Orban: „Nu înţeleg de ce PSD încearcă să facă legătura între dezbaterea PNRR şi ratificarea tratatului EURATOM”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook/ Ludovic Orban
FOTO: Facebook/ Ludovic Orban

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat că nu înţelege de ce PSD creează o legătură între dezbaterea PNRR în Parlament şi ratificarea Tratatului care va permite derularea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. El a îndemnat toţi parlamentarii să voteze această ratificare şi să înţeleagă că nu pot şantaja cu neparticiparea la vot.

„Eu cred că PNRR este rodul unei consultări ample care a fost făcută în societatea românească, consultare la care a participat practic aproape orice actor important din societate, că e vorba de patronate, că e vorba de asociaţii profesionale, de asociaţii ale autorităţilor locale, de grupuri reprezentative. De asemenea, la nivelul Parlamentului, oricând la nivelul comisiei de afaceri europene a fost necesară furnizarea de informaţii legate de PNRR, reprezentanţii Guvernului au prezentat informaţiile care le-au fost solicitate. Nuu poţi să îl aprobi în Parlament. PNRR este în discuţii, în negocieri, în definitivare. E foarte complicat să facă obiectul unei dezbateri parlamentare”, a afirmat Ludovic Orban, luni, la Parlament.

Liderul PNL a mai spus că ratificarea Tratatului în Legislativ este absolut necesară pentru începerea PNRR.

„Sigur că nu înţeleg de ce, şi aici o spun şi în faţa dumneavoastră cum am spus-o în reuniunile Parlamentului, nu înţeleg de ce PSD încearcă să pună o legătură între dezbaterea în Parlament şi ratificarea Euroatomului, adică modificarea Tratatului. Ştim foarte bine că pentru modificarea Tratatului, în România, conform prevederile constituţionale, este necesară o majoritate calificată de două treimi în plenul Camerelor reunite şi ca atare îi îndemn pe toţi parlamentarii să înţeleagă că nu pot să îşi bată joc de toţi cetăţenii din UE, inclusiv de cetăţenii români, încercând să şantajeze cu neparticiparea la votul de ratificare a Tratatului. Ratificarea este absolut necesară şi fără această ratificare, în toate ţările membre, programul nu poate începe. Comisia Europeană nu poate să deruleze procedurile şi nu poate să asigure finanţarea pentru susţinerea în toată Europa, în toate ţările UE”, a completat Orban.

PSD a anunţat încă din luna martie că nu va vota tratatul EURATOM până când premierul Florin Cîţu nu va prezenta PNRR în Parlament. Fără voturile PSD, Coaliţia nu are cum să adopte tratatul EURATOM pentru că este nevoie de votul a două treimi dintre parlamentari.

PSD: Continuăm să susţinem prezentarea PNRR în Parlament

PSD a transmis că Marcel Ciolacu şi-a arătat toată disponibilitatea de a avea un dialog constructiv cu premierul Florin Cîţu pe marginea PNRR, însă, din păcate, atât liderul PNL Ludovic Orban, cât şi prim-ministrul continuă „să se comporte politicianist şi iresponsabil în această situaţie critică pentru România”. Conform unui comunicat de presă, PSD susţine necesitatea prezentării PNRR în Parlament.

„Este în interesul României şi spre binele tuturor cetăţenilor ca reprezentanţii Guvernului să colaboreze cu cei care pot contribui la salvarea pe ultima sută de metri a PNRR. PSD a reînnoit oferta de a pune la dispoziţie toţi specialiştii şi experţii partidului, care să se implice pentru ca România să aibă cât mai rapid un document final, care să respecte cerinţele Comisiei Europene. Din păcate, constatăm că Ludovic Orban şi Florin Cîţu continuă să se comporte politicianist şi iresponsabil în această situaţie critică pentru România. PSD continuă să susţină necesitatea dialogului cu patronatele, sindicatele şi cu Opoziţia, precum şi a prezentării PNRR în Parlament, exact în termenii în care şi Comisia Europeană i-a recomandat premierului Cîţu”, a transmis PSD. 

Reacţia vine după ce Marcel Ciolacu a reluat duminică seară, într-o emisiune televizată, afirmaţia potrivit căreia Florin Cîţu l-a contactat telefonic pentru a discuta pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), liderul social-democrat susţinând că acest gest este consecinţa solicitărilor adresate premierului de către comisarii europeni. Conform social-democratului, discuţia a durat „maxim un minut”.

„A rămas că ne vom vedea să stăm de vorbă vizavi de PNRR. A rămas că mâine stăm de vorbă şi stabilim data întâlnirii şi locaţia unde ne vom întâlni”, a adăugat liderul PSD.

Ulterior, Guvernul a transmis că premierul Florin Cîţu nu are programată o întâlnire cu liderul PSD în această săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite