Ce amenzi riscă cei care nu respectă restricţiile de circulaţie prevăzute în ordonanţa militară

Ce amenzi riscă cei care nu respectă restricţiile de circulaţie prevăzute în ordonanţa militară

Circulaţia pe străzi este restricţionată în anumite intervale orare

Amenzile pentru cei care nu respectă noile restricţii impuse de autorităţi pot varia de la 100 de lei la 5.000 de lei, în funcţie de gravitate. Înainte de publicarea ordonanţelor militare, s-au anunţat şi cuantumul acestor amenzi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând de luni seară, cei care se deplasează între orele 22:00 şi 6:00 vor trebui să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze motivul deplasării, iar în cazurile speciale, şi traseul acesteia. În cazul celor care merg la serviciu, este necesară o adeverinţă permanentă din partea angajatorului care să ateste că prezenţa la locul de muncă este esenţială pentru activitatea organizaţiei şi nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.

Amenzi pentru deplasarea în grupuri mai mari de 3 persoane

Art.3 din Ordonanţa Militară 2/2020 (dacă se formează un grup mai mare de 3 persoane) prevede că circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane.

Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună. AMENDĂ pentru persoane fizice 100 LEI 5.000 LEI  şi pentru firme 1.000 LEI 70.000 LEI .

Amenzi pentru circulaţia nejustificată pe timpul nopţii 

În intervalul orar 22.00 - 06.00, pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României. Amenda pentru persoane fizice este cuprinsă între 100 LEI şi 5.000 LEI/ Persoane juridice 1.000 LEI 70.000 LEI/ Minim:50 LEI 500 LEI .

De remarcat că lista de contravenţii nu cuprinde amenzi pentru intervalul orar 6.00-22.00, ceea ce înseamnă că pe timpul zilei măsurile sunt doar la nivel de recomandare. 

Aceleaşi amenzi cuprinse între 100 de lei şi 5.000 de lei pentru persoane fizice şi între 1.000 şi 70.000 pentru persoane juridice sunt prevăzute şi pentru următoarele abateri:

- activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spaţiile destinate acestui scop 

- organizarea de activităţi culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală în spaţii închise; slujbe în lăcaşurile de cult se ţin fără accesul publicului; la botez, cununii, înmormântări pot participa maximum 8 persoane şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi are loc doar la domiciliul acestora

- desfăşurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise.

- persoanele izolate la domiciliu, carantinate sau internate părăsesc spaţiul în care se află

- activitatea în cabinetele de medicină dentară

- activitatea mall-urilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: