Reportaj. Viorica Dăncilă, aleasă la cârma unui partid de buzunar. Cum a pozat în lider providenţial şi s-a lepădat de foştii colegi din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă redevine preşedintă de partid  FOTO Inquam Photoshop / Octav Ganea
Viorica Dăncilă redevine preşedintă de partid  FOTO Inquam Photoshop / Octav Ganea

Viorica Dăncilă a fost aleasă preşedintă a formaţiunii Naţiune Oameni Împreună (NOI), un partid de buzunar, cu conducere restrânsă. Fostul premier şi preşedinte al PSD a câştigat alegerile fără emoţii (dar cu două voturi „împotrivă”), fiind singurul candidat, după o seară în care şi-a adus aminte de perioada când era pe val, de trădările politice şi a luat distanţă de foştii colegi social-democraţi.

Partidul NOI şi-a ales marţi seară noua echipă de conducere, în frunte cu fostul premier. Pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului a fost ales cu unanimitate de voturi Francesco Şerban, consultant fiscal din Cluj-Napoca. Pentru funcţia de secretar general a fost aleasă Virginia Cornelia Baloş. Cei aproximativ 250 de delegaţi prezenţi la Congres şi-au ales şi cinci vicepreşedinţi: Bogdan Petrescu, fondator al partidului, Răzvan Gabriel Gogoţ, Iulia Elena Chirică, Iuliana Harasim şi Alexandra Bolocan.

Figura centrală a fost Dăncilă, mai ales că a fost singura persoană cu notorietate. Dintre cele 251 de voturi valabile, 247 de delegaţi au votat „pentru” alegerea Vioricăi Dăncilă în fruntea partidului, însă au existat şi două voturi împotrivă şi alte două voturi au fost nule. În discursul său, Dăncilă a vorbit din prima de adversarii pe care îi va avea un partid, fie el şi cvasi-inexistent, dar ea nu va face „niciun pas înapoi, indiferent de atacurile sau dezinformările care vor urma”. Motivul revenirii: situaţia în care se află România şi nevoia de un lider care „să lupte pentru binele ţării”.

Viorica Dăncilă a amintit de funcţiile de conducere pe care le-a avut atât în stat, cât şi în partidul social-democraţilor, dar şi de deţinerea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, arătând, totodată, că „Guvernul Dăncilă a cunoscut perioade de creştere a salariilor”, iar în urma retragerii sale au fost doi ani şi jumătate în care direcţia ţării „s-a schimbat într-un mod brutal” şi „s-a distrus tot ce s-a construit”. Potrivit fostului premier, pandemia nu este o scuză pentru starea economică actuală a ţării. „Mă întreb oare câţi medici am fi avut în pandemie, dacă nu am fi apropiat salariile de cele din occident”, a mai argumentat fostul premier, acuzându-i pe foştii colegi de partid că „au uitat de promisiunile făcute”.

Eşecul alegerilor prezidenţiale

Fosta şefă a PSD şi-a acuzat foştii colegi de partid şi de „trădare” şi lipsă de „susţinere şi implicare” în campania din 2019, arătând că a fost „prima femeie care a intrat în turul doi al alegerilor prezidentiale din România”, acesta fiind „rezultatul unei lupte grele, asimetrice”. După eşecul de la alegerile prezidenţiale, în care a candidat împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă a fost de acord să facă un pas în spate, cu promisiunea că va primi un post eligibil la parlamentare, de care conducerea PSD a uitat ulterior.

NOI, pe liste la toate alegerile din 2024

Dăncilă a anunţat că NOI vrea să intre în cursă la toate alegerile din 2024, an în care vor avea loc alegeri locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare. Noua şefă a formaţiunii s-a arătat încrezătoare în succesul partidului la următoarele scrutinuri, însă nu a spus clar pentru ce funcţii va candida ea, decizia urmând să fie luată în funcţie de rezultatele din sondaje. Prin discursul şi mesajele transmise, partidul pare orientat spre zona de centru-stânga, cu accente naţionaliste. Braduiţi cu culoarea mov, imnul partidului, care a rulat la eveniment, a fost „Cât trăim pe acest pământ”, o melodie a muzicianului basarabean Iurie Sadovnic. De asemenea, Viorica Dăncilă a subliniat că nu va renunţa la broşă, care în continuare i se pare „un simbol al eleganţei”.

Dăncilă, împotriva unei alianţe cu PSD

Întrebată dacă partidul pe care îl conduce acum are în vedere o alianţa cu alte partide, Viorica Dăncilă a declarat că nu a discutat acest lucru cu membrii formaţiunii, precizând însă că în partid există „deschidere”.  

În cazul social-democraţilor, fosta şefă PSD a punctat că „în acest moment nu” prevede o alianţă cu partidul care a propulsat-o pe scena politică şi în care a petrecut 26 de ani, pentru că în conducerea partidului nu se iau „deciziile care să ducă România într-o direcţie bună” şi că membrii acesteia au rol de „simpli observatori”. „Nu eşti doar simplu observator când eşti la guvernare. Dacă erau în opoziţie acest lucru cred că corespundea modului lor de a face politică”, a declarat Viorica Dăncilă. Privind colaborarea cu partidul sprijinit de Liviu Dragnea, predecesorul său la şefia PSD, Viorica Dăncilă a punctat că nu se pune problema în acest moment.

La cârma unui partid obscur

Partidul NOI este unul obscur, fiind o formaţiune proaspăt apărută. NOI a devenit oficial partid în ianuarie 2022, fiind lansat la Cluj-Napoca. Fondatorii formaţiunii sunt Bogdan Petrescu, un IT-ist din Cluj, Silvia Braia, expert financiar din Argeş, soţia unui fost şef al ANAF din judeţ, pe vremea guvernării Dăncilă, Gabriel Ghiţă, Daniela Crasan, un psiholog din Argeş şi Cătălin Spătaru, originar din Braşov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite