Parlamentul a adoptat proiectul de desfiinţare a SIIJ. USR anunţă că va sesiza CCR. Cum arată forma finală a proiectului de lege
0
Senatul României a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale pentru invetigarea Infracţiunilor din Justiţie. Opoziţia are la dispoziţie două zile ca să-l atace la Curtea Constituţională, în cazul în care identifică argumente juridice. În caz contrar, legea merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.
Update: USR a anunţat că va ataca la CCR proiectul de lege. „Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege al Guvernului care reînfiinţează, de fapt, activitatea SIIJ. De asemenea, USR va ataca la Curtea Constituţională acest proiect de lege”, a transmis formaţiunea.
„Plenul Senatului a dezbătut astăzi două proiecte de lege, cu acelaşi obiect: desfiinţarea SIIJ. În timp ce proiectul de lege depus de ministrul Justiţiei Stelian Ion, în februarie 2021 (L76/2021), conţinea o singură prevedere, respectiv desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, dosarele urmând să se reîntoarcă la DNA şi DIICOT, al doilea proiect de lege (L99/2022), depus în februarie 2022 de actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, prevedea desfiinţarea SIIJ şi preluarea dosarelor de către 42 de procurori de la mai multe parchete, numiţi direct, fără concurs, de plenul CSM”, a mai explicat formaţiune, acuzând că actualul proiect este „o reînfiinţare a SIIJ”.
***
Senatorii prezenţi în plen au votat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ cu 60 „pentru”. 34 de senatori au votat „împotriva” şi un senator s-a abţinut de la vot.
În urma votului telefonic, în total, s-au înregistrat 86 de voturi „pentru”, 37 de voturi „contra” şi o abţinere.
Potrivit proiectului adoptat, magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale vor fi eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Anterior, Camera Deputaţilor a trecut luni, 21 februarie, proiectul de desfiinţare a SIIJ, în calitate de prim for sesizat, în urma unor dezbateri aprinse.
Membrii partidelor de coaliţie au votat „pentru”, în timp ce Opoziţia s-a opus. Singurele modificări aduse proiectului de lege iniţiat de Guvern au fost prin amendamentele depuse de PSD. Mai precis, faptul că de competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi şi infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale.
Cătălin Predoiu a subliniat, la dezbaterile organizate de senatori, miercuri, 23 februarie, faptul că proiectul este un compromis rezonabil între mai mulţi actori instituţionali. „Am plecat de la ideea de a găsi o soluţie de compromis rezonabil care să desfiinţeze SIIJ-ul, obiectivul principal, şi să pună în loc un sistem funcţional, sprijinit“, a precizat Predoiu. Ministrul a adăugat că proiectul nu trebuie privit „în niciun caz” ca o sancţiune la adresa DNA.
La rândul său, Corina Corbu, preşedinta Curţii Supreme, a punctat că judecătorii nu doresc să revină dosarele care îi vizează pe magistraţi în competenţa DNA pentru că „există un trecut care nu a fost clarificat şi continuă să fie negat”.
Reacţia celor doi are loc după mai multe luări de poziţii ale DNA: „A rupe din competenţa DNA un sector vital pentru societatea românească este de natură să fragmenteze lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi mediu şi să îi reducă eficienţa”, preciza DNA într-un comunicat.
În aceeaşi şedinţă de plen, senatorii au respins un proiect de lege mai vechi, cu privire la desfiinţarea SIIJ.
Proiectul de lege are şanse să fie promulgat până la finalul lunii martie, chiar dacă este contestat la CCR.