PC, un partid mic, dar foarte imprevizibil pentru aliaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul lui Dan Voiculescu şi-a părăsit de două ori partenerul care l-a angrenat la guvernare.

Partidul Conservator a decis luni să candideze singur la alegerile locale din anul 2012 deşi are parafat un protocol de colaborare cu PNL. Istoria PC arată un partid care nu a reuşit niciodată să intre în Parlamentul României prin forţe proprii.

2000-2003: Polul Social Democrat

Partidul Conservator (PC), fostul Partidul Umanist Român (PUR), s-a născut la 18 decembrie 1991, sub conducerea lui Dan Voiculescu şi a ajuns în prim-planul politicii odată cu intrarea la guvernare, în 2000, alături de PDSR. La alegerile din 1992 şi 1996, PUR obţinuse sub 1%.

Dupa alegerile din 2000, umaniştii au intrat în Polul Social Democrat alături de PSD. PUR a primit apoi în partid numeroşi membri ai PD, ApR, PNL şi chiar şi ai PSD (cum ar fi prefectul de Sibiu de la acea vreme) dar şi parlamentari, primari şi consilieri locali. Potrivit unui sondaj realizat de IPP, în decurs de un an (2000-2001), PUR şi-a dublat reprezentarea la nivelul primarilor. Cel mai semnificativ exemplu de migraţie a fost liberalul Stelian Duţu, fost lider PD Constanţa, care a trecut la PUR pe 5 martie 2001 cu o «zestre» de 23 primari, 8 consilieri şi 1.500 de membri.

Afluxul mare de noi membri a făcut Partidul Umanist să se simtă îndreptăţit să iasă de sub tutela PSD. Astfel că în martie 2002, după ce peste 4 filiale rupseseră protocolul local cu PSD, Dan Voiculescu a anunţat că PUR va candida la alegeri ca independent iar în 2003, partidul a ieşit de la guvernare pe motiv de nerespectare a protocolului de colaborare.

În guvernarea cu PSD, PC a avut un ministru în persoana Silviei Ciornei, titularul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi al Cooperaţiei.

2004: De la Năstase la Băsescu

image

La alegerile parlamentare din 2004, PUR formează alianța preelectorală cu PSD "Uniunea Naţională PSD + PUR". Cele două partide au câștigat alegerile, iar Dan Voiculescu a obţinut 32 de locuri eligibile în Parlament. Numai că PC încalcă protocolul cu PSD şi intră la guvernare, în ultimul moment, alături de Alianţa D.A şi UDMR. În noul Guvern, PC are 2 miniştri (George Copos, Ministru de Stat şi Ioan Codruş Şereş, Ministrul Economiei şi Comerţului).

În ianuarie 2005, Traian Băsescu declara într-un interviu pentru "Adevărul" că vrea alegeri anticipate pentru a scăpa de „soluţia imorală" reprezentantă de partidul lui Dan Voiculescu. În 3 decembrie 2006, PC părăseşte singur guvernarea, pe fondul unei anchete declanşate împotriva ministrului Economiei, Codruţ Şereş.

În cei doi ani de guvernare cu Alianţa D.A, Partidul Conservator a votat, în repetate rânduri, cot la cot cu opoziţia şi şi-a creat imaginea de micul şantajist al coaliţiei guvernamentale.

2008: Locomotiva PSD

La alegerile parlamentare uninominale din 2008, Dan Voiculescu încheie o nouă alianță cu PSD: Alianţa PSD + PC. Conservatorii câştigă astfel trei mandate de deputat şi unul de senator. În decembrie 2008, Voiculescu devine vicepreşedinte al Senatului, ca urmare a susţinerii pe care i-a acordat-o PSD. Parlamentarii PC erau parte a Grupului parlamentar PSD+PC.

2011: Alianţa cu PNL

La 10 ianuarie 2011, PC parafează Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) cu PC, părăsind Alianța PSD+PC. Conservatorii primesc promisiunea că vor avea 10 deputați și 7 senatori, exact cât este nevoie pentru a constitui un grup parlamentar propriu. În februarie 2011, parlamentarii PC au trecut în grupurile parlamentare ale PNL.

La 19 septembrie 2011, conservatorii au anunţat că merg singuri la localele din 2012.

Cum ai caracteriza politica Partidului Conservator? Trimite opinia ta la rubrica de comentarii de mai jos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite