Avem trei valuri suprapuse: Delta, Omicron-BA.1 şi tulpina Omicron-BA.2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a reuşit ”performanţa” de a avea trei valuri de SARS-CoV-2 suprapuse Foto: Arhivă
România a reuşit ”performanţa” de a avea trei valuri de SARS-CoV-2 suprapuse Foto: Arhivă

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institututlui Naţional de Sănătate Publică a publicat ultimul raport privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC).

Astfel, până la data de 6 februarie, au fost raportate 9.791 de secvenţieri, din care 357 în săptămâna 31 ianuarie - 6 februarie 2022. Au fost confirmate 9.184 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare din care: 5.941 cu varianta Delta şi 1.487 cu varianta Omicron. 

Comentând datele ultimului raport, cercetătorul Octavian Jurma menţionează că s-au făcut 357 de secvenţieri, cu 28% mai multe decât în săptămâna anterioară, „ponderea numărului de secvenţieri noi Omicron crescând de la 90% la 95%. Delta a reprezentat doar 5% din numărul de secvenţieri noi de săptămâna trecută, dar este puţin probabil să fie complet eliminat din circulaţie de Omicron foarte curând”.

Creştere de aproape 300% într-o săptămână 

Atât ponderea versiunilor BA.1.1, cât şi BA.2 ale variantei Omicron, mai spune cercetătorul, au crescut în cadrul totalului: „Însă varianta BA.2 este cea care este acum urmărită cu atenţie în toată lumea datorită faptului că este cu mult mai infecţioasă decât BA.1 (estimările variază între 30% şi 120%, dar cea mai credibilă estimare directă pentru Danemarca este de 90%). Acest profil începe să fie confirmat şi în România”. 

Numărul de cazuri de BA. 2 a Omicron a crescut într-o săptămână cu 275%, de la 13 până la 49, de 10 ori mai mult decât restul versiunilor Omicron care au crescut cu 27%, mai notează cercetătorul. „Această creştere este similară cu maximul săptămânal de 268% înregistrat de versiunea BA.1 la debutul valului 5, în ultima săptămână din decembrie. Înseamnă că BA.2 creşte la fel de repede în perioada de vârf a valului 5-Omicron (produs de BA.1) cum a crescut BA.1 în perioada de minimum a valului 4-Delta. Este o performanţă impresionantă care încă nu are o explicaţie clară”, atrage atenţia Jurma. 

Potrivit acestuia, acum avem în România trei valuri suprapuse: Delta, Omicron-BA.1 (care include versiunea B.A.1.1) şi BA.2, unde BA.2 este în circulaţie comunitară şi poate disloca eficient atât BA.1, cât şi Delta. „Această evoluţie este îngrijorătoare în contextului valului 5-Omicron. Este puţin probabil ca BA.2 să poată produce un val distinct de valul 5, dar, aşa cum s-a văzut în Danemarca şi în alte ţări, poate produce o nouă fază ascendentă după o perioadă de platou care poate prelungi valul 5 cu 2-4 săptămâni”.

Rata de creştere, mai spune Jurma, sugerează că o dominantă a subvariantei BA.2 este inevitabilă în 3-4 săptămâni. „Din fericire, avem multiple confirmări că BA.2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA.1 (mai ales faţă de booster) şi nu există o diferenţă semnificativă nici în profilul clinic al bolii faţă de BA.1”, subliniază medicul. 

Rămâne însă o serie de îngrijorări legate de profilul genetic al mutaţiilor, capacitatea crescută de supresie a sistemului imunitar celular şi al consecinţelor pe termen lung al infectărilor, conchide specialistul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite