Starea de alertă, adoptată. Ministerul Educaţiei, obligat să dea măşti pentru elevi şi profesori. Amenzile, mult mai mici faţă de cele din starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache, autorul OUG 13, este preşedintele şedinţei în care va fi votată starea de alertă. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax
Florin Iordache, autorul OUG 13, este preşedintele şedinţei în care va fi votată starea de alertă. FOTO Andreea Alexandru / Mediafax

Proiectul de lege privind starea de alertă a fost adoptat de Camera Deputaţilor, acesta urmând să ajungă pe masa preşedintelui pentru a fi promulgat. Amenzile vor fi mult mai mici faţă de cele din perioada stării de urgenţă, oamenii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise, iar Ministerul Educaţiei va trebui să asigure măşti de protecţie pentru elevii şi profesorii care vor merge în şcoli şi licee.

UPDATE Proiectul de lege a trecut cu 267 de voturi „pentru”, 26 de voturi „împotrivă” şi cinci abţineri. Legea a fost depusă deja la Secretariatul Camerei pentru a putea fi contestată în două zile. În cazul în care nu va fi contestată, legea ajunge la Iohannis pentru promulgare, apoi la Monitorul Oficial, care va trebui să o publice în trei zile, aşa cum prevede Constituţia, nu într-o zi, aşa cum propusese deputatul Florin Roman într-un amendament. 

UPDATE „Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe toată durata activităţilor prevăzute la alin.(1) şi (2), numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ”, precizează un amendament adoptat. Aşadar, Ministerul Educaţiei trebuie să asigure măşti pentru dascăli şi elevi. Pe de altă parte, „materialele de dezinfectare şi de triaj epidemiologic necesar” asigurate de Ministerul Educaţiei, nu mai figurează în forma ieşită de la Comisia juridică, deşi fuseseră adăugate în forma de la Senat.

UPDATE Comisia juridică a trimis raportul după aproape şase ore de dezbateri. Au fost adoptate peste 150 de amendamente şi aproape 100 au fost respinse. Deschiderea teraselor va fi permisă.

Purtarea măştilor în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport este obligatorie. Minorităţile au cerut şi în plen ca anumite categorii de persoane să fie exceptate de la purtarea măştii de protecţie, cum e cazul celor cu ast sau cu probleme de tiroidă. În urma votului, amendamentul Grupului minorităţilor nu a trecut la vot.

De asemenea, amenzile vor fi mult mai mici, nerespectarea izolării fiind amendată cu sume între 1000 şi 5000 de lei, iar nerespectarea limitărilor de circulaţie între 500 şi 2500 de lei.

***

PSD şi UDMR au modificat masiv proiectul de lege al Guvernului privind măsurile şi restricţiile permise autorităţilor în perioada stării de urgenţă. Schimbările de proiect i-au determinat pe o parte a senatorilor PNL să se abţină de la votarea propriului proiect. 

Printre modificările aduse la Senat sunt următoarele:  

- Starea de alertă se instituie de Guvern, prin hotărâre, la propunerea ministrului de interne şi se supune încuviinţării Parlamentului în termen de cinci zile. Dacă Parlamentul respinge solicitarea, starea de alertă încetează de îndată.

- Sunt eliminate toate măsurile propuse pentru izolare, carantină, interzicerea circulaţiei persoanelor şi vehiculelor în locurile şi, după caz, în intervalele orare stabilite, restrângerea sau interzicerea organizării şi desfăşurării unor mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spaţii deschise, precum şi a unor întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise. 

- Valabilitatea documentelor se prelungeşte şi pentru perioada stării de alertă şi la 90 de zile după.

- Rămân măsurile care prevăd deschiderea magazinelor care au ieşire în stradă, a frizeriilor şi a cabinetelor stomatologice. Senatul prevede însă obligaţia comercianţilor de a asigura măşti atât personalului cât şi clienţilor.

- Ministrul Sănătăţii nu mai poate numi, suspenda din funcţie şi elibera persoanele care ocupă funcţii de conducere în unităţile sanitare aflate în subordinea primăriilor şi consiliilor judeţene. Conform amendamentului adoptat în comisia juridică, ministrul Sănătăţii doar coordonează activităţile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 şi funcţionarea unităţilor sanitare.

- Managerii de spital sau alţi şefi de instituţii pot fi suspendaţi din funcţie de către CJ-uri, doar dacă neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu are legătură cu criza COVID-19, iar suspendarea încetează imediat după ce se termină starea de alertă.

- Instituţiile publice pot angaja personal fără concurs doar pe durata stării de alertă.

- A fost eliminat articolul care prevedea posibilitatea ca raportul de serviciu al funcţionarilor publici să se poată rezilia fără acordul acestora.

- Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va avea un rol redus, fiind organismul care propune măsuri, nu cel care le dispune.

- Senatul a elminiat prevederile prin care se puteau face achiziţii publice de bunuri şi servicii de necesitate imediată în gestionarea situaţiei de urgenţă pentru care se impune starea de alertă, prin negociere directă fără publicare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite