Statutul minorităţilor naţionale din România – reloaded!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
harta

Deputatul Marius Paşcan a tras un semnal de alarmă zilele trecute cu privire la posibilitatea ca Executivul de la Bucureşti să accepte reluareadiscuţiilor, în Parlamentul României, asupra proiectului de Statut privind minorităţile naţionale din ţara noastră.

Statutul în cauză urmăreşte, sub pretextul acordării deautonomie culturală minorităţilor, statuarea de facto a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic şi, practic, scoaterea de sub autoritatea statului român aacelor zone din Transilvania în care populaţia maghiară este una majoritară. Proiectul de lege a stat pe tuşă, în Parlament, de nu mai puţin de 14 ani, undeva din anul 2005, când a fost promovat, pentru prima dată, la presiunea UDMR, de fostul preşedinte alSenatului, Călin Popescu Tăriceranu.

Cu toate acestea, propunerea de act normativ a fost respinsă de Senatul României,  fiind apoi rostogolit înttre comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, pentru ca în anul 2012 să fie tras pelinie moartă, după ce a fost întors din plen, pentru a fi supus unui nou raportal Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi naţionale. Nu sunt clare argumentele invocate pentruca acest proiect de act normativ să reprezinte o prioritate pentru actualul Executiv de la Bucureşti.

Însă, cel mai probabil, situaţia se datorează abililor politicieni ai UDMR care ştiu că momentele de profundă criză politică, cum este situaţia României de azi, creează terenul fertil pentru adoptarea unor proiecte controversate, care nu ar face altceva decât să transforme România într-unstat multinaţional, respectiv înntr-un stat care îşi va ceda o parte din suvernanitate reprezentanţilor politici ai unor minorităţi naţionale, o parte din aceştia aflându-se sub influenţa clară a unor actori politici străini, aşacum este cazul domnului Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, care ridica, în urmăcu câteva zile, osanale în presa română premierului ţării vecine, Viktor Orban! Detalii aici 

Prin prevederile sale normative, Statutul minorităţilor naţionale din România ar face ca autorităţile statului român să nu mai fie cele care diriguiesc treburile în interiorul ţării. Ba mai mult, din însăşidenumirea de „autorităţi” nu ar mai rămâne decât o amintire hilară, pentru căviitoarele foste autorităţi ar trebui să ceară şi să obţină acordul „consiliilor naţionale ale autonomiei locale” pentru adoptarea oricăror deciziicare ar considera reprezentanţii minorităţii că privesc minoritatea. 

Aceasta şi alte prevederi conţinute de proiectul de lege ar face să se ajungăla o  împărţire a suveranităţii, între statul român şi minorităţi. Nu cunoaştem, aşa cum am precizat, motivele pentru care acest proiect de lege, care nu corespunde realităţilor secolului XXI, în care globalizarea şi inter-culturalitatea sunt, în fapt, realităţile cotidene şi nu enclavizarea etnică, a ajuns să intre pe lista de priorităţi ale Executivului de la Bucureşti!

Sperăm însă ca demersul să rămână doar pe hârtie, ori dacă va fi, cu adevărat, dezbătut, acesta să reprezinte un proiect consonant cu valorile Uniunii Europene, în care să fie eliminat controlul unor entităţi politice asupra membrilor minorităţii pe care pretind că îi reprezintă. De altfel, România a fost dintotdeunarecunoscută ca un model în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale ori, acest proiect legislativ, dacă ar fisă fie adoptat, ar trebui să reprezinte o sumă a acestor drepturi şi libertăţi câştigate deja de minoritarii din ţara noastră....şi nimic mai mult! 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite