Zi decisivă pentru liderii PSD. CCR poate deschide uşa către amnistie şi graţiere. Dragnea ar rămâne cu cazierul curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CCR va decide marţi dacă protocoalele de colaborare încheiate între SRI şi Parchetul General au încălcat sau nu Constituţia. Sesizarea a fost semnată de Florin Iordache, unul dintre oamenii fideli lui Dragnea. Potrivit unor surse politice, juriştii PSD cred că vor avea câştig de cauză şi, pe baza deciziei CCR, Guvernul ar putea adopta ordonanţa de amnistie şi graţiere, la pachet cu ordonanţa pentru modificarea Codurilor penale.

Surse din conducerea PSD susţin că temuta ordonanţă de urgenţă, care l-ar salva pe Liviu Dragnea de condamnare, nu va conţine cuvintele amnistie şi graţiere, ci e pregătită o variantă care să „repare nedreptăţile din Justiţie“. Concret, liderii PSD se aşteaptă ca magistraţii CCR să declare protocoalele neconstituţionale, o decizie care ar deschide calea nu doar către amnistie şi graţiere, ci şi către revizuirea sentinţelor definitive. „Liviu Dragnea i-a cerut lui Tudorel Toader să se pregătească pentru decizia CCR . Partidul aşteaptă cu sufletul la gură hotărârea. Dacă e pro-PSD, atunci partidul va decide calea de urmat în şedinţa Consiliului Naţional de duminică. Iar calea de urmat va fi graţiere, amnistie şi revizuirea sentinţelor considerate ilegale, pe motiv că se bazează pe probe rezultate din cooperarea dintre SRI şi procurori“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“.

Practic, o astfel de măsură ar anula condamnarea de trei ani şi jumătate cu executare primită de Liviu Dragnea în primă instanţă şi, în plus, l-ar lăsa pe liderul PSD şi cu cazierul curat. Eventuala ordonanţă l-ar salva şi pe Darius Vâlcov, unul dintre sfetnicii liderului PSD, condamnat în primă instanţă la nu mai puţin de 8 ani de închisoare pentru corupţie.

Dragnea a operat cu mâna lui Iordache
Cel care a sesizat CCR a fost vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea. De altfel, liderul PSD şi-a delegat atribuţiile de şef al Camerei către Iordache în ziua în care Parlamentul a sesizat CCR.

„Prin semnarea acestor protocoale, şi de aceea cred eu că e un fapt foarte grav, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală şi a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală. Cei de la SRI  au făcut expertizele, traducerile... nu sunt specialişti cei de la SRI, nici experţi, nici traducători autorizaţi. Toate aceste sunt nişte fapte foarte grave”, argumenta Florin  Iordache.

De partea cealaltă, procurorul general Augustin Lazăr explica: „Protocoalele nu sunt acte normative. Cine spune aşa ceva, după părerea mea, exagerează. Ele sunt nişte metodologii de lucru de bune practici, cu caracter intern, pentru instituţiile care le folosesc în aplicarea legii. În niciun caz nu este vorba de acte normative, pentru că vom vedea că nerespectarea acelor reguli de bune practici nu este sancţionată cu nimic. Pur şi simplu, două instituţii se obligă în baza legii, îşi stabilesc nişte reguli cum să procedeze în aşa fel încât să poată aplica legea“.

Nu se mai ascund

Primarul PSD al Sectorului 2, Dan Tudorache, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, a cerut în şedinţa Comitetului Executiv (CEX) să fie tranşat subiectul graţierii şi amnistiei. „Să ştim: ori e albă, ori e neagră. În sedinţa viitoare a CEX vom avea această discuţie“, a spus Tudorache, la Digi 24. Şi Marian Oprişan a vorbit despre un „act de clemenţă“ pentru infractori din partea PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite