Arafat: Certificatul verde permite oricui să participe la activităţi. Aşadar, nu putem vorbi de discriminare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Raed Arafat, directorul DSU Foto: Arhivă
Dr. Raed Arafat, directorul DSU Foto: Arhivă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat sâmbătă că paşaportul verde permite oricărei persoane să participe la activităţile la care doreşte cu trei condiţii.

Dr. Raed Arafat a explicat că trei sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care-şi doreşte să participe la un eveniment social. Astfel, fie aceasta este vaccinată, fie are test negativ de COVID-19, fie are dovezi medicale că a trecut prin boală. 

Aşadar, nu se poate aduce în discuţie discriminarea, cu atât mai mult cu cât vorbim de urgenţă sanitară şi de sănătatea publică. 

”Hotărârea de Guvern  emisă vineri nu a impus restricţii. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie era prevăzută închiderea totală. Deci în loc să se închidă total după  la 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie, s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţilor economice să se desfăşoare, cu un anumit control sanitar aferent, în mod deosebit, verificarea celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG acum 2-3 săptămâni, că acest certificat poate fi folosit în interiorul ţării şi atunci să poată fi folosită de către orice persoană aplicaţia care se poate descărca gratuit de către orice persoană dintre orgranizatori, aplicaţia care sepoate descărca gratuit şi poate citi codul QR de pe certificat. Certificatul verde permite oricui să participe, cu îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii - să fie vaccinat, să fie testat sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Asta înseamnă că nu putem vorbi despre discriminare. Discriminare era dacă ziceam ”Dacă eşti vaccinat, intră” -  şi nici asta nu e discriminare dacă e măsură de sănătate publică. Noi permitem tutoror categoriilor să participe, cu condiţia să fie vaccinat, testat sau trecut prin boală”, a explicat şeful DSU.

Deciziile privind certificatul verde din hotărârea de guvern emisă ieri vor deveni efective luni-noapte pentru a da timp pentru descărcarea aplicaţiei de citire a paşaportului, a mai spus Arafat. 

Dr. Raed Arafat: Detaşările personalului medical se vor face pe o lună, la solicitarea direcţiilor de sănătate publică. Prelungirea detaşărilor se vor face cu acordul persoanelor în cauză. 

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Toate spitalele vor avea circuite mexite şi vor trata atât pacienţi cu COVID-19, cât şi pacienţi non-COVID. 

Dr. Adriana Pistol: În ultimele 7 zile, numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat. Avem o rată de pozitivare de 10%. Media de vârstă a celor care se infectează a crescut la 48 de ani, iar media de vârstă  la persoanele decedate a ajuns la 71 de ani. Trei sunt motivele pentru care suntem în această situaţie: nu avem o rată de vaccinare suficientă care să ne permită controlul pandemiei, avem de-a face cu tulpina Delta care s-a dovedit a avea o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile de până acum şi în plus, nu s-au respectat în totalitate măsurile sanitare indicate de autorităţi, respectiv distanţarea, purtarea măştii şi igienizarea mâinilor. 

Sâmbătă are loc o conferinţă de presă privind evoluţia pandemiei de SARS-COV-2 susţinută de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şef al DSU, dr. Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Baciu şi de doamna dr. Adriana Pistol, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite