Surprizele din casele de protocol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa în care locuieşte Ion Ţiriac a fost deţinută de protectorul său din perioada comunistă, Ion Gheorghe Maurer
Casa în care locuieşte Ion Ţiriac a fost deţinută de protectorul său din perioada comunistă, Ion Gheorghe Maurer

Gabriel Cotabiţă, Ion Ţiriac, Gelu Voican Voiculescu, Mioara Roman şi Mircea Geoană stau în case ale RA-APPS, deşi nu au calitatea de demnitari

O serie de VIP-uri apar pe lista chiriaşilor din vilele de protocol, publicată ieri de Guvern, deşi nu au avut niciodată calitatea de demnitari sau au pierdut-o de multă vreme. În acest din urmă caz, statul le-a permis prelungirea contractelor mult după expirarea mandatelor de demnitar, singura acoperire legală pentru acordarea locuinţelor de serviciu.

Astfel, printre chiriaşii RA-APPS, figurează cântăreţul Gabriel Cotabiţă. Deşi nu este demnitar, acesta a susţinut că a primit contractul,  după ce a solicitat o locuinţă socială. Potrivit documentului publicat de Executiv, artistul deţine un apartament de 3 camere, pentru care trebuie să plătească o chirie de 216 euro pe lună.

Potrivit Guvernului, şi omul de afaceri Ion Ţiriac stă într-o vilă de protocol pentru care plăteşte o chirie de 26.897 de euro. Ţiriac afirmă că a cumpărat în urmă cu 15 ani, de la proprietar, casa în care locuieşte, plătind chirie la RA-APPS pentru teren şi pentru două camere, una la subsol şi alta la parterul imobilului. În 2012, averea lui Ion Ţiriac era estimată în Topul Forbes România la 700 milioane de euro. Presa a relatat în 2012 că Ion Ţiriac mai deţine un penthouse de aproape 2.500 metri pătraţi într-un ansamblu rezidenţial din Băneasa.

NU MAI SUNT DEMNITARI DE MULT
Deşi nu mai este vicepremier de 23 de ani, Gelu Voican Voiculescu ocupă, în continuare, locuinţa de protocol de 291 de metri pătraţi, primită în iunie 1990. Chiria pe care ar trebui să o plătească Gelu Voican Voiculescu este de 3.488 de euro, dar fostul demnitar refuză să procedeze în acest fel. Voiculescu plăteşte 150 de euro pe lună şi, la ora actuală,  este în proces cu statul. RA-APPS are de recuperat peste un milion de lei de la Gelu Voican Voiculescu şi încearcă să îl evacueze din locuinţă.

Pe lista chiriaşilor figurează, încă, fostul consilier al lui Ion Iliescu, Şerban Nicolae, care stă în apartamentul de pe strada Eminescu din 2003, de 154 metri pătraţi. Şi el este în proces cu statul, după ce RA-APPS a încercat să-i mărească chiria de la 600 la 4.000 de euro. Procesul vizează şi evacuarea din locuinţă.

GEOANĂ, VEŞNIC CHIRIAŞ
În unele cazuri, locuinţele sunt ocupate de rude ale foştilor demnitari. Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, încă locuieşte în vila pe care fostul său soţ a obţinut-o, în 1990, în calitate de premier. Roman nu a părăsit locuinţa nici după anul 2000, când a pierdut ultima funcţie publică – cea de preşedinte al Senatului.
RA-APPS a deschis o acţiune în instanţă pentru evacuarea Mioarei Roman.

Deşi nu mai este preşedinte al Senatului din 2011, Mircea Geoană încă locuieşte în vila de pe strada Cucu Starostescu. Geoană plăteşte 3.195 de euro pentru opt camere de 246 metri pătraţi. Fostul şef al Senatului a primit vila, în 2004,  când era ministru de Externe „până la rezolvarea situaţiei locative“.

GREU DE SCOS DIN CASE
Nici Adrian Severin nu mai ocupă o funcţie care să îi permit accesul la vilă din 1997.  Cu toate acestea, el ocupă un imobil RA-APPS aflat pe Şoseaua Kiseleff, lângă Arcul de Triumf. Apartamentul are 192 de metri pătraţi, iar Severin spune că plăteşte o chirie de 800 de euro. Pe lista făcută public de Guvern mai figurează Elena Ceauşescu, soţia generalului Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae Ceauşescu (1.428 euro pentru 117 mp).

Alţi chiriaşi RA-APPS sunt fostul ministru al Finanţelor din perioada regimului comunist Florea Dumitrescu (285 euro pentru 85 mp), fostul procuror Joiţa Tănase (214 lei pentru un apartament de 74 mp deţinut ca urmare a Deciziei civile nr. 614/19.05.2011), fostul primar Ştefan Ciurel (557 euro pentru 167 mp). Locuinţe de serviciu deţin, printre alţii, fostul ministru Ovidiu Silaghi (677 lei pentru 138 mp) şi fostul ministru Liviu Pop (735 lei pentru 149 mp). 

Cum a evoluat legislaţia în domeniu

Guvernul Ponta a extins prin Ordonanţă de Urgenţă, la data de 22 decembrie 2012, lista beneficiarilor de locuinţe de serviciu, astfel încât să includă şi adjuncţii secretarilor generali, şefii de departamente, dar şi directorii generali din administraţia centrală.

Hotărârea Guvernului Ponta II modifică Ordonanţa adoptată în regim de urgenţă de Guvernul Năstase în 2001 (OU 80/2001), care stabilea că vor beneficia de locuinţe de serviciu doar persoanele numite în funcţii de demnitate publică sau funcţii asimilate celor de demnitate publică, secretarii generali, precum şi persoanele care ocupă funcţii în cabinetul ministrului.

Conform Ordonanţei aprobate de Executiv la sfârşitul anului trecut, au dreptul la locuinţă de serviciu persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică, conducătorii instituţiilor publice din cadrul administraţiei publice centrale, dar şi şefii de departamente, directorii generali şi persoanele care sunt încadrate pe funcţii din cabinetul demnitarului în cadrul autorităţilor publice. Locuinţele de serviciu sunt puse la dispoziţie de către Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS).

Deşi Guvernul a aprobat extinderea categoriei de beneficiari, premierul Victor Ponta a subliniat, marţi, că numărul locuinţelor de serviciu ale RA-APPS ar trebui redus la cel mult 50 de apartamente pentru demnitari şi un număr de cel mult 10 vile de protocol pentru şeful statului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi premier.

„Hai să stabilim cine beneficiază în România de locuinţă de serviciu: miniştrii, cei egali cu miniştrii şi, eventual, secretarii de stat. Sunt cam mulţi asimilaţi, recunosc, sunt o mulţime de oameni din diverse instituţii. Guvernul nu e agenţie imobiliară. Orice Guvern din lume are, bănuiesc, câţiva demnitari, nu prea mulţi, dar le stabilim rangul şi pentru ăştia ţin 20, 30, 50 de apartamente (...), restul absolut toate le vindem“, a explicat Victor Ponta.  Alina Brebenel



Cele mai sonore persoane cu vile RA-APPS

NUME                 SUPRAFAŢĂ UTILĂ MP     CHIRIE

Ion Ţiriac                            214,56                   26,897 euro
Gabriel Cotabiţă               78,.80                     216 euro
Mioara Roman                  366,53                    6,205 euro
Gelu Voican Voiculescu    291,18                    3,488 euro
Adrian Severin                  192,74                    790 euro
Mircea Geoană                 246,34                     3.195 euro
Daniel Funeriu                  209,11                     1,278 euro
Andrei Păunescu              67,34                        185 euro
Rodica Mandache            115,40                      394 euro
Alexandru Nazare             159,95                       595 E şi 286 lei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite