Testarea obligatorie a medicilor împarte în două Coaliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii coaliţiei de guvernare FOTO: Inquam Photos/ George Calin
Membrii coaliţiei de guvernare FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Partidele care formează Coaliţia de guvernare au păreri diferite în cea ce priveşte adoptarea unui act normativ care să-i oblige pe medici să se testeze obligatoriu, pe banii lor, în cazul în care au ales să nu se vaccineze. În timp ce USR-PLUS şi UDMR susţin această măsură, PNL respinge demersul, fiind cerute analize clare.

Accelerarea campaniei de vaccinare a fost un subiect dezbătut marţi în şedinţa coaliţiei, mai ales după ce pragul asumat de Executiv pentru începutul lunii iunie, cinci milioane de vaccinaţi, nu a fost atins. Astfel, au fost propuse două ipoteze pentru a determina oamenii să se imunizeze. Una dintre propuneri vizează obligativitatea testării pentru personalul medico-sanitar care nu s-a vaccinat, teste care vor fi suportate din propriile buzunare, nu din banii publici. A doua măsură, dacă va fi pusă în aplicare, ar urma să restricţioneze accesul persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale, cum ar fi mall-uri, teatre sau cinematografe.

USR-PLUS, sprijinite de această dată şi de UDMR, vor să impună testarea obligatorie a personalului medical care refuză vaccinarea. Kelemen Hunor, liderul UDMR, chiar a transmis că ar fi de acord cu unele măsuri mult mai dure. „Astăzi, nu discutăm despre vaccinarea obligatorie pentru nicio categorie, însă nu este un scenariu care trebuie eliminat pentru că, dacă lucrurile se vor agrava, vor trebui luate măsuri”, a declarat Dan Barna, la finalul şedinţei de marţi a Coaliţiei.

De cealaltă parte, PNL a anunţat că analizează propunerea, însă surse din interiorul partidului au declarat pentru „Adevărul” că liberalii se opun categoric unei asemenea măsuri, de teamă că se vor prăbuşi electoral dacă deranjează medicii, care ar fi obligaţi să se testeze pe banii lor, nu ai statului. Întrebat despre poziţia partidului pe care îl conduce, Ludovic Orban a declarat că formaţiunea trebuie să facă o analiză. Cu o poziţie de mediere între cele două viziuni a venit Florin Cîţu. Premierul a vorbit de faptul că medicii interacţionează cu pacienţii, deci trebuie să fie mai atenţi, însă mai întâi aşteaptă propunerile specialiştilor.

Premii pentru vaccinaţi

Pe de altă parte, partidele aflate la guvernare au fost de acord să pregătească o Hotărâre de Guvern pentru a stimula vaccinarea prin loterii cu premii sau oferirea de bonuri valorice. În schimb, s-a vorbit despre interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în weekend în spaţiile publice neesenţiale. Adică persoanele care nu s-au imunizat nu vor mai putea merge în mall-uri, la spectacole de teatru şi nu vor mai putea face alte activităţi neesenţiale la sfârşitul săptămânii. Dacă aceste măsuri vor fi aprobate, Guvernul ar urma să scoată de la saltea 200 de milioane de lei pentru implementarea lor. Premierul a avut o poziţie publică surprinzătoare, deşi liderii Coaliţiei se înţeleseseră de principiu încă de marţi seară. „Este foarte bine că se vine cu propuneri care să ajute campania de vaccinare. Cu unele sunt de acord, cu altele, nu. Aştepătăm o discuţie cu specialiştii”, a declarat Cîţu, premier care a lipsit de la ultima şedinţă a Coaliţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite