Câţi bani decontează CNAS pentru serviciile de spitalizare în unităţile private

Câţi bani decontează CNAS pentru serviciile de spitalizare în unităţile private

Pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3 FOTO Arhivă

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis joi o serie de precizări privind modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare a cazurilor acute. Astfel, pentru o naştere CNAS decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În urma numeroaselor solicitări de presă primite la CNAS pe tema valorilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) din unităţile sanitare private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, facem următoarele precizări:

Normele de aplicare ale Contractului-cadru, aprobate prin Ordinul MS/CNAS nr. 1068/627,conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii despitalizare acuţi (DRG) furnizorilor de servicii medicale cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract.

Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) se calculează înfuncţie de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietatea unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale”, potrivit unui comunicat de presă transmis joi de CNAS.

Astfel, potrivit CNAS, tariful decontat se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). TCP (tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor, iar VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor.

De asemenea, potrivit CNAS, VR variază între 0,42 (ex. proceduri pentru strabism) şi 14,23 (ex. traheotomie).

Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) şi 21.132 lei (ex. traheotomie).

De exemplu, pentru o naştere , casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprinse între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave.

Pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3, astfel:

Naştere prin cezariană cu CC catastrofale - 2,3123 

Naştere prin cezariană cu CC severe - 1,5752 

Naştere prin cezariană fără CCcatastrofale sau severe - 1,2223 

Naştere vaginală cu proceduri în sala deoperaţii cu CC catastrofale sau severe - 1,2412 

Naştere vaginală cu proceduri în sala deoperaţii fără CC catastrofale sau severe -0,9388 

Statul plăteşte de la 1 iulie o parte din costurile internării şi serviciilor medicale acordate pacienţilor din sistemul privat de sănătate, dacă aceştia au asigurare medicală, după ce Executivul a stabilit data de aplicare a unei legi privind introducerea „contribuţiei personale”.
 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările