USR vs USL - jurnal de Senator

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţă politică în biserică. Printre invitaţi se numără şi deputatul PNL Iulian Dumitrescu FOTO Facebook/Oana Despa
Şedinţă politică în biserică. Printre invitaţi se numără şi deputatul PNL Iulian Dumitrescu FOTO Facebook/Oana Despa

Ca nou Senator, m-am aşteptat ca regulile, cutumele şi principiile democratice să fie strict respectate. Am primit un duş rece rapid. Domnul Meleşcanu, în timpul negocierilor privind repartizarea senatorilor şi a funcţiilor în comisii, a răspuns la solicitarea noastră de a stabili un algoritm pentru determinarea ordinii opţiunilor cu un profesionist: „ce ordine? Aici nu e nicio ordine!“.

Nu a fost. PSD a încălcat regulamentul şi a luat intr-un spirit sovietic foarte familiar ministrului de externe, tot. Nouă ne-a rămas să alegem 2 din ultimele 3 comisii. Aşa am ajuns Preşedinte la Mediu.

Repartizarea politică din comisie a fost una care, la început, ne-a dat speranţe - 6 din coaliţie, 5 din Opoziţie. Pe parcurs însă, odată cu evidenţa chiulului PNL (cei trei parlamentari ai lor ocupând primele 3 locuri la absenţe, medie a prezenţelor pe la 30%) şi cu traseismul pe ruta PMP-PNL a domnului Ganea, am rămas cam singur. Singur, însă incomod.

Septembrie 2018.

PSD are nevoie de mai multe poziţii pentru a satisface nevoia unui sistem clientelar de a sta la putere. Iese la atac, modificând structura comisiilor - 3 dispar sau sunt comasate, alte 3 le iau locul. Printre modificări - Comisia pentru Egalitate de Şanse (prezidată de colegul Adrian Wiener) devine Comisia pentru Ape şi Păduri.

Oficial, trebuiau să existe negocieri între Putere şi Opoziţie. Neoficial, PNL nu a răspuns niciodată apelurilor noastre de a defini o strategie comună de negociere, preferând discuţii cu uşile închise cu PSD.

La ultimele runde de negocieri, la care au participat toate partidele, Şerban Nicolae (PSD) a spus că negocierea este doar pentru cele 3 comisii modificate, USR-ului urmând să îi revină Comisia pentru Ape şi Păduri (pe lângă cea de Mediu, pe care o păstram). PNL rămânea, în urma traseiştilor plecaţi la PSD/ALDE, cu 4 comisii din 5, însă nu erau multumiţi cu faptul că PSD voia să aleagă care trece la ei. Noi, deşi ne găseam într-o situaţie mai bună decât cea din care plecasem, am susţinut cererea PNL de a determina un algoritm de re-repartizare a comisiilor, bazat pe un pas şi pe aplicarea rezultatului din alegeri.

Lovitura de teatru a venit direct la plen, unde Şerban Nicolae a apărut cu o listă complet nouă, în care erau împărţite deja comisiile. Atenţie! NU opţiunile PSD, ci TOATE comisiile - ce ajunge la PNL, ce revine USR, tot. O încălcare clară de regulament, nicio negociere, niciun algoritm stabilit de comun acord.

Iulian Dumitrescu (liderul PNL, senator de Prahova) a susţinut că nu ştia nimic despre asta. USR-ului reveneau Constituţionalitate şi Românii de pretutindeni, PNL prelua Mediu, Ape şi Păduri, Abuzuri şi IT. Una dintre comisiile noastre (Mediu) ajunsese la ei, una de-a lor (Românii de pretutindeni) ajunsese la noi. Le-am propus, normal, schimbul, atât prin prisma competenţelor deja probate cât şi a ideii de colaborare în Opoziţie.

Schimbul acesta a fost agreat inclusiv la nivel de preşedinţi de partide, între Dan Barna şi Ludovic Orban. Şi a fost aprobat în BEx-ul PNL.

Un semn că este ceva putred a fost când vicepreşedintele Comisiei pentru Mediu, Emanoil Savin (PSD, senator tot de Prahova, fost primar de Buşteni şi inamic al Ariilor Protejate) a venit în urmă cu o săptămână, bucuros, în comisie, spunând că PNL nu ne va da preşedinţia înapoi.

Aşa a şi fost. Luni, Iulian Dumitrescu a spus că nu îl interesează acordul dintre partide, că nu ne dă comisia înapoi. L-a pus preşedinte pe George Stângă, senator de Galaţi (judeţul natal al domnului Savin). Domnul Stângă, fost Secretar al comisiei, a fost prezent până acum la 60% dintre şedinţe. Am stat de vorbă cu amândoi, încercând să înţeleg dacă PNL are vreun proiect pe mediu. NU are. Au, în schimb, cei de la PSD. Şedinţa de ieri a fost prezidată de Stângă, sub oblăduirea lui Savin.

Să revenim la Iulian Dumitrescu. În cazul în care nu ştiţi prin ce s-a făcut remarcat, vă aduc aminte de legea PSD dată în primăvară, cu dedicaţie pentru Bădălău, în care un lac trecea sub aripa ginerelui său. PNL şi-a schimbat brusc opţiunea de vot în plenul Senatului, susţinând PSD, la semnalul ferm al lui Iulian Dumitrescu, lucru care a făcut ceva vâlvă în presa zilei.

Împreună cu colegul deputat Cornel Zainea, am construit în 2017 „USR pentru mediu“, discutabil, cea mai puternică platformă politică pe mediu a vreunui partid parlamentar din România.

Lupta din Parlament, timp de 3 sesiuni, nu a fost uşoară. Dintre realizări:

  • Finalizarea anchetei privind situaţia managementului deşeurilor, cu vizite în teren la gropi de gunoi şi la facilităţi de procesare a deşeurilor răsfirate în toată ţara.  
  • Luptele câştigate (uneori fiind singurii cu vot responsabil!) împotriva asalturilor parlamentarilor la adresa Ariilor Protejate. Au fost cel puţin 5 iniţiative, unele cu susţinere politică largă, care permiteau intervenţii brutale şi ireversibile în zonele de protecţie, încălcau transpunerea de directivă europeană şi deschideau perspectiva penalităţilor aplicate Statului Român. Am avut de fiecare dată puncte de vedere bine documentate şi argumentate, de multe ori confirmate de către specialişti sau de către Academia Română.  
  • Demascarea abuzului Guvernului cu privire la „naţionalizarea“ ariilor protejate prin desfiinţarea custodiilor, manevră generatoare de haos şi de blocaje, fiind totodată profund nedreaptă pentru toţi specialiştii ce activează în cadrul organizaţiilor-custode.  
  • Legea Mirosurilor, iniţiativă necesară într-o Românie din ce în ce mai poluată, pentru a cărei acceptanţă politică am organizat un grup de lucru împreună cu Ministerul Mediului şi am obţinut susţinerea doamnei ministru Gavrilescu.  
  • Dezbateri la Parlament, pe teme privind calitatea aerului, ariile protejate, urşii.

Recapitulăm. PSD a avut multe iniţiative nocive mediului, dar a găsit în USR o opoziţie reală, care le-a încurcat sforile. PNL nu a existat în această luptă până acum, remarcându-se prin blaturi şi prin chiul.

Platforma „USR pentru mediu“ s-a concentrat pe interesul public şi nimic altceva. Cred, însă, că în contextul în care se pregătesc modificări importante la legislaţia în domeniul Ariilor Protejare şi în cel cinegetic, perspectiva ca „USR pentru mediu“ să se lupte cu un „USL pentru mediu“ este una alarmantă.

Luni vom afla verdictul, cu cine „joacă“ PNL, Ludovic Orban urmând să ia decizia finală. Până atunci, de soarta Mediului din România se ocupă  „triada de la Prahova“: Graţiela Gavrilescu (ALDE, Ministrul Mediului), Emanoil Savin (PSD, Vicepreşedintele Comisiei pentru Mediu), Iulian Dumitrescu (liderul PNL). Toxic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite