri abia atunci când indicele de infectare la mia de locuitori va fi de 3,4. „După ce se va depăşi această cifră de 3, vom lua măsuri, dar nu vom lua la 3,01. (...) Dacă se ajunge la 3,4 deja atunci vom lua măsuri pentru trecerea în scenariul roşu”, afirma prefectul săptămâna trecută.

Un cercetător demonstrează că autorităţile au calculat greşit

Indicele de 3 infectări la mia de locuitori ar fi fost depăşit în Capitală încă din data de 13 octombrie, potrivit calculelor făcute de cercetătorul Octavian Jurma.

„Azi, 18 octombrie 2020, COVID-19 s-au înregistrat din nou peste 750 de cazuri în Bucureşti, unde şi incidenţa oficială la 1.000 (RI1K14o) a depăşit pragul de 3.0. COVID-19 a trecut ca prin brânză prin zidul de ipocrizie cu ajutorul căruia politicienii au ţinut ascuns faptul că în Bucureşti acest prag a fost depăşit încă de miercuri, 13 octombrie, aşa cum era predictibil încă din 8 octombrie. 10 zile! Aprope două săptămâni de când puteam lua măsurile pe care urmează să le luăm peste încă câteva zile, şi alea îndoite de frica de a lua măsurile care trebuie luate!”, a scris cercetătorul, duminică, pe Facebook.

Cercetătorul Octavian Jurma a dezvăluit şi prin ce modalitate autorităţile au făcut calculele pentru Bucureşti.

„GCS (Grupul de Comunicare Strategică) a scăzut toate cazurile de azi din Bucureşti din incidenţa cumulată la 14 zile pentru a obţine 2.89! GCS a calculat incidenta la 13 zile, nu la 14!”, explica Octavian Jurma pe 16 octombrie.

Ce restricţii ar putea intra în vigoare în Capitală

La depăşirea pragului de 3 infectări la 1.000 de locuitori, prima măsură aprobată în hotărârea CNSU din 13.10.2020 constă în instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.

Hotărârea CNSU prevede că organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Acelaşi document prevede că activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare se desfăşoară doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.

Totodată, activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.

Nu este exclusă instituirea carantinei 

Săptămâna trecută, Raed Arafat a cerut comitetelor judeţene să se reunească „de urgenţă” pentru a impune, acolo unde este cazul, regulile de prevenire a epidemiei de COVID-19. Astfel, acolo unde se înregistrează un indice de incidenţă de peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, Raed Arafat propune carantinarea localităţilor, dacă există focare active. „Carantinarea localităţilor care depăşesc 3 la mie în ultimele 14 zile, luând în considerare dacă există focare, dacă există răspândire comunitară”, propunea şeful DSU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite