PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru guvernare. Surse: Liberalii nu abandonează discuţiile cu USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa liberalilor va stabili direcţia PNL în următoarea perioadă FOTO Inquam Photos / George Calin
Şedinţa liberalilor va stabili direcţia PNL în următoarea perioadă FOTO Inquam Photos / George Calin

Conducerea extinsă a PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru noul Guvern, fiind dat un mandat de două săptămâni pentru a ajunge la o înţelegere sau nu. Votul a fost de 48 „pentru” începerea negocierilor şi 22 „împotrivă”. Surse din partid au precizat pentru „Adevărul” că negocierile pot continua şi cu USR, deşi a fost dat mandat clar pentru discuţiile cu PSD.

UPDATE PNL a prezentat şi poziţia oficială după şedinţă:

„Biroul Politic Naţional al PNL, reunit astăzi în şedinţă statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară.

A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare.  Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fişă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL.

Sunt câteva principii pe care PNL le va susţine, nefiind negociabile:

-Formarea unei majorităţi în jurul PNL, cu premier liberal.

-PNRR este un proiect naţional, asumat de România şi aprobat de Comisia Europeană.

-Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat faţă de Comisia Europeană.

-Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri. 

-Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum şi reforma administrativă. 

-Realizarea reformelor asumate pe tema justiţiei şi închiderea MCV.

-Reforma statului.

-Menţinerea parcursului european şi euro-atlantic şi a parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Preşedintele Klaus Iohannis. Respectarea parteneriatului cu Preşedintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuţii să poată avea rezultate concrete”.

UPDATE Orban, după şedinţă: „Cine face politică o face pentru a aduce lucruri bune în viaţa oamenilor. A fost pomenit un termen de două săptămâni aşa, într-o doară, să vedem ce se discută cu ei”. Fostul şef al liberalilor a precizat că s-a opus negocierii cu PSD 

UPDATE BPN al PNL a luat decizia începerii negocierii cu social-democraţii.  Votul din BPN era necesar pentru că anterior fuseseră luate decizii de interzicere a negocierilor cu social-democraţii. Surse din partid au precizat pentru „Adevărul” că pot fi în continuare purtate discuţii şi cu USR.

UPDATE Liberalii au fost întâmpinaţi cu suluri de hârtie igienică de către mai mulţi protestatari. După câteva zeci de minute şi-au făcut apariţia şi jandarmii. 

GALERIE FOTO

La sosirea la Vila Lac, înainte de şedinţa PNL, Ludovic Orban a lansat mai multe atacuri la adresa actualei conduceri a PNL, care ar înclina mai degrabă spre o înţelegere cu PSD

***

Şefii de filiale şi conducerea PNL vor discuta şi vor vota care este calea de urmat pentru viitorul guvernării, adică dacă vor reveni într-o coaliţie cu USR şi UDMR sau vor alege o variantă cu PSD. 

Mai multe filiale şi-au exprimat opiniile în ceea ce priveşte soluţia potrivită, însă votul decisiv va fi dat în şedinţa de Biroul Politic Naţional din această seară. 

La şedinţa va participa şi Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL, care a absentat de la ultimele întâlniri ale liberalilor. 

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru principalele evenimente de la şedinţa PNL:

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite