Iohannis iese la atac: PSD să îşi revină. Cer Guvernului să facă un proiect cu măsuri necesare pentru aşezarea legislaţiei potrivit statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro
Klaus Iohannis. FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac la adresa Guvernului PSD-ALDE după publicarea ultimului raport GRECO, şeful statului cerând partidelor aflate la putere să corecteze părţile controversate din noile legi ale Justiţiei şi din legislaţia penală, dar mai ales aplicarea referendumului din 26 mai.

Principalele declaraţii: 

Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaş roşu, de această dată de la organismul anticorupţie al Consiliului Europei, aşa-numitul GRECO.

Concluziile celor două Rapoarte ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei, prescurtat GRECO, adoptate la data de 21 iunie şi publicate ieri, cu o întârziere semnificativă, de către Guvern,  arată, încă o dată, multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiţiei şi a legislaţiei penale.

Mesajul transmis de cetăţeni în urma votului dat la referendumul din 26 mai se regăseşte pe deplin în aceste concluzii. Este extrem de îngrijorător că, din cauza propriilor interese ale actualei guvernări, România continuă să se afle în atenţia organismelor europene.

Procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătăţit, consultările publice şi transparenţa continuă să fie practici ignorate de actuala majoritate, constanta în activitatea Guvernului fiind adoptarea de ordonanţe de urgenţă în domenii importante. Asta constată GRECO în Rapoartele sale.

Aspecte precum cele care ţin de pensionarea magistraţilor, existenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către superiorul ierarhic pentru netemeinicie sunt chestiuni departe de a fi rezolvate, iar acţiunile autorităţilor române sunt în deplină contradicţie cu recomandările organismului european.

Procedura privind numirile în funcţiile înalte din parchete este, în continuare, una care implică un proces netransparent, bazat pe criterii subiective şi în care Consiliul Superior al Magistraturii are un rol pur decorativ.

Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanţe, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care ţin de corupţia şi integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire şi sancţionare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor. Dacă Guvernul PSD-ALDE îşi permite însă să ignore voinţa propriilor cetăţeni, nu este de mirare că doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător.

Observaţiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeaşi notă cu cele ale concluziilor raportului MCV şi cu  cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneţia.

În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că aşa-zisa reformă din domeniul justiţiei merge într-o direcţie greşită, PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcţia în care vor ei să îndrepte România este greşită.

Românii au decis prin vot, în 26 mai, că România nu trebuie să părăsească parcursul său european, iar intervenţiile legislative din domeniul justiţiei care servesc intereselor de grup trebuie să înceteze. Majoritatea PSD-ALDE, într-un dispreţ total faţă de necesitatea dezbaterii contestatelor ordonanţe de urgenţă din domeniul justiţiei, este cea care contribuie la perpetuarea, pe o durată nedeterminată, a efectelor nocive ale acestora.

În acelaşi timp, am văzut cum doamna prim-ministru, prevalându-se de rezultatul referendumului, într-o jalnică încercare de manipulare a opiniei publice, ne anunţă că dumneaei  nu dă ordonanţe în domeniul justiţiei. Doamna prim-ministru ignoră faptul că Guvernul are drept de iniţiativă legislativă şi, deci, are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care să cuprindă măsurile necesare de punere în acord a legislaţiei din domeniul justiţiei cu voinţa cetăţenilor şi cu recomandările organismelor europene; Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acţionează în continuare împotriva voinţei şi împotriva intereselor românilor.

Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să iniţieze cu celeritate un proiect de lege care să conţină măsurile necesare pentru reaşezarea legislaţiei în concordanţă cu coordonatele statului de drept, în acord cu voinţa populară şi cu recomandările organismelor europene. Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, şi CSM-ul, cu asumarea rolului său de garant al independenţei justiţiei.

Întrebări ale reporterilor: 

Am înţeles solicitarea dumneavoastră, însă am văzut deja un prim punct de vedere din partea Partidului Social Democrat, prin vocea lui Florin Iordache. Vine în contradicţie cu ceea ce spuneţi dumneavoastră astăzi. Care credeţi că va fi următorul pas care ar trebui făcut, având în vedere faptul că experţii GRECO au spus că insistă ca Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată pentru că este considerată o anomalie? 

Da, sunt exact de aceeaşi părere. Am mai spus-o şi o repet, însă nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin lege. Toată lumea a înţeles foarte bine că această Secţie este o anomalie, nu trebuie să existe. În consecinţă, Guvernul să vină urgent cu o iniţiativă legislativă care corectează această anomalie şi alte probleme din domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în Parlament şi decizia este a Parlamentului şi nu a Guvernului, dar iniţiativa trebuie elaborată în Guvern.

Cum vedeţi disputa dintre şefa CSM şi ministrul justiţiei, Ana Birchall, pe tema numirii doamnei Florea în fruntea acestei Secţii speciale, pe care GRECO o vrea desfiinţată, la fel şi dumneavoastră?

Cred că până la urmă lucrurile se vor lămuri. Amândouă doamnele sunt în CSM şi îşi vor clarifica chestiunile acolo.

De ce credeţi că majoritatea PSD-ALDE va vota o astfel de lege, pe care dumneavoastră o cereţi astăzi, pentru desfiinţarea secţiei speciale, în condiţiile în care PSD a înfiinţat această Secţie prin lege, iar Florin Iordache anunţa că nu au de gând să dea înapoi?

Eu solicit în numele românilor să-şi revină PSD-ul şi să procedeze la corectarea legislaţiei pe care tot ei au stricat-o.

Domnule Preşedinte, aş vrea să vă întreb în legătură cu negocierile care au avut loc la nivelul Consiliului European. Au existat discuţii în ţară despre faptul că nu aţi negociat nimic pentru România. Ne puteţi spune dacă aţi negociat ceva şi ce portofoliu ar putea să primească ţara noastră, în condiţiile în care spunea Viorica Dăncilă că a discutat cu dumneavoastră şi acest subiect?

Da, cei care întreabă aceste lucruri se vede că nu au înţeles nimic din ce s-a întâmplat acolo. Nu s-au negociat niciun fel de portofolii, acolo s-a negociat o configuraţie pentru posturile de vârf, în speţă conducerea Comisiei Europene, conducerea Consiliului European. Acestea au fost chestiunile negociate. Sigur, a fost nevoie de o negociere pe un pachet un pic mai mare, pentru a avea garanţia că în Parlament se va obţine o majoritate. Situaţia, de data aceasta, în Parlamentul European şi în Consiliul European, este un pic mai complicată decât în mandatele trecute, fiindcă dacă până acum două grupuri politice puteau să se înţeleagă şi să constituie o majoritate, acest lucru acum  nu mai este posibil. Este nevoie de trei sau chiar de patru grupuri politice pentru a asigura o majoritate stabilă. Acest lucru, împreună cu faptul că sunt 28 de membri în Consiliu care fiecare doresc să îşi spună părerea, a dus la nişte discuţii şi negocieri extrem, extrem de complicate şi care, trebuie să recunosc, s-au finalizat foarte bine prin consens. Deci, ceea ce s-a hotărât acolo, s-a hotărât prin consens. Nu s-au negociat, însă, interese naţionale, pe poziţii de comisar. Cu o remarcă totuşi, mai mulţi din să zicem ţările mai noi membre, am avut pretenţia ca absenţa unei persoane din Estul Europei în conducerea instituţiilor europene să fie compensată just prin poziţii de Vice-Preşedinte la nivelul Comisiei Europene, la momentul la care, sigur, se va discuta componenţa acestei Comisii. Dar portofolii nu s-au negociat de această dată.

La nivelul Parlamentului au fost deja trimise către Curtea Constituţională două proiecte de modificare a Constituţiei pentru punerea în acord a referendumului de pe 26 mai. Când credeţi că ar trebui organizat acest referendum? Înainte de alegerile prezidenţiale sau în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor, pentru că există şi această variantă?

După părerea mea, şi am spus acest lucru, referendumul este bine să fie organizat fie împreună cu primul tur al prezidenţialelor, fie împreună cu al doilea tur. Sigur, s-au grăbit unii politicieni care au şi boicotat acest referendum să ne spună că există cică o recomandare dată de Comisia de la Veneţia să nu se organizeze alte forme de scrutin împreună cu alegerile. Ţin să informez opinia publică că această recomandare nu există. Nu există o recomandare dată de Comisia de la Veneţia pentru a evita suprapuneri. Deci, putem fără niciun fel de problemă să organizăm referendumul împreună cu prezidenţialele. Şi, ca o notă de subsol, ca să zic aşa, este foarte curios că exact unii politicieni care sunt foarte nemulţumiţi că vine GRECO şi Comisia de la Veneţia să ne dea lecţii, foloseşte cică argumentul că de la Comisia de la Veneţia ni s-a spus să nu organizăm alegeri împreună cu referendumul. Iată un exemplu trist de abordare duplicitară din partea unor politicieni români.

România va numi un Comisar european. Aţi avut o discuţie cu doamna Prim-ministru? Ştiu că este atributul Guvernului, dar poate aveţi nişte exigenţe sau nişte criterii în legătură cu cel sau cea care va ocupa acest post, mai ales că spuneţi ca ar putea fi luat în considerare şi pentru postul de Vice-Preşedinte al Comisiei?

Este bine să clarificăm un pic aceste chestiuni cu Comisarul. Cine îl numeşte şi cum se procedează. Doamna prim-ministru m-a informat că doreşte să nominalizeze o persoană pentru comisar interimar, ceea ce s-a şi întâmplat. În continuare, însă, după validarea candidatei propuse pentru Preşedinţia Comisiei, România va trebuie să desemneze o persoană pentru comisar european pentru un mandat întreg. Vreau să subliniez şi să fie foarte clar: desemnarea şi răspunderea pentru obţinerea unui portofoliu corespunzător aparţine în totalitate Guvernului. Aşa funcţionează lucrurile la noi. Guvernul desemnează şi negociază poziţia de comisar. Evident că am aşteptarea legitimă să fiu informat în timp util despre persoana sau personale care sunt avute în vedere pentru această desemnare.

I-aţi solicitat deja acest lucru doamnei Dăncilă sau v-a informat în vreun fel?

Da, am solicitat acest lucru, însă nu a venit până în momentul de faţă cu niciun fel de propunere pentru poziţia de Comisar, pentru mandatul care urmează.

Dar a fost de acord să vă informeze şi pe dumneavoastră şi să aveţi o discuţie?

Da.

Domnule Preşedinte, Viorica Dăncilă a devenit preşedintele PSD după ce Liviu Dragnea a dispărut de pe scena politică, v-aş întreba în ce măsură vedeţi în domnia sa un partener de dialog şi dacă în ultima perioadă aţi discutat cu domnia sa pe diverse teme?

Sunt, după cum aţi constatat, foarte nemulţumit de felul în care acţionează în continuare PSD-ul. Nu ascund acest lucru şi prefer să spun aceste nemulţumiri în public. Sigur, există însă chestiuni care ţin de funcţionarea statului, unde, şi dacă suntem politic pe poziţii foarte diferite, cu doamna Prim-ministru, trebuie să discutăm anumite lucruri, bunăoară cum ar fi poziţia de Comisar.

Ieri aţi avut o întâlnire cu liderii PNL, dacă ne puteţi spune care au fost concluziile sau ce aţi stabilit în urma acestei întâlniri?

Cu mare plăcere! Concluziile au fost că voi candida, aşa cum am anunţat de anul trecut, pentru poziţia de Preşedinte al României, pentru al doilea mandat, că PNL-ul îşi menţine, aşa cum a hotărât de anul trecut, că eu voi fi candidatul lor şi că vom colabora foarte bine, eficient şi în campanie şi că vom câştiga.

Veţi avea şi acţiuni comune în luna august, cu cei de la PNL?

Cu siguranţă vom avea acţiuni comune, de data aceasta este foarte clar, PNL-ul mă propune, eu sunt candidatul lor şi vom avea o abordare de campanie aşa cum se cuvine şi aşa cum se aşteaptă românii.

Cum vedeţi decizia Curţii Constituţionale de săptămâna trecută legată de ilegalitatea constituirii completurilor nespecializate de la Înalta Curte?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Am luat act de ea. Eu nu comentez deciziile CCR-ului.

Vi se pare normal să se fi întâmplat aşa ceva într-o ţară în care, totuşi, statul de drept ar trebui să fie la locul lui?

Nu comentez deciziile CCR-ului.

Şi, de asemenea, dacă se poate, un scurt comentariu despre o poveste care a fost în atenţia publicului în ultimele săptămâni, cazul fetiţei Sorina pe care îl ştiţi. Nu aţi comentat până acum modul în care ea a fost extrasă de acea procuroare.

Este un caz complicat, cu multă tristeţe şi eu mă aştept ca toate autorităţile implicate să-şi facă datoria foarte bine şi să se rezolve chestiunea.

Pentru că vorbeaţi despre posibilitatea desfiinţării Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie, aş vrea să vă întreb dacă, totuşi, se impune existenţa unei alte entităţi care să investigheze aceste infracţiuni din justiţie?

Aceste chestiuni, cu siguranţă, le va analiza CSM-ul şi va veni, împreună cu ministerul Justiţiei, cu o propunere corespunzătoare.

Potrivit unor informaţii, Premierul chiar ar fi dispus să vă consulte cu privire la remanierea pe care intenţionează să o facă. Sunteţi dispus pentru o astfel de discuţie? Sunteţi dispus să negociaţi cumva această remaniere?

Nu sunt dispus să negociez nimic cu PSD, dar evident că fără mine nu se poate face remaniere, deci aştept să vină cu propunerile.

Aţi promulgat Legea pensiilor, ştiu că aţi avut unele critici la adresa acestui proiect de lege şi Opoziţia a atras atenţia că există riscul să nu avem bani pentru plata acestor pensii în toamnă, în septembrie. Ce ne puteţi spune despre acest proiect?

Pot să vă spun două lucruri certe. Primul, că după părerea mea, pensiile sunt prea mici. În consecinţă, se impune o astfel de lege, nemaivorbind de anumite corelări care au existat în sistem, aş spune chiar inechităţi. Deci, din acest punct de vedere, o lege care corectează aceste erori este corectă. Pe de altă parte, sigur, s-a pus problema de unde se iau banii. Şi pot să vă spun că în această chestiune am discutat cu doamna Prim-ministru şi am întrebat-o direct şi clar: aveţi bani pentru pensii? Doamna Prim-ministru m-a asigurat că la nivel de Guvern s-a făcut o analiză şi sunt bani pentru pensii. După care am promulgat legea.

Aţi spus puţin mai devreme despre remanierea anunţată de Prim-ministru. Voiam să vă întreb dacă consideraţi că ar fi oportune schimbări în executiv în momentul actual?

Cu siguranţă sunt oportune şi, sincer, mă aştept ca cel puţin cei doi miniştri indicaţi de mine, interne şi externe, să fie schimbaţi.

Alianţa USR-PLUS a anunţat că va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale. Cum aţi vedea un tur al doilea între doi candidaţi de dreapta?

O competiţie. Să nu se aştepte cineva să am opinii despre contracandidaţii mei. Este dreptul lor constituţional, fiecare îşi alege candidatul şi intrăm cu toţii în competiţie. Fiecare va trebui să-şi facă campania proprie. Eu o să-mi fac doar mie campanie.

La negocierile de la Bruxelles din Consiliul European o veţi susţine pe Kövesi pentru funcţia de procuror-şef european?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Să vă spun ceva şi de poziţia de procuror-şef european. Eu am susţinut-o din capul locului pe doamna Kövesi şi acest lucru i l-am spus şi doamnei Kövesi, şi mai multor conducători relevanţi din politica europeană. Deci acest lucru se ştie în Europa, că eu o susţin pe doamna Kövesi, însă această poziţie nu este una care intră în negocieri împreună cu comisarii sau cu vice-preşedinţii de la nivelul Parlamentului European. Este un capitol separat şi am speranţa că acest post se poate aloca doamnei Kövesi. Ar fi un rezultat foarte bun, pe care eu mi-l doresc!

Domnul Cioloş pe acest subiect a spus că va discuta cu Preşedintele Franţei, domnul Macron, tocmai ca să-i asigure doamnei Kövesi susţinerea Franţei.

Fiind o temă de mare vizibilitate tot felul de politicieni se agaţă de ea. Dar daca contribuie la reuşită e bine.

Cum estimaţi şansele doamnei Kövesi de a ajunge procuror-şef european?

Sunt şanse bune, dar garantat nu este!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite