Criza COVID a ajuns în scenariul cel mai negru: Medicii, siliţi să aleagă pacienţii care au prioritate la viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la Spitalul Judeţean Suceava au stabilit criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pacientul cu formă gravă de COVID ca să aibă prioritate FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Medicii de la Spitalul Judeţean Suceava au stabilit criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pacientul cu formă gravă de COVID ca să aibă prioritate FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Valul patru al pandemiei face ravagii în România, iar medicii au ajuns în situaţia de a alege pe cine să salveze mai întâi dintre pacienţii infectaţi. Într-o astfel de situaţie este şi o pensionară de 84 de ani. Nevaccinată anti-COVID-19, cardiacă şi testată pozitiv în urmă cu trei zile la Spitalul de Boli Infecţioase, pacienta trăieşte momente dramatice după ce a a fost trimisă acasă pentru că nu mai sunt paturi libere în unitatea medicală.

Lupta pentru un loc în spitalele COVID a devenit acerbă. Sunt situaţii în care pacienţi în vârstă, cu boli cronice, testaţi pozitiv şi cu semne evidente de boală sunt trimişi acasă. La Braşov, familia unei pensionare de 84 de ani trece prin momente dramatice. Nevaccinată anti-COVID-19, cardiacă şi testată pozitiv în urmă cu trei zile la spitalul de boli infecţioase, pacienta a fost trimisă acasă pe motiv că nu trebuie internată. Luni, femeia a început să se simtă tot mai rău, cu tuse tot mai puternică şi episoade de febră mai dese. 

La spital, după patru ore de aşteptare, i s-a spus că are saturaţie de 94%, dar că nu poate fi internată. Iar dacă va fi cazul, cel mai probabil va fi transportată la Covasna, pentru că la Braşov nu mai sunt locuri. „Ni s-a spus că salvarea nu va veni să o ducă la spital pentru internare decât atunci când scade saturaţia. Până atunci aşteptăm. E multă dezinformare. Pe de o parte ţi se spune că să te duci la spital din timp, pe de alta, te duci şi eşti trimis acasă. Medicii sunt interesaţi mai mult să urmeze anumite proceduri, restul îi interesează mai puţin. Iar în spitale situaţia este îngrozitoare. Nici nu ştii cum e mai bine. Să te internezi sau nu. Bunica e foarte speriată. Nu ştim de unde a luat boala, că nu prea ieşea din casă”, au dezvăluit apropiaţi ai pacientei. 

La ATI, situaţia este şi mai crâncenă. Luni, potrivit informaţiilor oficiale, nu mai era disponibil decât un singur loc în toată ţara pentru bolnavii de COVID-19. Confruntaţi cu un număr uriaş de pacienţi, medicii se văd nevoiţi să urmeze modelul italian din Lombardia, de anul trecut. Astfel, pacienţii mai tineri, care au şanse mai mari să fie salvaţi, încep să aibă prioritate în faţa celorlalţi, aşa cum se întâmplă deja la Suceava. 

Cum se decide care viaţă e salvată prima 

Medicii de la Spitalul Judeţean Suceava au stabilit criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pacientul cu formă gravă de COVID ca să aibă prioritate la patul de Terapie Intensivă. Primul venit nu este neapărat şi primul preluat. 

Se vorbea la un moment dat despre faptul că în momentul în care numărul de paturi de Terapie Intensivă este depăşit se ajunge la situaţia în care se decide cine este primul salvat, primul preluat. Ca o notă de atenţionare pentru cei care nu se vaccinează sau cei care refuză să creadă în acest virus, vreau să spun că noi avem indicaţia de a prelua cu precădere pacienţii mai tineri cu şanse de supravieţuire (...). E un algoritm mai complicat n-am să intru acum aici (...)”, a spus medicul urgentist Tiberius Brădăţan  Tiberius Brădăţan a explicat că 99% dintre pacienţii care ajung la UPU Suceava cu COVID-19 sunt bolnavi nevaccinaţi. Unii dintre ei, în special tineri, deşi sunt infectaţi, spun că nu cred în această boală. „Spre surprinderea mea, ceea ce ajunge la Spitalul Judeţean Suceava în Urgenţe, în proporţie de 99% ca pacienţi care au nevoie de îngrijiri, nu neapărat Terapie Intensivă, cu COVID, sunt pacienţi nevaccinaţi, dintre care în special cei tineri spun că nu cred că există acest virus. Chiar astăzi dimineaţă am avut un pacient care a declarat că povestea asta cu virusul este o poveste inventată ca să pună presiune pe oameni. Rămâi dezarmat. (...) În fiecare zi avem 3-4 pacienţi intubaţi sau ventilaţi non-invaziv care îşi aşteaptă un loc în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului şi avem şi deja vetarni care stau câte 2-3 zile”, a declarat medicul. 

Decizii pentru gestionarea pandemiei: Suspendarea concediilor în toate unităţile unde se impune acest lucru 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis, ieri, patru ordine care vizează gestionarea eficientă a pandemiei, între acestea fiind posibilitatea suspendării tuturor concediilor în unităţile unde acest lucru se impune. De asemenea, s-a decis dislocarea de personal suplimentar către Ambulanţa Bucureşti şi amânarea probelor practice ale rezidenţilor din anul V la specializarea Medicină de urgenţă. 

Astfel, managerii unităţilor sanitare, în funcţie de nevoile operaţionale, dispun întreruperea efectuării concediilor de odihnă şi de odihnă suplimentare aflate în derulare, precum şi încetarea acordării de noi concedii  de odihnă sau de odihnă suplimentare, fără plată, de studii şi pentru formare profesională, pentru o perioadă de 30 zile. 

”Concediile întrerupte sau neacordate urmează a fi replanificate când evoluţia  situaţiei epidemiologice va permite  efectuarea acestora”, au mai transmis autorităţile. 

De asemenea, s-a decis că medicii rezidenţi de anul V în specialitatea medicină de urgenţă, care urmau să înceapă probele pentru examenul de medic specialist începând cu luna octombrie 2021, vor susţine aceste probe în luna decembrie 2021. 

În plus, cursurile pentru atestatul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi respectiv spitalicească se suspendă, urmând a fi reluate în luna decembrie 2021 iar medicii înscrişi se reîntorc în unităţile de bază. 

”Totodată, în vederea luării la cunoştinţă a numărului mare de solicitări de sprijin venite din partea cetăţenilor pentru asigurarea misiunilor specifice şi inclusiv în contextul solicitării de transport a acestora la unităţi sanitare ca urmare a creşterii exponenţiale a numărului de cazuri pozitive infectate cu virusul SARS-CoV-2, echipaje medicale vor fi dislocate, după cum urmează : 

1. IGSU asigură dislocarea în municipiul Bucureşti a 2 posturi medicale avansate, de categoria II cu personal aferent deservirii acestora,  din cadrul  unităţilor subordonate. Locaţiile se vor stabili ulterior, în funcţie de nevoile operaţionale. 

2. IGSU asigură dislocarea a 18 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple şi a 10 ambulanţe B2 în municipiul Bucureşti, din cadrul rezervelor operative. Pentru fiecare autospecială se vor asigura câte 2 echipaje complete, care să deservească intervenţii în regim permanent, pe durata a 24h. Locaţiile se vor stabili ulterior, în funcţie de nevoile operaţionale. 

3. Pentru creşterea capacităţii de răspuns la nivelul SABIF, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne, 6 ambulanţe (5 aflate în dotarea MApN şi 1 în dotarea MAI -Direcţia Medicală a MAI) cu şofer, se vor alătura Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Acestea vor deservi pentru sprijinirea SABIF in activităţile specifice de testare a cetăţenilor”, a mai transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite