APADOR-CH, după ridicarea celor opt adolescenţi din curtea unui liceu: „Cerem destituirea poliţistului şef care sperie copiii în curtea şcolii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce opt liceeni din Constanţa au fost ridicaţi din curtea Şcolii nr.29 de o echipă de poliţie, duşi la secţie şi amendaţi cu câte 2.500 de lei, APADOR-CH a reacţionat transmiţând o sesizare către Direcţia Control Intern a IGPR. Asociaţia solicită luarea unor măsuri interne care să educe poliţiştii şi să prevină potenţiale cazuri similare în viitor.

Pe doi octombrie, cei opt tineri din Constanţa au fost ridicaţi din curtea şcolii şi amendaţi. Atunci, dintr-un exces de zel, poliţiştii au considerat că trebuie învăţaţi o lecţie, învăţându-i ce prevede Legea 61/1991, privind tulburarea liniştii publice.

APADOR-CH a reacţionat joi cu privire la caz, punctând că: „Măsura ridicării cu maşinile de poliţie a celor opt liceeni şi a transportării lor la secţia de poliţie, unde au fost reţinuţi o perioadă de timp, prezintă în mod vădit indiciile unei conduite abuzive. Aceasta deoarece măsura conducerii administrative, care este una de o severitate ridicată, întrucât presupune o privare de libertate, a fost vădit disproporţionată, fiind aplicată unor minori identificabili,  care nu tulburaseră liniştea publică, care nu se manifestau violent şi care au fost traumatizaţi psihic în urma acestui exces de forţă din partea poliţiei. Ceea ce iese în evidenţă în acest caz, însă, este atitudinea unui poliţist dintre cei care au intervenit la respectivul caz, respectiv acela cu funcţie de comandă”.

Asociaţia a înaintat o sesizare către Direcţia de Control Intern a IGPR, aşteptând să fie luate măsuri. 

Care sunt solicitările APDOR-CH către Direcţia de Control Intern a IGPR:

- Să îl identifice pe şeful echipei de poliţişti, care a dispus, dacă nu abuziv, cel puţin disproporţionat, ridicarea şi transportarea (conducerea) celor opt liceeni la secţia de poliţie.

- Să declanşeze o cercetare disciplinară cu privire la faptele comise de şeful echipei de poliţişti cu ocazia acelui incident. Este de menţionat că restul poliţiştilor care au participat la acel incident („tinerii poliţişti”) nu au iniţiat şi nici nu au sprijinit măsura conducerii la secţie dispusă de şeful lor, dar au fost nevoiţi să o execute, în baza subordonării ierarhice.

- Să înlăture din orice funcţie de comandă pe şeful echipei de poliţişti, întrucât este evident că nu deţine calităţile necesare exercitării unei funcţii de comandă. Dimpotrivă, menţinerea sa într-o funcţie de conducere nu va face decât ca şi tinerii poliţişti, aflaţi în subordinea sa, să fie obligaţi să aibă o conduită excesivă, abuzivă. Or, măcar în viitor, formarea poliţiştilor ar trebui orientată spre echilibru şi rezonabilitate, nu spre forţă excesivă şi lipsă de discernământ.

- Să ia măsuri în vederea prelucrării, la nivel de ţară, cu lucrătorii de poliţie de la ordine publică a condiţiilor prevăzute de lege pentru dispunerea măsurii conducerii administrative, întrucât nu în toată ţara aceste prevederi legale privind conducerea administrativă se aplică în mod corect şi unitar. Cel puţin la Constanţa, nu se aplică nici corect si nici unitar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite