România va vaccina şi băieţii împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin Foto Shutterstock
România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin Foto Shutterstock

România va vaccina în premieră şi băieţii împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuite, a anunţat luni Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii. Ordinul de ministru care stabileşte căror categorii se adresează campania de vaccinare gratuită împotriva HPV va fi modificat, urmând să fie incluşi şi băieţii, nu doar fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani, ca în prezent,

Decizia privind grupa de vârstă la care vaccinarea va fi gratuită la băieţi - 11-14 ani sau 11-18 ani - va fi luată în funcţie de recomandarea comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii, conform Hotnews.

La fete, două grupe de vârstă beneficiază de vaccinare gratuită împotriva virusului HPV, conform legii: grupa de vârstă 11-14 ani, cu care a început anul trecut campania de vaccinare, şi grupa de vârstă 15-18 ani, introdusă recent, printr-un Ordin de ministru semnat de Ioana Mihăilă înainte de plecarea de la conducerea Ministerului Sănătăţii. 

De remarcat că, în cazul adolescentelor din categoria 15-18 ani, au început deocamdată programările pentru vaccin, nu şi vaccinarea în sine.

România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporţie de 99% de infecţia cu HPV. 

Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinţilor/ reprezentanţilor legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Anunţul a fost făcut în cadrul dezbaterii "Politici şi strategii în managementul oncologic / controverse", organizată de Revista Politici de Sănătate şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Reamintim că în luna septembrie, fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţa că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Până atunci, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite