Siegfried Mureşan: Românii aflaţi în şomaj tehnic trebuie să ştie că o parte din bani vine de la UE. La fel şi bonusurile pentru medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL     Foto: Eduard Enea
Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL     Foto: Eduard Enea

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a vorbit, la Adevărul Live, despre planul economic gândit la Bruxelles pentru susţinerea statelor comunitare afectate de coronavirus şi despre cum au ajutat instituţiile europene România.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări emisiunea. 

În aceste zile se poartă o discuţie aprinsă în interiorul UE despre bani, mai precis despre un fond de solidaritate sau despre ce ar trebui să facă UE pentru a ajuta ţările afectate de pandemie şi pentru salvarea viitorului UE. Ce mă face pe mine, cetăţean european, să cred că se va ajunge la o înţelegere la nivel european?

În primul rând, e bine că liderii europeni nu au decis până acum un buget pe următorii şapte ani, care să fie prea mic, să nu aibă suficiente fonduri şi să devină irelevant în faţa noii crize, a crizei coronavirus. Preşedinţi şi primi-ministri au vrut să decidă bugetul UE pe următorii şapte ani în luna februarie şi unele state au insistat pe un buget foarte mic: Olanda, Danemarca, Suedia, Austria. Eu am spus atunci: un buget foarte mic e o greşeală. Nu ne permite să finanţăm agricultură, infrastructura. Doi: nu ne permite să finanţăm noile priorităţi ale UE: schimbarea de climă, siguranţa cetăţeanului. Trei: nu ne permite să reacţionăm la o criză. Dacă nu laşi o rezervă suficientă nu poţi răspunde la o criză. În şapte ani siguri vor apărea crize. În ultimii şapte ani a apărut criza migraţiei, criza coronavirus. 

Acum, e timpul să adoptăm un buget ambiţios care să aibă suficienţi bani pentru priorităţile tradiţionale, să răspundă la necesitatea de a ajuta oamenii afectaţi. 

Aţi propus un fond de solidaritate de 50 de miliarde euro?

Eu am propus crearea unui fond european, bani pentru investiţii în spitalele europene. 20 de miliarde să fie fonduri nerambursabile, 30 de miliarde credite în condiţii avantajoase.  Una din principalele probleme în România a fost subfinanţarea. Vestea bună e că există dorinţă unanimă la nivelul UE pentru investiţii în sănătate. Am văzut pe durata crizei că există zone din Europa unde spitalele nu pot asigura fondurile necesare. Noi avem şi multe milioane de cetăţen români în alte ţări. 

Am văzut imaginile cu muncitorii români care au plecat la cules de sparanghel. Societatea e împărţită în două. Am văzut poziţia lui Rareş Bogdan şi cea a Angelei Merkel.

Statul român nu poate interzice cetăţenilor români să intre în România, la fel cum nu le poate interzice să meargă să muncească. Trebuie ca locul unde muncesc şi cazarea să nu pună în pericol siguranţa şi sănătatea cetăţenilor. Să respecte regulile de igienă, să păstreze distanţarea socială. Rog românii care se află la lucru, dacă muncesc înc ondiţii în care nu le e garantată siguranţa, să pună instrumentele jos şi să anunţe autorităţile. 

Aţi lucrat mult timp în străinătate. V-aţi simţit vreodată umilit ca român sau sclav, cum spun unii politicieni?

Ca cetăţean român am putut întotdeauna, atât în timpul în care reprezint România în Parlamentul European, cât şi înainte, am putut să fac ceea ce am vrut ca să-mi ating obiectivele. În anul 2017, când Parlamentul European m-a desemnat raportor general pe întreg bugetul UE, 150 de miliarde de euro, nu mi-a spus nimeni niciodată nu ţi-am putea lăsa întreg bugetul UE pe mână pentru că eşti român. Dimpotrivă. 

Am învăţat că dacă eşti serios, munceşti, dacă dai totul, poţi câştiga în competiţia cu oricine. Eu nu mă gândesc la naţionalitatea celui cu care negociez. Mă gândesc a legea să fie bună pentru România, pentru UE. A câştiga noi, nu înseamnă să piardă ceilalţi. Nu trebuie să fim complexaţi. 

Am văzut reacţii vehemente din partea premierilor Spaniei şi Italiei spunând că au acţionat greu cei de la Bruxelles. E un scenariu fatalist?

Nu, nu cred în acest scenariu fatalist, dar ce este foarte important este ca, în primul rând, politicienii din toate ţările membre ale UE să spună adevărul cu privire la ajutorul pe care l-au primit de la nivel european. Inclusiv politicienii din Italia să spună, să regăsească calea spre adevăr.. Să vorbească despre sprijinul pe care l-au primit de la Uniunea European şi de la ţări membre al UE: milioane de măşti de protecţie, combinezoane gratuite primite de Italia din partea Germaniei, Franţei, Austriei. Pacienţi italieni trataţi şi vindecaţi în spitale din Germania. Acesta e adevărul. Politicienii din UE nu trebuie să prezinte China, Federaţia Rusă sau Cuba drept salvatorii neamului, pentru că am văzut cu toţii că din Rusia în Italia s-au dus mai multe echipamente militare decât echipamente necesare pentru lupta împotriva coronavirus. Iar o mare parte din testele venite din China au rată de precizie de doar 30%. La 70% dintre pacienţii testaţi şi bolnavi li se spune că sunt sănătoşi, deşi sunt infectaţi. Niciuna din ţările membre ale UE nu trăieşte pe roze. În Germania sunt 150.000 de persoane infectate. Virusul ne-a lovit pe toţi. 

Ce ajutor financiar primeşte România de la UE?

Am primit aşa: UE a permis utilizarea a 37 de miliarde de euro pe UE. 3,1 miliarde au fost pentru România. Din aceştia. deja au fost folosiţi. 300 de milioane de euro pentru plata şomajului tehnic. 120 de milioane de euro pentru sporuri ale personalului medical din prima linie. 30 de milioane de euro pentru persoanele care fac muncă de voluntariat. UE a creat prima rezervă europeană de medicamente şi echipamente. Adică achiziţionează acum măşti, ventilatoare etc şi le alocă ţărilor care au nevoie. Ele sunt cumpărate o singură dată, printr-o licitaţie unică. În Europa s-a intervenit şi am spus că vom cumpăra o singură dată. Pe 18 martie i-am cerut preşedintei Comisiei Europene să elimine taxele vamale la importul echipamentelor de protecţie. Efectul e că toate aceste echipamente vor ajunge mai ieftin.

Când credeţi că vom putea circula din nou liber în UE?

Nu doar că nu putem circula în UE, ci nu putem ieşi din casă. Problema nu e reprezentată de graniţe. Ni s-au închis uşile pentru a opri răspândirea virusului. Orice contact, orice salut, înseamnă că ne putem infecta. SIngura soluţie e distanţarea socială. La momentul la care oamenii pot ieşi din nou, graniţele se vor redeschide automat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite