Alexandru Rafila le-a cerut membrilor comunităţii rome să desemneze un reprezentant pentru funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila este de părere că mare parte dintre romii români sunt marginalizaţi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alexandru Rafila este de părere că mare parte dintre romii români sunt marginalizaţi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le-a cerut membrilor comunităţii rome, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării, să desemneze un reprezentant care să fie consilier onorific la minister şi care să facă legătura între instituţie şi comunitate, astfel încât să fie găsite cele mai bune metode de comunicare cu această minoritate.

"Sunt două probleme: una este legată de cum funcţionează sistemul de sănătate din România, cât de primitor este sistemul de sănătate din România pentru pacient, dar mai există şi o componentă individuală: cum se poartă fiecare lucrător din sistemul de sănătate cu pacienţii lui. Aici, sigur, lucrurile astea nu putem să le rezolvăm peste noapte", a spus ministrul Sănătăţii luni, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării la care au participat reprezentanţi ai comunităţii rome. 

Afirmaţia a fost făcută în contextul în care unul dintre participanţi a susţinut că "există o reticenţă majoră" a romilor în ceea ce priveşte prezentarea la spital şi teama de a se adresa medicilor pentru că sunt discriminaţi atunci când ajung în unităţile medicale. 

În acest context, Alexandru Rafila a solicitat romilor să desemneze un reprezentant care să fie consilier onorific la minister. 

"Eu chiar vreau să vă rog, ca să putem să mergem în comunităţi împreună, să desemnaţi o persoană din partea dumneavoastră care să fie consilier onorific la Ministerul Sănătăţii şi prin care să putem să ţinem legătura, încât lucrurile să nu le facem doar la nivel teoretic, să mergem împreună cu dumneavoastră, să mergem în comunităţi şi să vedem ce tip de informaţii sau ce cale de informare putem avea încât lămuririle să ajungă la toţi membrii comunităţii rome şi nu numai", le-a mai transmis ministrul Sănătăţii reprezentanţilor comunităţii rome. 

Alexandru Rafila este de părere că mare parte dintre romii români sunt marginalizaţi. 

"Trăim într-o perioadă în care se exacerbează discriminarea, marginalizarea şi în această perioadă comunităţile vulnerabile şi o bună parte dintre concetăţenii noştri de origine romă sunt discriminaţi şi sunt marginalizaţi. Trebuie să-i ajutăm în viaţa de zi cu zi. Trebuie să poată să aibă o viaţă cât mai lipsită de griji, cel puţin din punct de vedere al sănătăţii şi ceea e încercăm noi să facem acuma – să-i convingem să se vaccineze în număr cât mai mare, să se testeze în număr cât mai mare – este foarte important. (...) Ezitarea la vaccinarea împotriva infecţiei produse de noul coronavirus are cauze mai profunde, nu sunt doar cauzele superficiale, de moment, în care accesul la informare probabil a fost mai mic şi cei care au transmis informaţia au fost mai mult sau mai puţin credibili. Cred că trebuie să lucrăm toţi dacă vrem să obţinem ceva încât să reuşim să obţinem integrarea cât mai bună a populaţiei rome, prin accesul la educaţie”, a mai afirmat ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite