Copiii se internează de două ori mai repede de Omicron decât în valul Delta. Infectarea nu este inevitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Copiii se internează de 2 ori mai repede în valul Omicron decât în valul Delta, spre deosebire de persoanele adulte, potrivit cercetătorului Octavian Jurma.  Acesta atrage atenţia că până duminica viitoare am putea depăşi pragul 1,000 de copii internati pe zi.

„Copiii se internează de 2x mai repede decât în valul Delta, în timp ce adulţii se internează într-un ritm similar la un număr mai mare de cazuri. Astfel ponderea minorilor a crescut de la 2-3% în valul Delta la 9% din totul internărilor în valul Omicron”, a scris Octavian Jurma într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit cercetătorului, duminică, România a înregistrat 551 de minori internaţi pe zi, depăşind recordul de 515 copii internaţi pe zi din valul Delta. În timp ce luni, 24 ianuarie, erau deja 620.

Acesta a prezentat şi un grafic în care se poate vedea că numărul de internări în rândul copiilor (verde) se dublează săptamânal şi creste de 2 ori mai repede decât internările în populaţia generală (albastru). 

Potrivit lui, dacă rata de creştere se menţine şi saptămâna viitoare, „până duminica viitoare vom depăşi pragul 1,000 de copii internati pe zi.

Cercetătorul consideră că faptul că varianta Omicron este mai blandă cu adultii şi mai aspră cu minorii ar trebui să ne facă să luăm măsuri suplimentare de prevenţie a infectării în rândul copiilor.

„De nu facem ce ar trebui? Nu mă întrebaţi, că nu înţeleg ce este în mintea celor care ne obligă copiii să se infecteze în masă”, a menţionat acesta.

„Infectarea nu este inevitabilă”

Octavian Jurma recomandă o serie de măsuri suplimentare pentru prevenirea infectării în rândul copiilor:

-În primul rând să eviţi infectarea. Infectarea nu este inevitabilă. Trebuie sa mai fii atent încă 4-5 saptămâni până ieşim din val:

- masca FFP2 - acesta nu trebuie scoasă în prezenţa altor persoane nici în pauze

- evitarea ocaziilor sociale - fără petreceri, fără ieşiri la mall în week-end [până la ieşirea din val = sub 1 la mie]

- socializare doar cu prietenii apropiaţi- fără gaşcă până ieşim din val

- [dacă e posibil] evită ziua de luni (revenirea din week-end/vacanţă)

- fă presiuni pentru trecerea în online până ieşim din val - mai bine sănătos acasă, decât bolnav în clasă.

- în al doilea rând evită spitalizarea dacă totuşi copilul se infectează [foarte probabil].

- vaccinare”, a explicat cercetătorul, menţionând că „toate aceste date trebuie sa ne facă prudenţi si atenţi, nu panicaţi” 

Potrivit lui, chiar dacă copilul se infectează, riscul să facă o formă gravă de boală este infim. 

„Chiar dacă e nevoie de spitalizare, şansele să dezvolte o formă gravă sunt mai mici ca în Delta”; mai menţionează acesta. 

Octavian Jurma consideră că un copil protejat înseamnă un copil vaccinat care poartă o mască FFP2.

„Protejarea nu este egală cu izolarea socială. Socializarea poate continua cu prietenii apropiaţi a căror familie o cunoaşteţi. Copiii pot şi trebuie implicaţi în deciziile familiei în pandemie. Ei ştiu cine e infectat, chiar şi cine are în familie infectaţi si sunt dornici să ajute la menţinerea siguranţie familiei”, mai arată cerecetătorul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite